"CIA casusu" idama mahkum edilirken, Britanya istihbaratına yardımcı olmakla suçlanan ikinci bir şüpheliyse 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Tahran yargısı ayrıca İran asıllı Britanyalı akademisyen Kamil Ahmedi'nin tutuklandığını da doğruladı

Bir gardiyan, bazı Britanya vatandaşlarının casusluk suçlamasıyla tutulduğu belirtilen Tahran'ın kuzeyindeki kötü şöhretli Evin hapishanesinde bir mahkumun yanından geçiyor (AFP)

İran mahkemeleri, CIA casusu olduğu iddia edilen bir kişiyi idama çarptırırken, ikinci bir sanığı da Birleşik Krallık (BK) istihbarat teşkilatlarına çalıştığı iddiasıyla 10 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Ortadoğu ülkesinin yargısı, İran asıllı Britanyalı antropoloğun tutuklandığını doğrularken, iki ikişinin daha ABD için casusluk yaptığı iddiasıyla 10 yıl hapse mahkum edildiğini belirtti.

Karar, Tahran'la Washington arasında süregelen gerilim sarmalının ortasında açıklandı.

Donald Trump yönetiminin ABD'yi, Trump'ın selefi Barack Obama'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'yle beraber kararlaştırdığı 2015 nükleer anlaşmasından çekmesinden bu yana ilişkiler kötüleşmeye devam ediyor.

ABD ayrıca İran'ı ekonomik krize sürükleyen yaptırımları da tekrar uygulamaya başladı.

Davaların, İran'ın temmuzda yakalandığını açıkladığı CIA için çalışan 17 casusla bağlantılı olup olmadığı henüz belli değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yargı sözcüsü Gulamhüseyin İsmaili, idama mahkum edilen kişiye dair herhangi bir detay vermedi.

Ancak İsmaili zanlının temyize gittiğini ve hükme dair son kararı temyiz mahkemesinin vereceğini belirtti.

Muhammed Emin-Nasab, Britanya istihbarat servislerine yardım etmekten 10 yıl hapse mahkum edildi. Ali Nefriye ve Muhammed Ali Babapur da CIA için casusluk yaptıkları iddiasıyla aynı sürede hapis cezasına çarptırıldı.

İsmaili aynı zamanda ilk kez İran asıllı Britanyalı akademisyen Kamil Ahmedi'nin yetkililerce göz altına alındığını doğrulamış oldu.

Antropoloğun eşi Şafak Rahmani, kocasının ağustosta Tahran'daki evinde göz altına alındığını ve bilinmeyen suçlamalarla tutuklandığını belirtmişti.

25 yıllık BK vatandaşı Ahmedi, kadın sünneti konusunda uluslararası ün sahibi bir uzman olup, İran'da genelde tartışmalı olan kadın hakları ve çocuk evlilikleri gibi sorunlar üzerine yazılar kaleme almıştı.

İran, Ahmedi'nin yabancı istihbarat servisleriyle ilişkili enstitülerle bağlantılı olduğu şüphesiyle göz altına alındığını ve dosyanın ilk soruşturma aşamasında olduğunu açıkladı.

Ahmedi, İran'da casusluk suçlamalarıyla hapsedilen çifte vatandaşlık sahibi birkaç Britanyalıya katılan son isim oldu.

Ahmedi'yle aynı hapishanede tutulduğu düşünülen Nazenin Zaghari-Ratcliffe Nisan 2016'da 5 yıl hapse mahkum edilmişti. Serbest bırakılmak için kampanya ürüten Zaghari-Ratcliffe defalarca açlık grevi yaptı.

 

 

Yılın başında, Melbourne Üniversitesi'nde İslami Çalışmalar dersi veren Cambridge'te eğitim alan akademisyen Britanya asıllı Avustralyalı Kylie Moore-Gilbert 10 yıl hapse mahkum edilmişti. 2011 Arap isyanları ve otoriter hükümetler üzerine çalışma yayımlamış Moore-Gilbert, belirtildiğine göre bir üniversite konferansına katılmak üzere İran'ı ziyaret etmekteydi.

Ağustos ayında British Council için çalışan İran vatandaşı Aras Amiri de 10 yıl hapse mahkum edildi.

Çift vatandaşlığı tanımayan İran benzer suçlamalara çoğunlukla ağır yaptırımlar uyguluyor. İran'daki şahinler, ülkenin İslami inançlarını dönüştürmeyi amaçladığına inandıkları batılaşmaya karşı kültürel "yumuşak bir savaş" yürütüldüğünü düşünüyor.

BK Dışişleri Bakanlığı söz konusu yargı duyurularına dair henüz bir yorumda bulunmadı.

İsmaili ayrıca, temyiz mahkemesinin Devlet Başkanı Hasan Ruhani'nin kardeşi Hüseyin Feridun'un cezasını 7 yıldan 5 yıla indirdiğini belirtti. Hüseyin Feridun, Mayıs ayında rüşvet suçundan mahkum edilmişti.

Devlet Başkanı'nın yakın sırdaşı olan Feridun, ülkenin yargı sistemine hakim olan şahinler tarafından açılan ve 2016'ya uzanan davalarda yolsuzlukla suçlanıyordu.

Duruşması şubatta başlamıştı ve 2017'de hapiste geçirdiği tek bir geceden sonra kefaretle serbest bırakılmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU