'Ölüm tehditleri alan' Suudi genç kız Twitter hesabını kapattı

18 yaşındaki Rahaf Mohammed al-Qunun, Avustralya’dan sığınma kararının çıkmasını beklerken, aldığı ölüm tehditlerinin ardından Twitter hesabını kapattı.

Genç kız, İslam dinini terk etmesinin ardından ailesinden kaçarak Tayland’a gitmişti 

Birleşmiş Milletler’den (BM) mülteci statüsü alan Suudi genç kız Rahaf Mohamed al-Qunun, gelen ölüm tehditleri nedeniyle Twitter hesabını kapattı.

Ailesinden kaçarak Tayland’a giden Suudi Rahaf Muhammed al-Qunun, ülkesine dönmesi halinde hayatının tehlikeye gireceğini söyleyerek kendisini başkent Bangkok’ta kaldığı otel odasına kilitlemişti.

Şu ana kadar yaşadıklarını sosyal medya hesabı üzerinden aktaran al-Qunun, çarşamba günü Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (BMMYK) yetkililerin gözetimine alındı.

Dünya basınında ilgi odağı olan genç kız, Twitter hesabından “iyi ve kötü haberler var” paylaşımını yaptıktan sonra “@rahaf84427714” adlı hesabını kapattı.

Hesap bir saat sonra tekrar açılsa da dakikalar sonra yine Twitter’da ulaşılmaz hale geldi.

Genç kızın arkadaşı olduğu belirtilen Nourah isimli bir Twitter kullanıcısı paylaşımında, al-Qunun’un “ölüm tehditleri aldığını ve bu nedenle Twitter hesabını kapattığını” belirtti.

Bangkok’ta gizli bir yerde tutulan genç kıza ulaşılamıyor. Ancak al-Qunun, hesabını kapatmadan önceki son iletisinde bir akrabasından ölüm tehditleri aldığını açıklamıştı.

İslam dinini terk etmesinin ardından ailesinden kaçarak Tayland’a giden genç kız, Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı’nda sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarda, Kuveyt’ten geldiğini ve ülkesi Suudi Arabistan’a gönderilirse hayatının tehlikeye gireceğini ileri sürüyordu.

Genç kızın bu paylaşımlarının ardından Twitter kullanıcılarından #SaveRahaf etiketli destek mesajları gelmişti.

BM’ye yaptığı sığınma başvurusu kabul edilen genç kız, yerleştirileceği ülkeyle ilgili kararın çıkmasını bekliyor.

Al-Qunun ile doğrudan temas halinde olduğunu belirten ABC muhabiri Sophie McNeill, genç kızın “iyi ve güvende” olduğunu ancak Twitter’a bir süre ara verdiğini yazdı. McNeill, al-Qunun’un çok fazla ölüm tehdidi aldığını aktardı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesinin genç kıza sığınma hakkı verip vermeyeceği konusunu değerlendiğini ve önlerinde karar için “herhangi bir zaman dilimi olmadığını” söylemişti.

Tayland Göçmenlik Bürosu Şefi Surachate Hakparn ise gazetecilere verdiği bilgide, “Al-Qunun’un sağlık durumu ve morali iyi” demişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU