İsrail... Savaş her zamankinden daha yakın

İsrail’de çeşitli cephelerdeki güvenlik durumuna ilişkin kasvetli bir tablo çiziliyor

Fotoğraf: AFP

İsrail Ordusu Askeri İstihbarat Birimi Araştırma Dairesi Başkanı Dror Shalom, İsrail'in özellikle İran ve Hizbullah ile karşı karşıya kaldığı çeşitli cepheler ve zorluklar üzerinden bölgedeki güvenlik durumuna ilişkin kasvetli bir tablo çizdi.

Shalom, patlak verecek savaşta en büyük zorluğun, Suriye’den Lübnan’daki Hizbullah’a yapılan takviyeleri ve İran’ın Suriye’de yayılmaya devam etmesini önlemek olduğunu söyledi.

Gazze Şeridi’nin ise İsrail’in karşı karşıya olduğu en büyük zorluk olduğuna inanan Shalom, Hamas lideri Yahya Sinvar tarafından geliştirilen strateji nedeniyle Gazze’yi barut fıçısı üzerinde oturan biri gibi görüyor.

Sinvar'ın liderlere layık kıyafetler giyerek toplumun karşısına çıktığını söyleyen Shalom, buna karşın İsrail'in Katar fonlarını Hamas için büyük bir destek olan Gazze'ye devrettiğini belirtti.

Shalom, Yahudilerin yeni yılı ‘Roş Aşana’ kutlamaları vesilesiyle ‘Israel Hayom’ gazetesine verdiği özel röportajda, Tel Aviv'in güvenlik açısından çeşitli cephelerdeki olası gerginlikleri ve mevcut gerginliklerin yaşandığı cephelere sürüklenme ihtimali çerçevesinde İsrailliler arasında endişe ve korkuya neden olan kasvetli bir tablonun çizildiği yeni yıl beklentilerine değindi.

İsrail’in bugün Gazze'yi en fazla endişe verici cephe olarak gördüğünü belirten Shalom, kuzey cephesinde çatışma çıkma olasılığının göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

İran’a yönelik en tehlikeli senaryolar

İsrail’deki önde gelen diğer askeri, güvenlik ve siyasi isimler gibi Shalom da İran’ı, bölgedeki ‘İsrail düşmanlarının’ merkezi olarak isimlendiriyor. Shalom, “Nükleer programı, Suriye ve Irak’ta var olma çabaları, Lübnan’da Hizbullah’a gelişmiş silahlar ve hassas füzeler gönderme faaliyetleri gibi İran ile ilgili tüm konularda onu durdurmak ve dümeni ele geçirmek zorundayız” şeklinde konuştu.

Shalom, İsrail’in İran dosyasına yönelik üç olası senaryosunu açıkladı. Buna göre birinci senaryo, Washington ile Tahran'ın bir öncekine benzer veya farklı bir nükleer anlaşmaya varması durumunda İsrail'in tüm isteklerinin karşılanmayabileceği ihtimali.

İkinci senaryoda İran’ın faaliyetlerini yoğunlaştırdığı ve ABD’nin cevap vermeye zorlandığı bir durumun ortaya çıkması çerçevesinde Körfez’deki askeri gerginlik yüzünden Hizbullah’ın, özellikle İsrail’e girmek isteme ihtimali.

Üçüncü senaryo ise henüz İsrail güvenlik hizmetleri tarafından tartışılıyor. Bu senaryoda İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini ihlal ederek anlaşmanın getirdiği sınırları aşması ve nükleer bomba elde etmeye yaklaşması ihtimali ele alınıyor.

Shalom, nükleer bombanın yapımı için yeterli radyoaktif maddenin bir-iki yıl içinde elde edilebileceğini tahmin ediyor.

İsrailli bir ağ, nükleer dosyayı takip edecek

Öte yandan sadece İran'da değil, bölge genelinde nükleer dosyayı izleyen İsrailli bir ağın varlığına işaret eden Shalom, “Geçmişten bu yana sürdürdüğümüz çalışmalar bize, bilmediğimiz ve çok kolay tespit edilemeyen şeylerin olduğunu gösterdi. Bu da bizi İran ve nükleer dosyasıyla ilgili tüm detayları öğrenmemizi sağlayacak bir ağ kurmaya itti. Böylece beklenmedik sürprizlerle karşı karşıya kalmayacağız” diye konuştu.

Şarku’l Avsat’ın Independent Türkçe kaynaklı haberine göre, İran’ın Suriye’deki faaliyetlerini yakından takip eden bir yetkili olarak kendini İran konusunda pek rahat hissetmediğini söyleyen Shalom, “Bizim açımızdan da iyi olan yeni bir nükleer anlaşmaya varılmadıkça olumsuz değişikliklerle karşı karşıya kalabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Savaşın eşiğinde

Röportajda Putin, Esed ve İran’ı ‘Güçler üçgeni’ olarak nitelendiren Shalom, İsrail'in bu üçgenin içinde manevra kabiliyeti kazandığını iddia etti. Shalom şöyle devam etti;

“Tüm çalışmalarımızı bu üç hedefle paralel olarak sürdürürken yaklaşımımız her an savaşın eşiğine gelebileceğimize yönelik oldu. İran’ın büyük miktarlarda silahlar sevk etmesinin engellenmesi ve Şii milisler için üs kurulmasının önlenmesi gibi pek çok başarılı adım attık.   Çabalarımız İran'ın ekonomik yatırımlarının azaltılmasına da sağladı.”

Gazze Şeridi’ne karşı savaş

Gazze Şeridi, Shalom’un gazeteye verdiği röportajın önemli bir bölümünü kapsıyordu. Gazze’nin en sorunlu bölge olduğunu düşünen Shalom’a göre Gazze savaşı zamanla ilgili bir mesele olsa da Hamas’ın uzun vadeli ateşkesi kabul etmesi pek olası değil.

İsrailli önde gelen askeri ve siyasi isimlere Gazze'ye karşı dikkatsiz adımlar atmama uyarısında bulunan Shalom, “Gerginlik ve savaştan daha güçlü şekilde çıkacağımızı sanmıyorum. Bununla ilgili iki senaryo var. Birincisinde büyük başarılar elde edilebilir. Ama aynı zamanda çok fazla kaybımızda olacaktır. Daha sonrada en fazla Hamas'ın henüz kabul etmediği çözüme ulaşabiliriz. İkinci senaryo ise, Hamas'ın savaş sırasında çökmesi. Böyle bir durumda ise Gazze Şeridi’ndeki durum Somali’ye benzeyecektir” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

https://www.independentarabia.com/node/60326
 

DAHA FAZLA HABER OKU