ÇHC 70 yaşında: Pekin’de balistik füzeli gövde gösterisi, Hong Kong’da “Matem Günü”

Pekin yönetiminin Tienanmen Meydanı’nda askeri geçitle kutladığı Çin Halk Cumhuriyeti’nin 1 Ekim kuruluş yıldönümü, Hong Kong’da düzenlenen gösterilerle protesto edildi

Hong Kong sokaklarında yaşanan olaylarda polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti (Reuters)

Çin Halk Cumhuriyeti kuruluşunun 70. yıldönümü etkinlikleri gövde gösterisine sahne olurken, Pekin yönetiminin iç işlerine karıştığı gerekçesiyle aylardır olayların eksik olmadığı Hong Kong’daysa eylemciler Çin devletinin kutladığı 1 Ekim’i “Matem Günü” ilan ederek gösterilere devam etti.

Başkent Pekin’deki Tienanmen Meydanı’nda düzenlenen törende konuşan Devlet Başkanı Şi Cinping, geçen 70 yılda ülkesinin katettiği gelişmeleri sıralarken, son aylarda hükümet karşıtı protestolarla gündeme gelen Hong Kong’la Makao ve Tayvan’a da değindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şi, “İleriye doğru yolculuğumuzda bir ülke-iki sistemin barışçıl yeniden birleşme prensiplerini savunmalı, Hong Kong ve Makao’da refah ve istikrarı sürdürmeli, iki boğaz (Çin-Tayvan) ilişkilerinin barışçıl gelişimini teşvik etmeli, anavatanın yeniden birleşmesi için mücadele etmeliyiz” dedi.

Eski devlet başkanlarından Hu Cintao ve Jiang Zemin’in yanı sıra Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam’in de katıldığı törende konuşan Çin lideri Şi Cinping, “Hiçbir güç Çin’in konumunu asla sarsamaz, Çin halkının ilerleyişini durduramaz” dedi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’ndan (PLA) 15 bin asker geçit töreninde boy gösterirken, aralarında Çin’in kendi geliştirdiği beşinci nesil hayalet savaş uçağı J-20 başta olmak üzere nakliye uçakları, erken keşif ve radar uçakları, saldırı ve askeri nakliye helikopterleri gibi 160 hava aracı uçuş gerçekleştirdi.

Ayrıca, törende ülkenin hava savunma HQ (Hongçi - Kızıl Bayrak) ve “Doğu Rüzgarı” anlamına gelen Dong Feng (DF) serisi nükleer başlıklı füzeler ve denizaltından fırlatılan seyir füzeleri gün yüzüne çıktı.

 

AFP.jpg
Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam (solda) Pekin'deki törene katıldı (AFP)

 

Pekin’de bunlar yaşanırken, gösterilere hazırlanan Hong Kong’dansa eylem haberleri geldi.

Ülkesinin 70. yılını kutlayan Çin Devlet Başkanı Şi’ye tepki için Hong Kong’da binlerce kişi sokağa çıktı.

Çin’in kuruluş tarihi olan 1 Ekim’i “Matem Günü” ilan ettiklerine dair posterler hazırlayan eylemciler Pekin yönetimine tepkilerini dile getirdi.

 

 

Hong Kong’lu göstericilerin Çin’in yıldönüm kutlamalarını bozmaması için haftalardır önlem alan polis, birçok bölgede eylemcilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Barışçıl başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin Wong Tai Sin ve Sha Tin bölgelerinde yağmur gibi gaz bombası atmasıyla birlikte yerini kaosa bıraktı.

Öte yandan polis, Pekin destekçisi bir grupla, demokrasi yanlısı göstericiler arasındaki kavgayı ayırmak için biber gazı sıktı.

 

Hong Kong AFP.jpg
Göstericilerin üzerine mavi boyalı su sıkıldı (AFP)

 

Hükümet binalarının dışındaki gösterilerde polis müdahalesi sırasında hazır bulundurulan araçlardan eylemcilerin üzerine mavi boyalı tazyikli su fışkırtıldı.

Hong Kong sokaklarında polisle göstericiler arasında çatışmaların yaşandığına dair görüntüler gelirken, diğer taraftan eylemciler, bazı polislerin kapalı Wanchai metro istasyonuna gizlendiğini ve istasyon içindeki eşyaları fırlattığını söyledi.

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ndeki protestoların hedefindeki iade tasarısı, yerel meclise nisan ayında sunulmuş ancak protestolar üzerine Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam temmuzda tasarının "öldüğünü" açıklamıştı.

"Tasarı öldü" açıklamasına rağmen devam eden gösterilerin ardından Baş Yönetici Lam, 4 Eylül'de tasarının geri çekileceğini belirterek, "Hükümet, halkın endişelerini yatıştırmak için tasarıyı resmi olarak geri çekecek" ifadesini kullanmıştı.

Protestocular, tasarının geri çekilmesinin yanı sıra eylemcilere yönelik polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız bir komisyon kurulmasını, tutuklanan protestoculara af çıkarılmasını, protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasına son verilmesini ve siyasi reformların yeniden başlatılmasını talep ediyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU