Faruk Çelik yüzde 40 önerisini yineledi: Türkiye sosyolojisi ve ekonomisi yüzde 50+1 yükünü çekemez

Cumhurbaşkanlığı seçiminde “Yüzde 40 alan seçilmeli” diyen Faruk Çelik, yaşanan tartışmaların ardından yaptığı açıklamada, “Tamamen kişisel görüşlerimdir” dedi

Fotoğraf: AA

Eski Bakan Faruk Çelik, “Yüzde 40 ve üzeri oy alan aday ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmeli” çıkışının ardından yaşanan tartışmaların ardından bir açıklama daha yaptı.

Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Çelik, önerisini yineleyerek, “Türkiye sosyolojisi ve ekonomisi %50 artı 1 oy yükünü çekemez” dedi.

 

Bu önerinin kişisel görüşü olduğunu ve kimseyle görüşmediğini ifade eden Faruk Çelik, ‘Cumhur İttifakı’nın oy oranının yüzde 50’nin altına düştüğü” için bu öneriyi yaptığına yönelik iddialara ise “Madem öyle, bu durumda demek ki başkaları da %50’nin üzerine çıkacak” şeklinde yanıt verdi.

Faruk Çelik şunları yazdı:

30 yıldır çekirdekten gelerek aktif siyasetin içinde Bir siyasetçinin bulunması gereken tüm kademelerde bulundum. Milletvekilliğinden bakanlığa, devlet yönetiminde sorumluluk aldım, bu süre zarfında meselelere her zaman  tavan yerine tabandan baktım.

Kuzeyden güneye,doğudan batıya ayak basmadığım yer tanıklık etmediğin sorun alanı kalmadı gibi.

Ülke sosyolojisinin meselelerini potansiyelini ve işleyiş düzenini adeta içselleştirdim.

Tüm bunların ışığında son iki seçimi, yaşanan tartışmalarıyla birlikte dikkatle irdeledim. Vardığım sonuç şudur; Türkiye sosyolojisi ve ekonomisi %50 artı 1 oy yükünü çekemez.bu benim görüşüm.
Tespitimin, önünde veya arkasında bir şey aranmasını doğru bulmuyorum.

Bazıları, “Cumhur İttifakı’nın oy oranı %50’nin altına düştü o nedenle bu öneri geldi” diyor.

"Tamamen kişisel görüşlerimdir"

Ben de “madem öyle, bu durumda demek ki başkaları da %50’nin üzerine çıkacak. Neden rahatsız olunuyor, birilerine gün doğdu, iyi ya” diyorum. Buyurun.

Bu önerimi ortaya koyarken, kimseyle konuşmuş, görüşmüş de değilim. Tamamen kişisel görüşlerimdir. 

Benim derdim, %50’nin altına düşülmesi çıkması değil.

Derdim memleketim, milletimdir.

Nitekim, öneri içerikli röportajımda, ”Yeni sistem, AK Parti öncülüğünde kuruldu; eksikleri varsa, yine AK Parti öncülüğünde düzeltilmelidir”

Getirdiğim önerinin özü, seçimlerin ilk turda sonuçlanmasına yöneliktir. Yani  %40 tabanlı en çok oy alan.

Unutmayalım ki çıtayı yüksek tutmanın  elbette avantajları vardır ve önemlidir. Ancak çıtanın herkes için esnek ve erişilebilir olması, ülke sosyolojisi ve siyaset pratiğimiz açısından çok önemli, hayati ve sürdürülebilirdir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU