26 yıl önce öldürülen DEP’li Mehmet Sincar’ın dosyası yeniden görüldü: Sanık tutuklanmadı, mahkeme ertelendi

Batman’da öldürülen Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar’ın davası AYM kararı sonrası yeniden görüldü

Mehmet Sincar, 4 Eylül 1993 tarihinde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti

4 Eylül 1993’te Batman'da öldürülen Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar’ın davasının tutuklu sanığı, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 2018’deki kararı emsal gösterilerek tahliye edilmiş, davanın yeniden görülmesi talep edilmişti.

Mehmet Sincar'ın ölümüne ilişkin mahkemenin yeniden yargılama kararı sonrası ilk celse bugün Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşti

Sanık Cihan Yıldız duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Duruşmada Sincar'ın avukatları, sanık Cihan Yıldız'ın tutuklanmasını talep etti. Ancak makeme bu talebi reddetti.

Independent Türkçe'ye konuşan Avukat Şaneşin Aydın, "Mehmet Sincar’ın öldürülmesine ilişkin yargılanan 6 sanığa ait dosyaların celbi ve Mehmet Sincar’ın öldürüldüğü tarihte yürütülen soruşturma evrakları, katledilmesine ilişkin asıl faillerin bulunması gerektiği hususuna değindik" dedi.

mahkeme-belgesi.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Duruşmanın Şubat 2020 tarihine ertelenmesi kararlaştırıldı.

Mahkeme ayrıca İzmir, Diyarbakır ve Şanlıurfa barolarının mahkemeye katılma taleplerini 'suçtan doğrudan zarar görmemesi' gerekçesiyle reddetti.

Mehmet Sincar, DEP Parti Meclisi üyeleri Habip Kılıç ve Hikmet Kılıç cinayetlerini araştırmak için parti heyetiyle birlikte gittiği Batman’da öldürülmüştü.

Diyarbakır’da görülen davaya HDP Milletvekilleri Ebru Günay, Pero Dündar, Saliha Aydeniz, Ömer Öcalan ve Dersim Dağ’ın yanı sıra Sincar ailesi, İnsan Hakları Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği gibi kurumlar da takip etti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU