Irak’ta hükümet karşıtı protestolar patlak verdi: 3 ölü, 200 yaralı

Başkent Bağdat ve birçok kentte sokağa inen bini aşan gösterici, ‘yolsuzluk ve başarısız kamu hizmeti’ nedeniyle protesto düzenledi. Göstericilere müdahalede 3 kişi öldü, en az 200 yaralı var

Irak'ın başkenti Bağdat'ta güvenlik güçlerinin, hükümeti protesto eden göstericilere müdahalesi sonucu 3 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, güvenlik güçleri, Bağdat'ın merkezinde hükümeti protesto eden göstericileri dağıtmak için gerçek mermi kullandı.

Güvenlik güçlerinin müdahalesi 3 kişinin hayatını kaybetmesine, 60 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Ölü ve yaralılar, göstericiler tarafından çevredeki hastanelere kaldırıldı. Ülke genelindeki olaylarda en az 200 kişinin yaralandığı belirtildi.

Irak hükümeti, gösterilerin şiddete dönüşmesinden dolayı ‘endişe’ duyulduğunu aktardı.

 

Edinilen bilgiye göre gösteriler sadece Bağdat’la sınırlı kalmadı. Basra ve Nasiriyye’de sokağa inen binlerce kişi hükümet karşıtı slogan attı.

Mukteda Sadr adil soruşturma talep etti

Olaylar sırasında iki Irak güvenlik görevlisinin ağır yaralandığı belirtildi.

Gösterilere ilişkin Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr, olaylarla ilgili adil bir soruşturma yapılması gerektiğini ifade etti.

Protestocular, ‘kamu hizmetindeki başarısızlık ve yolsuzluk’ nedeniyle hükümetin değişmesini talep etti.

Hükümet, protestonun 'bazı eller' tarafından şiddete dönüştürüldüğünü savundu

Hükümet karşıtı slogan atan göstericiler, görevinden alınan Terörle Mücadele Başkanı Tümgeneral Abdulvahhab Es Saidi’nin posterlerini kaldırarak kendisine destek verdi.

Irak İçişleri Bakanlığı, gösterilerin barışçıl başladığını, ancak halkın talebini manipüle etmek isteyen bazı ‘ellerin’ gösterileri şiddete dönüştürdüğünü savundu.

 

Halkı sükunete çağıran bakanlık, güvenlik güçlerinin göstericilerin güvenliği için görevine devam edeceğini aktardı.

Irak Sağlık Bakanlığı ise olaylarda 200 kişinin yaralandığını, bunlardan 40’ının güvenlik güçlerinden olduğunu duyurdu.

Sosyal medya üzerinden örgütlendiler

Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye karşı alevlenen gösteriler sonrası, Irak'ta da sosyal medya üzerinden "1 Ekim'de buluşuyoruz", "1 Ekim'de sen de çık, susma", "1 Ekim Büyük İntifada" ve "Mısırlı senden daha cesur değil" gibi ifadeler içeren bazı paylaşımlar yapılmış ve halka sokağa çıkarak hükümeti protesto etme çağrıları yapılmıştı.

Sosyal medya üzerinden yapılan gösteri çağrılarını şu ana kadar hiçbir siyasi parti veya grup üstlenmedi.

Irak'ta en büyük halk tabanına sahip Şii lider Mukteda es-Sadr'ın temsilcileri de söz konusu gösterilere katılmayacaklarını duyurmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU