Kamptaki IŞİD’li kadınlar, örgütün fikrinden ayrılanları cezalandırmak için ‘gizli mahkeme’ kurmuş

Suriye’nin kuzeyindeki El Havl Kampı’nda ‘gizli mahkeme’ kurdukları ve kampa silah soktukları öne sürülen IŞİD’li kadınlar ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Çatışmada 1 kadın öldü, 7’si yaralandı

Fotoğraf: AFP

Suriye’de IŞİD’e yönelik operasyonlarda tutuklanan ailelerin kaldığı Haseke’nin güneyindeki el Havl Kampı’nda örgüt fikrinden ayrılan kadınların cezalandırılması için gizli bir mahkeme kurulduğu öne sürüldü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, kamp içinde kurallara uymayan ve örgütün ‘temel prensiplerinden’ kopan kadınlar, kurulan mahkemede farklı cezalara çarptırılıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çatışma çıktı

Edinilen bilgiye göre, IŞİD’li kadınlar tarafından kurulan mahkemede gerginlik yaşandı. Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı kamp güvenlik birlikleri, olaya müdahale etmek istedi.

Bu sırada bir kadın, kampa gizlice sokulan silahla güvenlik birimlerine saldırdı. Çıkan çatışmada bir kadın ölürken, 7 kişi yaralandı. 50’ye yakın kadın güvenlik güçlerince yakalanarak soruşturmaya alındı.

IŞİD’li kadınların kampa nasıl silah soktukları bilinmezken, olayın araştırılacağı belirtiliyor.

2 kadın bir gence saldırdı

Edinilen bilgiye göre, bu olay sonrası iki IŞİD’li kadın, 26 yaşındaki Iraklı bir gence çadırında saldırdı.

Karnına bıçak darbesi alan gencin tedavi altına alındığı bildirildi. 12 Eylül’de benzer bir olay yaşanmış ve Iraklı bir mülteci öldürülmüştü.

SDG Komutanı Mazlum Abdi, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, el Havl Kampı’nı ‘patlamaya hazır bir bomba’ olarak nitelendirmişti.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne göre el Havl Kampı’nda 71 bin kişi kalıyor. ABD, kamptakilerin vatandaşı olduğu ülkelere ‘geri alın’ çağrısı yapsa da, birçok ülke vatandaşlarını almayı reddediyor.

Kampta yaşayanların yüzde 66’sını ise çocuklar oluşturuyor. Kamptaki kadınların bir kısmı, örgüte bağlılığını devam ettirirken, uluslararası arenada konuya bir çözüm bulunmuş değil.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU