Banksy'nin yeni eserleri Londra’da görüntülendi

Eserler arasında yer alan yeleği Stormzy, Glastonbury’de giymişti

Banksy’nin yeni eserleri Londra’nın güneyinde görüntülendi. Eserlerin arasında Stormzy’nin, finalinde sahne aldığı Glastonbury Müzik Festivali'nde giydiği İngiliz bayraklı bıçak geçirmez yeleğin orijinali ya da kopyası da bulunuyor.

Eserler Croydon’da PureGym adlı spor salonunun altındaki metruk bir alanda ortaya çıktı. Çalışmada aralarında kapalı devre televizyon (CCTV) kameralarıyla çevrili bir beşiğin de bulunduğu birtakım farklı “odalar” sergileniyor.

“Stormzy’nin yeleği”nde şu açıklama yer alıyor: 

‘John Bull’ İngiliz centilmenlerinin yeleğinin bir versiyonu modern zamanlar için yenilendi. Bu isteğe göre düzenlenmiş vücut zırhı .45 kalibreye kadar mermileri durdurabilir ve tamamen bıçak geçirmez. (…) Stormzy tarafından Glastonbury Festivali’nde (çünkü orası çok tehlikeli) giyildi. Yine de makinede yıkanabilir değil. İmzalı. 5 artı 2 A/P baskısı.

Açıklamada ayrıca “hello gdp3” mesajının görüldüğü grossdomesticproduct.com isimli internet sitesinin linki de yer alıyor.

Vitrinin üzerindeyse “Gross Domestic Product” (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) yazılı reklam tabelası bulunuyor. 

Doğu Croydon’da yaşayan 29 yaşındaki müzik terapisti Fraser Moyle çalışmaları fark ettiğinde evine gidiyordu. Moyle, yakınlarda çalışan bir arkadaşının çalışmaların 28 Eylül Cumartesi günü gösterilmeye başlandığını söylediğini belirtti. İddialara göre binanın alt katıysa aylardır metruk durumda. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Independent’a konuşan Moyle, “Her bir camdaki stilin, tasarımın ve siyasi ifadelerin doğası gereği hemen bunun Banksy’nin işi olabileceğini düşündüm. Sonraki yarım saati sergilenenlere hayranlık ve saygı duyarak geçirdim. Bu sanat çalışmalarının evime çok yakın bir yerde gösterilmesi inanılmaz ve bir müzisyen olarak da benim için Stormzy’nin Glastonbury Festivali’ndeki yeleğinin Croydon’da olması ayrıcılıklı bir durum” dedi. 

Croydon yerlisi olan Stormzy, söz konusu yeleği bu yıl Glastonbury Müzik Festivali’nde Pyramid Stage’de sahne alırken giydi. Bu durum, kim olduğu bulunamayan grafiti sanatçısı Banksy tarafından konserden sonra açıklanmıştı.

Sanatçı Instagram hesabından, “İsteği göre uyarlanmış bıçak geçirmez yelek yaptım ve bunu kim giyebilir diye düşündüm. Glastonbury Festivali’nde Stormzy” ifadelerini kullanmıştı.

Daha sonra da Stormzy bu açıklamaya ilişkin Twitter’da şu yorumu yapmıştı: 

Kesinlikle nefesim kesildi, nutkum tutuldu.

The Independent’ın görüşlerini almak için irtibata geçtiği Banksy’nin ve Stormzy’nin temsilcilerinden henüz bir yanıt gelmedi.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/art/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU