Uzmanlar, ABD seçim güvenliğinin Rusya'ya karşı hala savunmasız olduğu uyarısında bulundu

2020 seçim yarışında oylamanın başlamasına 5 aydan az bir süre kalmışken, seçim güvenliği uzmanları Senato'nun son anda çıkardığı seçim güvenliği fonunun yeterli olmayabileceği uyarısında bulundu

2016'da gerçekleştirilen seçimde Virginia'da başkanın kim olacağını belirlemek için seçmenler oy kullanıyor (AFP)

2020 seçim yarışında ilk oyların resmen verilmesine 5 aydan az bir süre kala, Rusların 2016 seçimlerine yönelik saldırılarının düşürdüğü gölgeyle kopan acı kavganın ardından kongre en sonunda seçim güvenliğini desteklemek ve artırmak için harekete geçti. Bazı seçim güvenliği uzmanları içinse bu çaba, tam anlamıyla yapılabilecek en asgari şey.

Senato'daki Demokratlar, federal bütçeyle ilgili bir anlaşmaya varılmaması durumunda ay sonunda hükümetin kapanması olasılığıyla doğrudan yüzleşerek, eyaletlere seçim altyapısı sıkıntıları konusunda yardımcı olsun diye Trump yönetimine 250 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar 417 bin TL) sağlayacak bir bütçe değişikliği için Cumhuriyetçi meslektaşlarına baskı yaptı.

Bu eleştiri esnasında, konuyla ilgili suskunluğundan dolayı bazılarının “Moskova Mitch” diye andığı Senato'daki Cumhuriyetçi çoğunluk lideri Mitch McConnell değişikliğe destek sinyali verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

McConnell, Senato katında, Senato Ödenekleri Komitesi oylamaya hazırlanırken yaptığı açıklamada, “Bu değişikliğin geliştirilmesine yardımcı olmaktan ve değişikliği sunan komitede yer almaktan gurur duyuyorum” dedi.

Fakat seçim güvenliği uzmanları, bu tedbirin, yıllardır, en azından Rus istihbaratının Donald Trump'ın Beyaz Saray'ı kazanmasına yardım ettiği 2016 seçimlerinden bu yana, açık olan bir yarayı kapatmak için son dakika çabası olduğunu söylüyor.

Özel yetkili savcı Robert Mueller'in ve hatta ABD istihbarat şeflerinin, devlet adına hareket eden diğer aktörlerin seçimlerin altına oyma çabalarının yanı sıra Rusya’nın 2020 seçimlerine de el atacağına dönük uyarılarına karşın, uzmanlar Amerika'nın hala önemli savunma araçlarından yoksun olduğunu söylüyor.

Stanford Üniversitesi Uluslararası Güvenlik ve İşbirliği Merkezi'nden ulusal güvenlik ve ABD seçim sistemi uzmanı Andrew Grotto, The Independent'a verdiği demeçte, “Yapılanlar yeterli değil, bu kesin" dedi.

Grotto, güvenlik uzmanları arasında yapılması gerekenler açısından çok fazla anlaşmazlık olmadığını söyledi - ABD’nin yeni altyapıya yatırım yapması ve sonuçların tutanak gibi araçlarla denetlenebildiğinden emin olması gerekiyor. Ancak ülkenin demokratik sistemini güvenceye almak kadar basit bir şey, ulusal politikacılar için tartışmalı bir konu haline geldi.

Grotto, “Çok sinir bozucu” diyor.

Daha fazla yatırım gerektiğinin aşikar olduğunu düşünüyorum. Bu konuda gerçekten talihsiz olan şey, konunun iki parti içindeki ideolojik çatışmayla sıkıca çevrelenmiş olması.

Bu ay kabul edilen fon, toplam seçim güvenliği fonu miktarını 2018 bütçe yılından bu yana yaklaşık 600 milyon doların (yaklaşık 3 milyar 400 milyon TL) üzerine çıkardı ve Trump yönetimine, seçim sistemleri konusunda yardım etmek için eyaletlere fon ayırma gücü verdi. Bu merkezsizleştirilmiş sistemler, ABD genelinde eyaletten eyalete ve bazı durumlarda ilçeden ilçeye değişiklik gösterebiliyor.

 

 

Merkezi olmayan bir seçim sistemi bütün ağı etkileyen büyük bir bilgisayar korsanlığı olayına karşı koruma sağlarken, yekpare bir yaklaşımın olmayışı hayli endişe yaratıyor. Örneğin, Virginia eyaletinin Williamsburg kentinde 2018 seçimlerinde kullanılan seçim sistemi güvenlik, açıklarıyla bilinen 15 yıllık işletim sistemine dayanıyordu.

Ve 14 eyalette, bazı seçmenler oy verme işleminin ardından oy kağıdı oluşturmayan ve böylece açık bir yeniden sayım imkanından mahrum kalarak dijital manipülasyona açık hale gelen makinelerde oy kullandı.

Uzmanlar, yabancı veya yerli partilerin oluşturduğu genel dezenformasyon kampanyaları gibi diğer kaygılarla birlikte bu kaygıların tümünün, 2020 seçimlerinin, 2016'daki saldırılar gibi saldırılara karşı savunmasız kalacağı bir durum yarattığını söylüyor.

Common Cause adlı aktivist grubun başkanı Karen Hobert Flynn, McConnell'in fonu destekleme kararının “doğru yönde bir adım” olduğunu ama fonun sorunu çözmek için neyin gerekli olduğu konusunda “hâlâ çok yetersiz kaldığını” belirtiyor.

Flynn, “Ülke genelinde seçim sistemlerinin güvenliği Rus istihbarat varlıkları tarafından ihlal edildi ve bu saldırılar bugün de devam ediyor” diye ekliyor.

Bu saldırılar ve diğer düşman yabancı güçlerin saldırıları, 2020 seçimleri yaklaştıkça artmaya devam edecek ve nakit sıkıntısı çeken yerel seçim yetkilileri, kayda değer bir federal yardıma çok ihtiyaç duyuyor. Federal hükümet, eyaletlerin ve yerel yönetimlerin seçim sistemlerinin bütünlüğünü çok yönlü yabancı siber saldırılara karşı güvence altına almasına yardımcı olacak kaynakları ve uzmanlığı sağlamak için adım atmalıdır.

Seçimin kendisi 3 Kasım 2020'de yapılacak olsa da, Amerikalılar oy vermeye 2 Şubat'ta, Demokrat adayı seçmek için Iowa'daki ön seçimde başlayacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU