Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Murathan: İzmir’de 7,0’lık deprem oluşturabilecek 13 fay hattı var

İstanbul’da bir, İzmir’de ise 13 fay hattı bulunduğuna dikkat çeken Alim Murathan, söz konusu hatların önemli bölümünün kent yerleşiminden geçtiği uyarısında bulundu

Perşembe günü İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 5,8’lik depremin ardından yeni deprem ihtimalleri konuşulmaya devam ediyor.

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, İzmir için uyarıda bulunarak, kentte 7,0 büyüklüğünde deprem üretebilecek 13 fay hattının bulunduğunu belirtti. Bu fayların bir çoğunun kent merkezinden geçtiğini ifade eden Murathan, İstanbul depremi kadar İzmir'in de konuşulması gerektiğini kaydetti:

İstanbul’da deprem üretme potansiyeli olan şimdi tek bir fay hattımız var Kuzey Anadolu Fay Hattı. Bunun İstanbul segmenti. İzmir’de 7,0 büyüklüğünde deprem üretebilecek 13 fay hattımız var. Bunlar güncel, aktif, diri fay dediğimiz deprem üreten faylar. İzmir aslında tektonik bir kent, yani bir fay kenti. İzmir’de 13 fayın önemli bir kesimi kent yerleşiminin içinden geçiyor.

İzmir’in depreme hazırlıklı olmadığını kaydeden Murathan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir deprem söz konusu olduğunda ulaşım ve içme suyu master planın kentlerin master planlarının olması gerekiyor. Bunların İzmir deprem master planın uygunlaştırılması talep edilmiş. Bir örnekle açıklayayım. Örneğin; İzmir’in içme suyu ana hattı eğer aktif bir hat üzerinden geçiyorsa, bu kesişme noktaları üzerinde güçlendirme yapıları istenmiş. Daha özel tasarımlarla şimdi aradan geçmiş 20 yıl yakın bir zaman bugüne kadar ne yapılmış diye baktığımızda elimizde hala 1998 yılındaki master plan var. Seferihisar ve Balçova ilçeleri dışında yapı envanteri elden geçmemiş. O günden bugüne kadarda çok özel önlemler alınmamış durumda. Biz dolayısıyla; yani meslek odası olarak İzmir’in depreme hazırlıklı olmadığını düşünüyoruz. İzmir deprem master raporunu yani 99’da hazırlanan raporun şu an da revize edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Günün koşullarına uyarlanması gerektiğini ve bu raporun üzerine bir afet planlaması yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Karşıyaka, Çiğli ve Bayraklı’nın risk altında olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı, özellikle okul ve hastanelerde depreme dayanıklılığın test edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ece: İstanbul depremi dolaylı olarak Ege'yi etkileyebilir

İstanbul’da yaşanan 5,8’lik depremin dolaylı olarak Ege Bölgesi’ni etkileme ihtimalinin bulunduğunu savunan Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece ise şu sözleri söyledi:

İstanbul’da yaşanan deprem Ege’yi etkiler mi? Büyük ölçekte düşünmek lazım bunun için. Levha hareketleri sonucu oluşan depremler ve bunların etkileri göz önüne alınmalıdır. İstanbul depremini oluşturan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) mekanizması ve hareketinden dolayı büyük ölçekte baktığımızda levha hareketleri ile oluşan faylar ve bunlarda oluşan depremler, birbirinden farklı yerlerde olan sistemleri dolaylı olarak etkileyebilir. Ege’de oluşan veya olacak depremler doğrudan İstanbul depremi ile ilgili olmayıp o deprem sonrasında oluşan sistemin ikincil sonuçlarıdır. Unutmayalım deprem değil, yapısal eksiklikler ve hatalar can ve mal kaybına sebep olur.

5,8'lik depremin beklenen büyük İstanbul depreminin tarihini öne çektiğini öne süren Ece, büyüklüğün ise 7 ila 7,4 olarak öngörüldüğünü belirtti.

Türkiye’nin depreme hazır olmadığını ifade eden Ali Aykut Ece, “Deprem sonrası yaşanan insan ve altyapı kaynaklı telekomünikasyon sorunları bu konuda yeterli olmadığımızı, hazırlıklı olmadığımızı göstermektedir” şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe, İHA

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU