Tek kadından kaç güzellik çıkar? Aynı fotoğrafı dünyanın dört bir yanından tasarımcılar "güzelleştirdi"

ABD’li kadın gazeteci kendi fotoğrafına photoshop yaptırarak dünyanın güzellik anlayışını ölçtü

"Öncesi Sonrası" projesinin sahibi Esther Honig'in photoshop uygulanmamış görüntüsü (E.G. Schempf, slate.com) 

ABD’nin Missouri eyaletinde 24 yaşında kadın bir gazeteci çıplak omuzlu, saçları toplu ve makyajsız fotoğrafına dünyanın dört bir tarafında photoshop yaptırdı.   

Esther Honig, Öncesi Sonrası (Before and After) adını verdiği proje kapsamında 25’ten fazla ülkede kendi fotoğrafına photoshop yapmaları için birilerini kiraladı ve 40 görüntü elde etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu hafta sosyal medyada viral olan Honig’in photoshoplu görüntüleri yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi: Küreselleşen bir dünyada güzellik anlayışı evrensel midir?   

Honig kendine ait websitesinde “5-30 dolar arası bir maliyetle ve her bir tasarımcının bana ait saf görüntüyü kendi kişisel ve kültürel anlayışındaki güzellik algısına göre şekillendireceği umuduyla, onlardan sadece ‘beni güzelleştirmelerini’ istedim” dedi.

Fotoğraflar arasındaki bariz kültürel farklılıklar dışında, aynı ülkelerden çıkan photoshop’lu görüntülerin çok farklı yorumlamaları da dikkat çekti.

 

honig1.jpg

Filipinler'den gelen görüntüde Honig'e biraz daha saç ve kırmızı dudaklar eklenmiş (Esther Honig)

 

honig2.jpg

Bulgaristan Honig'in bebek mavisi renkte gözlerle daha güzel göründüğünü düşünmüş (Esther Honig)

 

hon1.jpg
Yine Filipinler'den bir tasarımcı Honig'i yakalı bir gömlekle ve gökkuşağı rengindeki arka planla resmederken, saçına hiç dokunmamış ve çok az makyaj yapmış (Esther Honig) 

 

Görüntüler arasındaki vurgu farklılıkları milletlerin güzellik algısını ölçmenin kesin bir yolu olmadığını gösterdi. Tasarımcılar ışık seviyelerini değiştirerek Honig’i çeşitli ten renklerinde göstermenin yanı sıra arka plan rengi üzerinde oynayarak da Honig’i farklı ruh hallerinde yansıttı.

 

honig4.jpg

Fas'tan gelen görüntüdeyse Honig'e ağır bir göz makyajı ve başörtüsü eklenmiş (Esther Honig)

 

hon2.jpg

Bangladeş'ten gelen görüntüdeyse Honig alnına dökülen saçın yanı sıra gözeneksiz ve doğal bir makyajla resmedilmiş (Esther Honig)

 

Slate.com’un haberine göre, Honig photoshop’u uygulayan kişiler arasında kadınların da erkekler kadar radikal değişiklikler yaptığını ancak yine de tek bir güzellik algısı sonucu çıkmadığını belirtti.

Honig sözlerine şöyle devam etti:

Örneğin makyaj yapılan görüntülerde, kadın tasarımcılar erkeklere oranla çok daha iyi iş çıkarmış.

Honig bazı görüntülere şaşırdığını da söyledi.

InStyle’a konuşan Honig “ABD’den aldığım bir görüntüdeki sarı saçlı halimi ilk gördüğümde çığlık attım. O kadar radikal şekilde manipüle edilmişti ki, bir aynaya bakıyor ama kendi yüzümü tanıyamıyor gibiydim” dedi.

 

honig3.jpg
Hindistan'dan gelen görüntüdeyse Honig'in kaşları belirginleştirilmiş ve köprücük kemiği yok edilmiş (Esther Honig) 

 

hon3.jpg

ABD'li bir tasarımcıysa Honig'i sarışın yaptı (Esther Honig)

 

 

hon4.jpg

ABD'den gelen bir diğer görüntüdeyse Honig'e saç, doğada var olmayan bir göz rengi ve ağır bir makyaj eklenmiş (Esther Honig) 

 

 

Honig, Elle dergisine yaptığı konuşmadaysa  “Bunun kültürümüzün bir yansıması olmasının yanı sıra photoshopu yapan tasarımcının kişisel yansıması olduğunu da unutmayalım. ABD’de bu kişi (photoshopu uygulayan) kendisine yaratıcı özgürlük verildiğini düşünmüş olabilir. Böylece buna meyletmiş ve neler ortaya çıkarabileceğine bakmış olabilir. Bu, ABD’de görüntüleri daha fazla değiştirmeye eğilimli olduğumuzu veya erişilemez güzellik kavramıyla takıntılı olduğumuzu göstermiyor” dedi.

Görüntüler viral olduğundan beri dünyanın dört bir tarafındaki kişilerden photoshoplu görüntüsünü almaya devam ettiğini ekleyen Honig, bunlarla ikinci bir sergi açmayı düşündüğünü söyledi.

 

Independent Türkçe için derleyen: Ayşe Yıldız

              

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU