Rusya’daki meşhur avukatlardan Dagir Khasavov gözaltına alındı

Rusya coğrafyasında ve Kafkasya’da Müslümanların Haklarını savunması ile tanınan, aslen Kumuk Türkü olan Çeçenistanlı Avukat Dagir Khasakov, Moskova’da Rus polisleri tarafından gözaltına alındı

Fotoğraf: Independent Türkçe

Rusya coğrafyasında ve Kafkasya’da Müslümanların Haklarını savunması ile tanınan, aslen Kumuk Türkü olan Çeçenistanlı Avukat Dagir Khasavov, Moskova’da Rus polisleri tarafından gözaltına alındı

Moskova Barosuna kayıtlı olarak Rusya’da avukatlık yapan Avukat Dagir KHASAVOV, Moskova Lefortovo mahkemesindeki duruşma sırasında, avukatlık görevini ifa ederken Rus polisleri tarafından gözaltına alındı.

Khasavov, gözaltı sırasında yaptığı kısa açıklamada, ‘suçsuz olduğunu’ belirtti ve ‘Müslümanların haklarını savunduğum için beni soruşturuyorlar. Bunun için bedel ödemeye hazırım. Kimse bu yoldan beni vazgeçiremez. Benden sonra da başkaları gelecektir. Burada adaletten bahsetmeyelim, çünkü burada Adalet yoktur’ dedi.

Avukat Khasavov, Tacikistan’daki İslami Diriliş Partisi’nin Eylül 2015’te kapatılması, üyelerinin hapsedilmesi, hapiste tutulan kişiler hakkında insan hakları ihlalleri ilgili dünya çapında çalışmalarıyla da biliniyor.

Sık sık Türkiye’ye de gelen Avukat Dagir Khasavov, 2017’de Tacikistan’daki İnsan Hakları ihlalleri için Tacikistan’da bulunan Avukat Gülden Sönmez ve Av. Emine Yıldırım'ın gözaltına alınması olayında da Türk avukatların savunmasını üstlenmişti.

Khasavov ne ile suçlanıyor?

Khasavov'un iki ay önce avukat olarak katıldığı Dağıstan mahkemesinde, ‘hukuki yetkisi dışında hareket etme şüphesi’nden gözaltına alınmıştı.

Khasavov, avukat olarak katıldığı Dağıstanlı yöneticiler duruşmasında ‘eski Dağıstan Başbakanı Abdüsamad Hamidov ve yardımcısı Rajudin Yusufov'a karşı ceza davasında tanıklara baskı yaparak devlet yetkilileri hakkında aleyhte ifade verdirmek’le itham ediliyor.

‘Avukat Khasavov'un tutuklanmasının hukuki değil siyasi olduğunu’ belirten Rusya’daki hukukçular, Khasavov'un en az 7 sene hapis cezası verilebileceğini’ belirtiyorlar.

Gözlemciler, avukat Khasavov'un tutuklamasının Rusya’daki halk arasında büyük tepkiyle karşılandığını ifade ediyor. 

Rusya Federasyonu Avukatlar Birliği tarafından 100 avukatın da Khasavov'u savunmak için karşı dava işlemlerini başlattıldığı ifade ediliyor.

Kafkasya’nın farklı yerlerinden avukatlar, Khasavov'un fotoğraflarını paylaşarak veya sokağa çıkarak, Khasavov'un gözaltına alınmasını protesto ediyorlar.

Bölgedeki Sivil Toplum Örgütleri ve İnsan Hakları savunucuları da avukat Khasavov'u destekleyerek ‘adaletsizlikle mücadele edeceklerini’ beyan ediyor.

Son 2 ay içerisinde Rusya’da benzer iddalarla gazeteci İvan Golunov, oyuncu Pavel Ustinov gibi isimler de gözaltına alınmış, ardından tutuklanmış, ancak gelen tepkiler üzerine serbest bırakılmışlardı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU