Elektriğe yüzde 14,9 zam yapıldı

Elektrik fiyatları konut, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14.90 zamlanacak. Toptan elektrikte ise yüzde 70 zam yapıldı

Fotoğraf: AA

Elektrik fiyatı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yaptığı toplantının ardından zamlandı.

Maliyet artışlarının değerlendirildiği toplantıda 1 Ekim itibarıyla elektrik fiyatının konut, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14.90 zamlanmasına karar verildi.

Yeni tarifenin, olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde 31 Aralık 2019 tarihine kadar olan 3 aylık dönemde geçerli olması bekleniyor.

3 ay içinde yüzde 30 zam

Geçtiğimiz 1 Temmuz’da da elektriğe zam yapılmıştı. Yapılan önceki zam yüzde 14,9 oranıyla şimdiki zam ile aynı orandaydı. 3 ay içinde gelen ikinci zamla birlikte elektriğe toplam yüzde 29,8 oranında zam yapılmış oldu.

Toptan elektrikte artış yüzde 70

Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) elektrik dağıtım ve perakende şirketlerine ikili anlaşmalarla sattığı, toptan olarak tanımlanan elektriğin birim fiyatı da 20.5 kuruşa yükseltilmişti. Yeni tarifede toptan elektrik fiyatları da 35 kuruşa yükseldik. Böylelikle toptan elektrikte artış yüzde 70 oldu.

EPDK'nın açıklaması

EPDK'den yapılan açıklamada, söz konusu fiyat artışında, bir önceki tarife dönemine göre Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) toptan satış tarifelerindeki değişimin en önemli etken olduğu kaydedildi. 

Açıklamada, "1 Ekim 2019 tarihinden itibaren geçerli olan elektrik piyasası tarifelerini belirleyen maliyet bileşenlerinde oluşan artışlar nedeniyle görevli tedarik şirketlerinden elektrik enerjisi satın alan tüketicilerin tükettiği elektrik tarifelerinde vergi ve fonlar dahil yüzde 14,9 artış yapılmıştır. Bu kapsamda, 1 Ekim itibariyle mesken abonelerince 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dahil olmak üzere 71,02 lira ödenecektir." ifadeleri kullanıldı. 

Doğalgaza bir yılda 2 zam

Aralık 2017’den Eylül 2019’a kadar, doğalgaza konutlarda yüzde 64, büyük sanayi kuruluşlarına yüzde 120, elektrik santrallerine ise yüzde 110 zam yapılmıştı.

Doğalgaz, 1 Ekim'den itibaren yüzde 14,9'luk zamla fiyatlandırılacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU