MHP'nin "Ruh Sağlığı Yasası" istemesinin nedenini MHP'li Akçay anlattı: Acil ihtiyaç

MHP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Akçay: Karmaşıklaşan ve gittikçe zorlaşan yaşam şartları karşısında bireyler fiziksel ve maddi sorunların yanı sıra ruhsal olarak da zorlanıyor. Ruh Sağlığı Yasası'na acilen ihtiyacımız var

Erkan Akçay

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, partisinin grup toplantısında gündeme getirdiği 'Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı’na neden ihtiyaç duyulduğunu, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’e anlattı.

Akçay, Bahçeli’nin, toplumda artan şiddet olaylarının önlenmesi için önerdiği yasa tasarısıyla ilgili olarak, ruh sağlığı gibi önemli bir konunun asla polemik yapılmaması gerektiğini belirtti.

Akçay, şunları söyledi: 

 

“Toplumun ruh sağlığı yasasına ihtiyacı var. Ruh sağlığı gibi önemli bir konu asla siyasi polemik konusu yapılmamalı. Binlerce yıldır insanlığın ortak konularından birisi. Bunu sadece iktidar eleştirilerine odaklamak kadar yanlış bir şey olamaz. Akıl hastaneleri Osmanlı'dan kalmadır. Ruh sağlığı konusunda çağdaş, modern, bilimsel ve kurumsal yapı oluşturmaya yönelik teklifimizi siyasi polemik ve demagoji konusu yapmak o kişiler için akıl sağlığı konusunda iyiye işaret sayılmaz.”

 

Akçay, tasarının Türkiye’de zorlaşan yaşam şartları neticesinde artan intihar olayları ve ilaç kullanımının artması nedeniyle sunulduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

 

“Karmaşıklaşan ve gittikçe de zorlaşan yaşam şartları karşısında bireyler fiziksel ve maddi sorunların yanı sıra ruhsal olarak da zorlanıyor. Ruh sağlığı hizmetleri alanındaki hizmet alan ve hizmet verenlerin sorunları da buna paralel olarak artmaktadır. Ruh Sağlığı Yasası'na acilen ihtiyacımız var.

Günlük yaşamın beraberinde getirdiği sorunlar, stres, kaygı, travma ve ruh hastalıkları sebebiyle yardım alma ihtiyacı duyan bireylerin sayısı hızla artıyor. Ülkemizde tüm toplumu temsil eden Türkiye Ruh Sağlığı Profili çalışmasında da 12 aylık yaygınlık yüzde 17'i buldu.  Bu oran toplumda 6 kişiden birinde tanı konacak düzeyde ruhsal hastalık bulunduğunu gösteriyor." 

DAHA FAZLA HABER OKU