CHP’de 40 il başkanı görevden alınacak iddiası

CHP’de kongre süreci hareketli başladı. CHP Şişli ilçe yönetiminin görevden alınmasının ardından kulislerde İstanbul’da altı ilçenin, Türkiye genelinde ise 40’a yakın il yönetiminin daha görevden alınacağı iddia edildi

Fotoğraf: AFP

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 37’nci Olağan Kurultay takvimi kamuoyuna açıklanmıştı.

Buna göre 8 Kasım-1 Aralık 2019 arasında mahalle delegeleri seçimi, 14 Aralık 2019-27 Ocak 2020 arasında ilçe kongreleri, 3 Şubat-2 Mart 2020 arasında da il kongreleri gerçekleştirilecek.

CHP geçen haftalarda  Eskişehir ve Tunceli'de il yönetimleri  görevden almıştı. 

Kongre sürecinin açıklanmasından kısa bir süre sonra   CHP Şişli ilçe yönetimi, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nca görevden alındı.

Independent Türkçe’ye konuşan görevden alınan Şişli İlçe Başkanı Veli Çelik, mevcut il yönetimine muhalif oldukları gerekçesiyle görevden alındıklarını iddia etmişti.

İstanbul’da altı ilçenin daha yönetimi görevden alınacak iddiası

Ancak iddialar bundan ibaret değil. CHP kulislerinde konuşulan iddialara göre görevden almalar sürecek.

İddialara göre İstanbul’da toplamda altı ilçe yönetimi daha görevden alınacak. Ancak Şişli yönetiminin görevden alınarak il yönetiminden iki yetkilinin atanmasının ardından “Kayyum atandı” başlıklarıyla çıkan haberlerin yarattığı negatif algının Kılıçdaroğlu’nu rahatsız ettiği, Şişli’nin durumunun bu hafta içi MYK’da görüşülerek karara bağlanacağı da  öğrenildi. Tepkileri azaltmak için MYK'dan Veli Çelik'in göreve iade kararının da çıkabileceği gözardı edilmiyor.

Canpolat'a yakın başkanlar mı? 

Görevden alınması muhtemel ilçe başkanlarının 2017 yılındaki İstanbul İl Başkanlığı seçimlerinde eski il başkanı Cemal Canpolat’a destek veren veya halen ona yakın olan kişilerden oluşacağı da öne sürülmekte. Parti kulislerinde Kadıköy, Ataşehir, Esenler, Eyüp, Pendik ve Bağcılar ilçe yönetimlerinin görevden alınabileceği öne sürülüyor. CHP'ye yakınlığıyla bilinen bir sitede çıkan haberde yer alan Şişli'nin ardından görevden alınacak ilçe sayısının 12 olacağı iddiasına şimdilik ihtimal verilmiyor.

muharrem ince.jpg
Fotoğraf: AA


İnce’ye destek çıkan başkanlar mı topun ağzında?

Türkiye genelinde görevden alınacağı iddia edilen 40'a yakın il başkanının ise 2017’deki parti liderliği seçimlerinde Muharrem İnce’ye destek olan ya da örgütlerine hakim olamayıp İnce’ye desteğin çok çıktığı yerlerin başkanlarından oluşacağı da parti kulislerinde dillendirilen iddialar arasında.

Görevden almaların nedeni kongreye tek aday gidilsin isteği mi?

Görevden almaların nedenlerine gelince. İddialara göre mevcut parti yönetimi, kongreye tek aday ile gidilmesini istiyor ve bu süreçte muhalif görünen ilçe ve il yönetimleri görevden alarak kongre öncesi delege üstünlüğünü sağlamayı amaçlıyor.

MYK üyeleri de kongre hazırlığında

Ayrıca mevcut MYK üyelerinin de kendilerine yakın delege listesi ve il yönetimlerinin oluşmasını sağlayarak kurultayda seçilmeyi garanti altına almak için süreci destekledikleri de dillendiriliyor.

Kongreye altı ay kala neden görevden alıyorlar?

Görevden almaların neden bu süreçte yapıldığı sorusunun cevabı ise tüzükte yer alıyor. Kongre sürecine altı ay kala yapılan görevden almalarda yeniden seçime gidilmesine gerek kalmadan atama yoluyla kongreye gidilebiliyor. Bundan dolayı merkeze yakın atanmış adaylar ile muhalif oldukları düşünülen ilçelerin ve illerin kongreye götürülmesinin amaçlandığı iddialar arasında.
 

oğuz kaan salıcı.jpg
Fotoğraf: AA


Salıcı: Maksimum mutabakat arıyoruz

Telefonla ulaşmaya çalıştığımız kongre sürecini yöneten Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ise önceki gün bir haber sitesine verdiği demeçte parti içinden kongre sürecine giderken tek aday vurgusuna yönelik gelen eleştirilerle ilgili olarak CHP’nin iktidara yürürken kongre sürecinde maksimum mutabakatı aradıklarını söylemişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU