ABD tarihinin “en korkunç infazlarından biri” gerçekleşti

İnsan hakları savunucuları, Russell Bucklew’in zehirli iğneyle infaz edilmesi halinde kan dolu tümörlerinin aniden patlayabileceğini belirtmişti

ABD'de bazı mahkumlar, zehirli iğne ile infazın çok acı vermesi ve de uzun sürmesi gerekçesiyle daha az ağrı vereceği için elektrikli sandalye ile infaz edilmeyi tercih ediyor (AP) 

ABD’nin Missouri eyaletinde eski kız arkadaşını öldürdüğü için idama mahkum edilen kişinin zehirli iğneyle infaz edilmesi ülke tarihinin en “korkunç" infazlarından biri olarak kayıtlara geçti.  

Euronews’un haberine göre idama tanıklık eden gazeteci Kathy Sweeney, ender görülen hastalığa sahip Russell “Rusty” Bucklew isimli 51 yaşındaki mahkumun enjeksiyonun ardından ayaklarının uzun süre titrediğini, derin nefes almaya çalıştığını ardından da hareketsiz kaldığını dile getirdi.

Russel Bucklew'in Missouri'deki Bonne Terre Eyalet Hapishanesi'nde yerel saatle sabah saat 06:23'de ölümünün gerçekleştiği duyuruldu. Bucklew böylece 2019'da ABD’de idam edilen 17'inci kişi oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cinayet, adam kaçırma ve tecavüz de dahil olmak üzere işlediği suçlar yüzünden son dakikada af talep eden Bucklew’in bu isteği kabul edilmedi.

İnsan hakları savunucularının, idam cezası yanlısı Cumhuriyetçi eyalet valisi Mike Parson’a Bucklew’in infazının ertelenmesi çağrısında bulunması ve infazın zehirli iğneyle yapılmaması talebi de mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Gerekçeleriyse Bucklew’in kavernöz hemanjiomu adı verilen kanla dolu tümörlerin başta, boyunda ve boğazda büyümesine neden olan rahatsızlığının bulunmasıydı.

Amerikan Sivil Halklar Birliği (ACLU) zehirli iğneyle infaz etmenin Bucklew’in tümörünün aniden patlamasına yol açabileceğini, bunun da infazı “ABD tarihinin en korkunç idamlarından biri” haline getireceğini belirtmişti.

 

russel.jpg
Eski Cape Girardeau County Savcısı Morley Swingle, Bucklew'in "çok huzurlu" öldüğünü söyledi (Reuters) 

 

ACLU “Bu acımasız ve olağan dışı ve sadece Missouri’yi değil tüm ülkeyi lekeleyecek kanlı, acemice yapılmış bir infazla sonuçlanacak. Rusty’nin infazı Vali Mike Parson’ın göreve gelmesinden sonra gerçekleşen ilk infaz olacak. Ve bunun gibi kanlı, korkunç bir infaz onun yönetimini lekeleyecek. Parson’ın şu anda Missouri halkının işkenceyi değil merhameti seçtiğini gösterme fırsatı bulunuyor” ifadesini kullanmıştı.

Yüksek Mahkeme 2014’te Bucklew’in infazının ertelenmesine karar vermiş ancak bu yıl yine aynı mahkeme infazın ertelenmesini bir oyla, ABD Başkanı Donald Trump’ın atadığı Neil Gorsuch’ın oyuyla 4’e karşı 5’le reddetmişti. Gorsuch katilin kurbanlarının daha iyisini hak ettiğini belirtmişti.

Bucklew, 1996’da eski kız arkadaşının yeni partneri Michael Sanders’ı öldürmüş ve ardından kadını kaçırıp tecavüz etmişti. Bucklew ayrıca Sanders’ın 6 yaşındaki oğlunu da öldürmek istemiş ama çocuğu vuramamıştı.

Silahlı çatışmada bir polis memurunu yaraladıktan sonra yakalanan Bucklew daha sonra kaçmıştı. Bucklew eski kız arkadaşının annesine ve erkek arkadaşına çekiçle saldırdıktan sonra yeniden yakalanmıştı.

 

Independent Türkçe için derleyen: Cenk Korkmazer

DAHA FAZLA HABER OKU