Çapa Diş Hekimliği deprem riski nedeniyle tahliye ediliyor: Beton deniz kumundan, kolonlar hasarlı...

İstanbul Tıp Fakültesi Çapa Yerleşkesi’nde bulunan binalarda yapılan deprem ön hasar tespitlerinde 7 adet binada kullanılan betonun deniz kumundan imal edildiği, beton kalitesinin düşük olduğu tespit edildi

Fotoğraf: Twitter/@draliseker

İstanbul Valiliği, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapılan deprem ön hasar tespit çalışmalarının sonuçlandığını duyurduğu bir açıklama yaptı.

26 Eylül tarihinde gerçekleşen 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından bu fakültelerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çalışmaların başlatıldığının söylendiği açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

Diş Hekimliği Fakültesi’nde bulunan 7 adet binada yapılan deprem ön hasar tespiti incelemesi neticesinde;

Binaların genel olarak bodrum katlarında kullanılan betonun deniz kumundan imal edildiği, beton kalitesinin düşük olduğu tespit edilmiştir.

Bunun yanında çok sayıda kolonun rutubete bağlı olarak korozyona uğradığı, beton dökülmelerinin oluştuğu, kolonlarda hem deprem hem de fiziki şartlardan kaynaklı önemli yapısal hasar bulunduğu tespit edilmiş ve binaların tahliyesine karar verilmiştir.

 

Çapa Yerleşkesi’ndeki  İç Hastalıkları Poliklinikleri Binası, Cerrahi Tıp Bilimleri Binası, Dekanlık Binası ve Temel Tıp Bilimleri Bölümü Binası’nda deprem kaynaklı yapısal bir hasara rastlanılmadığı duyuruldu. 

Ord. Prof. Dr. Hulusi Behçet Kütüphanesi Binası için ise yapım yılı, malzeme kalitesi ve kullanım amacı dikkate alınarak yapılacak performans analizleri neticesine göre karar verileceği söylendi. 

Cerrahpaşa'nın Çocuk Acil'i az hasarlı 

Valilik, ön hasar tespit çalışmaları sonucunda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin Çocuk Acil binasının az hasarlı, diğer 13 binada ise yapısal bir hasar olmadığını açıkladı. 

çapa
Fotoğraf: Twitter/ @1capal


Bunun yanı sıra Kardiyoloji Enstitüsü (Haseki) Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Sağlık Bilimleri Fakültesi (Bakırköy) binaları, Veteriner Fakültesi (Avcılar) binasında "az hasar" tespit edildi. 

"Binaların yapım yılı ve kullanım amacı dikkate alınarak yapılacak performans analizleri neticesine göre hareket edilmesi gerektiği bildirilmiştir" denilen açıklamada binalarda sunulan eğitim ve sağlık hizmetlerinin devamına ilişkin kararın her iki üniversitenimn rektörlüklerince verileceği belirtildi. 

Bundan sonra ne olacak? 

Independent Türkçe’nin fakültede görev yapan hekimlerden elde ettiği bilgiye göre tahliye kararı, bugün rektörlüğün farklı fakültelerden öğretim üyeleriyle yaptığı toplantı sonrası alındı. 

Alınan karara göre teorik dersler, Beyazıt’ta bulunan iktisat ve siyasal bilgiler fakültelerinde gerçekleşecek. Teorik dersler ise üç üniversite arasında bölüştürülecek. 

Bu üniversitelerin ismi açıklanmadı ancak Independent Türkçe’nin ulaştığı kaynaklara göre Bezmialem Vakıf Üniversitesi ve Esnaf Hastanesi, teori dersleri için düşünülen yapıla arasında. 

Dış Hekimliği Fakültesi’ne Beyazıt’ta henüz yüzde 50’si tamamlanmış bir binanın tesis edileceğini söyleyen kaynaklar, bu binaya bahar aylarında geçici olarak taşınılacağını söyledi. 

Çapa Tıp Fakültesi’nin yıllardır taşınacağı söyleyen Hasdal bölgesine geçiş için ise iki yıldan daha uzun bir süre verildi. Zira, bölgede toprak paylaşımına dair ihtilaflar sürüyor. 

Independent Türkçe’nin ulaştığı idari kadrodan kişiler ise Diş Hekimliği fakültesine hasta alımının durduğunu ve idari görevlilerin İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne aktarılacağını söyledi. 

“Binadaki bakımsızlık ve altyapı sorunlarıyla her gün yüzleşiyorduk. Hepimiz depremde bu binada olmamak için dua ediyorduk. Ancak depreme burada yakalandık” diyen bir fakülte hekimi, tahliye kararından memnun olduklarını, bu şartlarda bu binaya geri dönmek istemediklerini söyledi. 

Eylem altı gündür sürüyordu

Çapa Diş Hekimliği Fakültesi öğrenciler ve çalışanları depremde hasar gören binaya girmeyi redderek 25 Eylül'de fakülte bahçesinde oturma eylemi başlatmıştı. 

"Yaşamak istiyoruz”, “Deprem notunuz FF”, “Gerçekler sıvayla kapatılamaz”, “Önce can güvenliği”, “Deprem öldürmez ihmal öldürür” yazılı dövizler hazırlayan öğrenciler hasarlı binada derslere girmek istemediklerini belirtti. 

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre öğrenci temsilcilerinin üniversite yönetimiyle yaptıkları toplantı sonucunda yönetim, hastaneye dair bir deprem risk raporu çıkana kadar eğitime devam edilmesi kararı almıştı.

İstanbul Tıp Fakültesi'nden açıklama 

İstanbul Tıp Fakültesi, 27 Eylül'de internet sitesinden bir açıklama yapmış ve "Üniversitemiz Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından kampüs alanında şu ana kadar yapılan incelemeler sonucunda, binalarımızda deprem öncesinden farklı ve daha fazla oranda riski artıran bir hasar tespit edilmemiştir" ifadeleri kullanılmıştı. 

Öğrencilerden tepki 

Okulları için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen öğrenciler, bu taleplerini #çapabağırıyor hashtagiyle sosyal medyadan da duyurdu. 

 

 

 

 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU