CHP yargı reformu teklifi hazırladı, haftaya TBMM Başkanlığı'na sunuyor

17 maddelik teklife, HDP, Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Demokrat Parti ile sendika, baro ve sivil toplum kuruluşlarından gelen 100'e yakın katılımcının katkı sunduğu öğrenildi

Fotoğraf: AA

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla, Yargı Reformu Strateji Belgesi Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Hükümetin teklifinin yanı sıra, ana muhalefet Partisi CHP de, bir yargı reformu hazırlığı yaptı.

KHK ile ihraç edilen Anayasa Profesörü CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu başkanlığında oluşturulan komisyon, sekiz toplantı yaparak 10 kanun değişikliği teklifi hazırladı. Komisyon ayrıca, yedi kanun teklifi için de çalışmalarını sürdürüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

17 kanunda değişiklik teklifi

Hazırlanan 10 kanun teklifinde 193 maddede değişiklik öngörülüyor. Hazırlık aşamasındakilerle birlikte toplamda 17 kanunda değişiklik teklifi edilecek.

Independent Türkçe'nin edindiği bilgiye göre, CHP'nin çalışmasında Anayasa, Hâkimler ve Savcılar Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu, Türk Ceza Kanunu gibi kanunlarda değişiklikler teklif edilecek. 

Gelecek hafta tamamlanıp TBMM Başkanlığı'na sunulacak olan teklife, HDP, Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Demokrat Parti ile sendika, baro ve sivil toplum kuruluşlarından gelen 100'e yakın katılımcının katkı sunduğu öğrenildi. 

Kanun değişikliği teklifi öncesinde yapılan toplantılarda, şu konuların görüşüldüğü öğrenildi:

Adil yargılanma hakkı
İfade özgürlüğü 
Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı
Hapishanelerdeki durum 
OHAL hukukundan olağan hukuka geçiş 
Hasta tutuklular 
Tutuklu askeri öğrenciler
HSK'nın yapısı ve yargı bağımsızlığı 


Kaboğlu: İktidarın çalışması yetersiz

CHP'nin yürüttüğü çalışmanın başında olan İbrahim Kaboğlu, 25 Temmuz'da Independent'a konuşmuş ve "İktidarın yaptığı Yargı Reformu çalışması yetersiz. Biz muhalefetteki bütün partileri de katarak daha geniş kapsamlı bir reform çalışmasına başladık" demişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU