Rusya’da bulunan çok gizli bir laboratuvarda yasadışı kripto para madenciliği yapan nükleer bilimci yakalandı

Sarov’daki tesis Rusya’nın en güçlü bilgisayarlarına ev sahipliği yapıyor

Bitcoin uzmanı Peter Brandt yakın zamanda bitcoinin değerinin 50 bin dolar olacağı tahmininde bulunmuştu (Reuters)

Yerel yetkililerin bildirdiğine göre, bir nükleer bilimci Rusya’da bulunan çok gizli bir tesiste yasa dışı biçimde bitcoin madenciliği yaptığı gerekçesiyle 450 bin ruble (yaklaşık 42 bin TL) para cezasına çarptırıldı.

Denis Baykov, Moskova’nın 400 kilometre yakınındaki Sarov kasabasında bulunan nükleer laboratuvarda çalışan üç bilim insanından biriydi. Çok güçlü süper-bilgisayarı kripto para madenciliği için kullandığının iddia edilmesinin ardından Baykov gözaltına alındı.

Devlet tarafından işletilen RIA Novosti haber ajansından aktaran The Moscow Times’ın bildirdiğine göre, diğer iki çalışan şu anda cezasını bekliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bitcoin madenciliği, yeni kripto para birimlerinin üretilmesi için gerekli karmaşık matematik problemlerinin çözülmesi için devasa boyutta bilgisayar işlem gücüne ihtiyaç duyuyor.

Bilim insanlarının kullandığı süper-bilgisayar bir petaflopluk işlem gücüne sahip. Bu bilgisayarın bir saniyede bir trilyona kadar işlem yapma kapasitesinin olduğu anlamına geliyor.

Yakalanmadan önce bilim insanlarının ne kadar bitcoin üretebildiği net değilse de sanığın avukatlarından biri nükleer bilimcilerin tespit edilmeyi önlemek için özel bir yazılım kullandığını söyledi.

Avukat, “Kesin olarak söyleyebileceğim şey: madenciliğe başladıkları ilk gün gözaltına alınmadılar” dedi.

Yaptıklarından pişmanlık duyuyorlar, fakat bunu kar amacıyla değil profesyonel bir ilgiyle yaptıklarını düşünüyorum.

Bu olay süper-bilgisayarların kripto para madenciliği için yasadışı biçimde gasp edilişinin ilk örneği değil.

Harvard Üniversitesi’nde bir öğrenci 2014’te üniversitenin süper-bilgisayarlarından birini dogecoin üretmek için kullanmıştı. Ulusal Bilim Vakfı’nın bir araştırmacısı da o yıl ABD hükümetine ait ekipmanı bitcoin madenciliği yapmak için kullanmıştı.

Ukrayna’da bu yılın başında kripto para üretmek için bilgisayarları kullandığı iddia edilen nükleer bilimciler de tutuklanmıştı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik Servisi, bilim insanlarının böyle yaparak bilgisayarların internete bağlanmasıyla laboratuvarın gizli konumunu tehlikeye attığını iddia etti. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU