Fehmi Koru: ‘Deneme balonu’ iktidar cephesinin hiç istemeyeceği bir yöne doğru uçuyor

Koru: Balonlardan medet uman bir parti durumu hiç de hoş değil...

Fotoğraf: AA

Gazeteci Fehmi Koru, AK Partili Faruk Çelik'in gündeme getirdiği "Cumhurbaşkanı yüzde 40 oyla seçilebilsin" önerisinin ardından başlayan tartışmanın iktidarın istediği bir yönde gitmediğini söyledi.

Koru, kişisel blogunda kaleme aldığı yazıda muhalefetin seçimde oy eşiği yüzde 40 olsun teklifine sahip çıkması için herhangi bir sebep olmadığını belirtirken şunları söyledi:

Oyu düşen AK Parti, ittifak da ‘Cumhur İttifakı’… Gelecek seçime yalnız veya MHP ile ittifakını koruyarak gitse de ‘yüzde 50+1’i bulup adayını seçtirmeyi başarması zora giren AK Parti’nin kendisi. AK Parti’nin ülkeye getirdiği yeni sistem yüzünden muhalefetin de oluşturmak zorunda kaldığı ‘Millet İttifakı’ ise, son yerel seçimden başarıyla çıktı. Tekrarlanan İstanbul seçimini de açık farkla kazandı.

"Gerçek bu iken muhalefet neden ‘yüzde 40’ formulü üzerine atlasın ki?" diyen Koru, yazısında şu ifadeleri kullandı:

‘Deneme balonu’ iktidar cephesinin hiç istemeyeceği bir yöne doğru uçuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis konuşmasından sonraki sözleri ile Meclis resepsiyonu sırasındaki sözleri arasındaki farklılık da, öyle sanıyorum ki, balonun uçtuğu yönün görülmesiyle ilgili bir tavır değişikliğiyle ilgili. 

AK Parti iktidarının en verimli olduğu ilk döneminin sonunu 12 Eylül 2010 tarihli referandumla başlatma eğilimindeyim. O referandumda AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifi halktan yüzde 58 destek almıştı. 2015 yılında yapılan ikinci seçimde de (1 Kasım) her iki kişiden biri oyunu AK Parti için kullanmıştı. Son cumhurbaşkanlığı seçiminde de, MHP ile ittifak sayesinde bile olsa, adayını cumhurbaşkanı olarak seçtirmeyi başarmıştı AK Parti. 

Şimdi ise eşiği ‘yüzde 40’a düşürmenin yollarını arıyor.

AK Partililerin üzerinde esas düşünmesi gereken konu bu olmalı değil mi?

Balonlardan medet uman bir parti durumu hiç de hoş değil.

Erdoğan ne demişti?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Faruk Çelik'in önerisinin tartışılmaya başlanmasının ardından Erdoğan, ilk olarak şunları söylemişti:

Bir yıl önce millet onay verdi, milleti yormayalım. Bu durum bir anayasa değişikliği gerektiriyor. Dolayısıyla konuşma yeri Meclis’tir. Ön hazırlığımızı buraya getirebiliriz. Onun için iktidarıyla, muhalefetiyle el ele vererek bunu gerçekleştirebiliriz.

Erdoğan, daha sonra ise şu ifadeleri kullanmıştı:

Mevcut durumu Meclise getiren biziz, onu halkımıza götüren de biziz. Halkımızın büyük bir çoğunluğuyla bu onaylandığına göre, şimdi bunu tekrar revize edip gündeme getirmek siyasetçi ciddiyetiyle yakışmaz. Böyle bir şey olacaksa bu bizim değil, adı üzerinde muhalefetin yapacağı bir iştir, bizim işimiz değil. (..) Böyle bir teklif kimden geliyor? Medyadan geliyorsa o ayrı bir konu ama bu iş parlamentonun işidir. Parlamentoda da bu işlerle ilgilenen kimdir? Muhalefettir. Muhalefet böyle bir teklifi getirir, orada bu tartışılır. Bunu sürekli olarak böyle ayağa düşürmenin doğru olduğuna inanmıyorum. Çünkü milletimiz de politikacıdan ciddiyet istiyor. Dolayısıyla bu ciddiyeti aynen sürdürmemiz lazım. 2023 seçimlerine daha ciddi bir zaman var.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU