Devlet Demiryolları'nda ne oluyor: 6 ayda 3 kaza

Türkiye'de son 15 yılda 8 ölümlü tren kazası meydana geldi, 96 kişi yaşamını yitirdi

Türkiye, son yıllarda art arda yaşanan ölümlü tren kazalarını, ihmal iddialarını, tamamlanamayan soruşturmaları konuşuyor. Çorlu ve Ankara kazaları gündemdeyken, İstanbul Florya’da henüz deneme seferinde iki demiryolu aracının çarpışması yine raylardaki kazaları akıllara getirdi. 

Son olarak Ankara-Konya seferini yapan yüksek hızlı tren kazasında can kaybı yaşandı. Bu kaza, Türkiye'de son 15 yılda meydana gelen sekizinci ölümlü tren kazası oldu.
 


Tarih: 13 Aralık 2018 
Yer: Ankara
Bilanço: 9 ölü, 86 yaralı

Olay: Ankara-Konya seferini yapan yüksek hızlı tren ile aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz tren, Ankara'nın Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz İstasyonu'nda çarpıştı

Hukuki süreç: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattı. Şüpheliler, taksirle ölüme neden olmak suçlamasıyla mahkemeye sevk edildi. Kusurlu oldukları gerekçesiyle üç TCDD görevlisi tutuklandı. 
 


Tarih: 8 Temmuz 2018
Yer: Çorlu
Bilanço: 25 ölü, 318 yaralı

Olay: Kazanın "aşırı yağışlar nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalmasından" kaynaklandığı açıklandı. 
İnşaat Mühendisleri Odası "Suçlu yağmur değildir. Yapanlar, yaptıranlar ve yapılmış olan yapıları denetlemeyenlerdir." dedi. 

Hukuki süreç: Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı raporun ardından 4 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.  İfadeleri alınan 4 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Henüz tren kazasıyla ilgili bir dava açılmadı.
 


Tarih: 4 Ağustos 2017
Yer: Elazığ
Bilanço: 2 ölü

Olay: Elazığ'ın Baskil ilçesinde 930 ton demir cevheri taşıyan yük treni raydan çıktı.


Tarih: 6 Mayıs 2017
Yer: Ankara
Bilanço: 1 ölü, 3 yaralı

Olay:  Ankara-Kırıkkale hattında ilaçlama yapan trenin vagonu devrildi. Tren, çevredekilerin uyarısıyla durdu. İlaçlama yapan işçilerden Hayrettin Pala devrilen tren vagonunun altında kalarak yaşamını yitirdi.


Tarih: 6 Temmuz 2015 
Yer: Sivas
Bilanço: 1 ölü, 1 yaralı

Olay: Sivas'ın Kangal ilçesi yakınlarında iki yük treni çarpıştı. 


Tarih: 27 Ocak 2008
Yer: Kütahya
Bilanço: 9 ölü, 37 yaralı

Olay: İstanbul-Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresi, Çöğürler-Değirmenözü istasyonları arasında seyrederken raydan çıktı.Trenin kaza yapmasının ardından ısınma sistemi devre dışı kalınca yolcular eksi 12 derecede donma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 

Hukuki süreç: TCDD 71. Şube Şefi Mustafa Kurnaz ile Kısım Şefi Tarık Yalçın kazanın ardından tutuklandı, 11 gün sonra da tahliye edildi.
Tren kazasıyla ilgili gerçekleşen 3 yıllık yargılamada ikisi ek, 5 bilirkişi raporu düzenlendi.
2012'de çıkan kararda, "Mahkememizce bu kazanın rastlantısal ve önceden sebebinin belirlenmesinin mümkün olmadığı sonucuna ulaşılarak, olay nedeniyle kusurları bulunmayan tüm sanıkların beraatına karar vermek yönünde vicdani görüş oluşmuştur" denildi.


Tarih: 1 Ağustos 2004 
Yer: Kocaeli
Bilanço: 8 ölü, 88 yaralı

Olay: İstanbul-Adapazarı seferini yapan Adapazarı Ekspresi ve Ankara - İstanbul seferini yapan Başkent Ekspresi, Kocaeli'nin Gebze ilçesinin Tavşancıl mevkiinde çarpıştı. 

Hukuki süreç: Kazayla ilgili düzenlenen bilirkişi raporuna göre makinistler ve TCDD kusurlu bulundu.
 


Tarih: 22 Temmuz 2004
Yer: Pamukova 
Bilanço: 41 ölü, 89 yaralı

Olay: İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren, Sakarya'nın Pamukova İlçesi yakınlarında Mekece Köyü mevkiinde raydan çıkarak devrildi.

Hukuki süreç: Bilirkişi incelemesinde 80 kilometre hızla gitmeleri gerekirken 132 kilometre hız yapan makinistler ile yol tamiratlarını yapmayan ve sinyalizasyon hatası nedeniyle TCDD 8'de 4 oranında kusurlu bulundu.
Kaza ile ilgili yargılama süreci 10 yıl sürdü.

7,5 yıllık zaman aşımı sonrası 20 Ocak 2012'de düşen dava, yeniden açılmış ve kararlar verilerek Yargıtay'a gönderildi.
Yargıtay'ın zaman aşımının kaldırılmasına yönelik kararına uyan Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, "taksirle demiryolu kazası tehlikesine sebebiyet verme" suçlarından yargılanan birinci makinist Fikret Karabulut'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 1.500 lira para cezası, ikinci makinist Recep Sönmez'w 1 yıl 15 gün hapis ile 150 lira para cezası verdi.

Recep Sönmez'in cezası ertelendi. Aynı davanın sanığı olan tren şefi Köksal Coşkun'un beraat kararı daha önce yüksek mahkemece onanmıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU