Karar yazarı: YEP, vatandaş açısından can yakıcı, acıtıcı bir programdır

İbrahim Kahveci: Vatandaş ödeyecek, şirketler kurtulacak. Vatandaş ödeyecek devlet harcayacak

Fotoğraf: AA

Karar gazetesinin ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın geçen gün açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nın (YEP) piyasa dostu olduğunu söylerken "Ama bu program vatandaş açısından can yakıcı, acıtıcı bir programdır. Ne maaşlar reel olarak artacak, ne de gelirlerde kolaylıklar sağlanacak" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kahveci, "Piyasa dostu program" başlıklı yazısında YEP'in Uluslararası Para Fonu (IMF) izleri taşıdığını belirtirken şunları yazdı:

Çalışan ne zam alacak biliyor musunuz?

2020 yılında %8,5.

2021 yılında ise %6,0

Çünkü enflasyon hedefi bu. Ama son üç ayda doğalgaz ve elektriğe sadece yüzde 32 zam yapıldı.

O nedenle diyorum ki; bu program bir piyasa dostu bir program oldu. Örneğin son zamlar ile artık elektrik şirketleri bir nefes almaya başlamış olacak. O nedenle piyasa dostu bir programdır.

Ama bu program vatandaş açısından can yakıcı, acıtıcı bir programdır. Ne maaşlar reel olarak artacak, ne de gelirlerde kolaylıklar sağlanacak. Yeni vergi ve zamlar bizi beklemeye devam ediyor.

Doğalgaz faturası aylık 400-500 liraya yükselirken, elektrik faturası da artık 200-300 liraya çıkabilir. Oysa yapılacak maaş zamları sadece 100-200 lira olacaktır.

Mesela 2.020 lira olan asgari ücret 2020 yılında 2.190 liraya ancak çıkabilir. Bilemediniz 2 bin 200 lira. Çünkü hedeflenen enflasyon 2020 yılında yüzde 8,5...

Asgari ücret maksimum önümüzdeki yıl nette 180 lira artış görebilecekken sadece bir aylık elektrik-doğalgaz fatura artışı 200-300 liraya ulaşabilecektir.

YEP'in yeni bir şey demediğini söyleyen Kahveci, "MF zihniyetinin yansıması ile fatura vatandaşa yüklenmeye başlandı" dedi ve şunları yazdı:

Vatandaş ödeyecek, şirketler kurtulacak.

Vatandaş ödeyecek devlet harcayacak.

O nedenle bu program piyasa dostu bir program olarak görülebilir. Ama toplum açısından yükü ve maliyeti hepimiz göreceğiz.

Umarım kur düştü, faiz indi, enflasyon yükselmedi derken karanlıkta açlık ve üşümeyi aklımızdan çıkarıp sevinebiliriz.

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU