ABD, 8 binden fazla "çocuk yaşta evliliği" kabul etti

ABD hükümeti 10 yılda 5 binden fazla yetişkinin çocuk yaştaki eşini ve 3 bine yakın çocuğun yetişkin eşini yasal olarak ülkeye getirmesine izin verdi

Sarah Harvard- The Independent 

The Independent’ın Associated Press (AP) haber ajansının ulaştığı resmi belgelere dayandırdığı haberine göre ABD hükümeti, 10 yılda binlerce çocuk gelinin ülkede yaşamasına izin verdi. 

ABD Senatosu İç Güvenlik Komitesi'nin 2017'de hazırladığı rapora göre 2007-2017 döneminde 3,5 milyon göçmenlik başvurusu yapıldı. Bunlardan 5 bin 556 kişinin çocuk yaştaki “eşleri” ya da “nişanlılarını” yanlarında getirmesine izin verildi. Aynı şekilde 2 bin 926 çocuğun kendilerinden yaşça büyük eşlerini ülkeye sokması onaylandı. 

Başvurusu onaylananlardan ikisi 13 yaşında, 38’i 14 yaşında, 269’u 15 yaşında, bin 768’i 16 yaşında ve 6 bin 609’u 17 yaşında. 

Çocuk yaştaki “eşleriyle” ABD’de yaşaması kabul edilen yetişkinlerden 149’u 40 yaşından büyük. 28 kişi ise 50 yaşının üzerinde. 

Çocuk yaştaki evlilikler nedeniyle en çok pasaport talebi Meksika'dan geldi. Bu ülkeyi Pakistan, Ürdün, Dominik Cumhuriyeti ve Yemen takip etti.

50 eyaletin yalnızca ikisinde çocuk yaşta evlilik yasak 

ABD Göçmen ve Vatandaşlık Yasası, yurt dışından evlilik yoluyla ABD'ye gelecek kişiler için bir yaş sınırı şart koşmuyor. Dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı’nın söz konusu başvuruları onaylamasında yasal olmayan bir durum söz konusu değil.

Başvuru aşamasında sadece, kişilerin kendi ülkelerindeki evliliklerinin kanuna uygun olup olmadığı ve ABD'de yaşayacakları eyaletteki yasallığı sorgulanıyor. 

Ülkede 2018’e kadar tüm eyaletlerde çocuk yaşta evlilik yasaldı. Ancak geçen yıl New Jersey ve Delaware eyaletleri 18 yaş altı evlilikleri yasakladı. 

Sivil toplum kuruluşu “Girls Not Brides”ın (Kız Çocukları Gelin Değildir) verilerine göre her yıl tüm dünyada 12 milyon 18 yaş altı kız çocuğu evlendiriliyor. 

“Kocam için pasaporttum” 

New York’ta büyüyen, dolayısıyla ABD vatandaşlığı da olan Pakistan asıllı Naila Amin, AP’ye yaptığı açıklamada kocasının ABD’ye gelebilmesi için başvuru yaptığını söyledi:

"Pasaportum hayatımı mahvetti. Pakistan'da 13 yaşında zorla evlendirildim ve 26 yaşındaki kocamın ABD'ye gelebilmesi için başvuruda bulundum. İnsanlar Amerika'ya gelebilmek için ölüyor. Ben onun (kocam) için bin pasaporttum." 

Senato İç Güvenlik Komitesi Başkanı ve Wisconsin Eyaleti Senatörü Ron Johnson, söz konusu sayılara ilişkin "Bu bir problem teşkil ediyor. Bu kapatmamız gereken bir yasal boşluğu gösteriyor" değerlendirmesini yaptı. 

 

https://www.independent.co.uk/news/world

 

Independent Türkçe için çeviren: Gökçen Tuncer

DAHA FAZLA HABER OKU