Suudi Veliaht Prens: Kaşıkçı cinayetini ben emretmedim fakat tüm sorumluluğu alıyorum

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Amerikan CBS kanalında yayınlanan '60 Minutes' programında konuştu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, ABD'nin CBS kanalında ekranlara gelen "60 Dakika" programına konuştu.

Veliaht Prens, Kaşıkçı cinayetinin emrini verdiği iddiasını reddetti.

CBS'ten Norah O'Donnell'ın sorularını yanıtlayan Bin Selman, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin, "Bu olay benim sorumluluğum altında oldu, tüm sorumluluğu üstleniyorum." demişti.

Ancak Prens Selman, emri kendisinin verdiğini reddetti.

34 yaşındaki Prens yaşananları "iğrenç bir suç" olarak niteledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaşıkçı cinayeti ile ilgili röportajdan öne çıkan bölüm şöyle:

Soru: Cemal Kaşıkçı cinayetini siz mi emrettiniz?

Cevap: Hayır. İğrenç bir suçtu. Fakat Suudi Arabistan’ın lideri olarak tüm sorumluluğu alıyorum. Özellikle Suudi hükümetine çalışanlar tarafından işlendiği ortaya çıkınca.

Soru: Sorumluluğu üstlendim diyerek ne demek istiyorsunuz?

Cevap: Bir Suudi vatandaşına yönelik Suudi hükümetine çalışanlar tarafından bir suç işlendiğinde, bir lider olarak sorumluluğu üstlenmek zorundayım. Bu bir hataydı. Gelecekte bunun gibi bir durumun yaşanmaması için harekete geçmek durumundayım.

Soru: Dünya bir soruya cevap istiyor. Böylesi bir operasyondan nasıl haberiniz olmaz?

Cevap: Kimileri Suudi Arabistan için çalışan üç milyon insanın ne yaptığını bilmem gerektiğini düşünebilir. Üç milyon kişinin günlük çalışma raporlarını Suudi Arabistan’ın liderine ya da ikinci adamına gönderilmesi imkânsız olurdu.

Soru: Size en yakın olan iki danışmanınızın bunu yönettiği ve kral tarafından kovulduğu, yakın çevrenizden uzaklaştırıldığı biliniyor. Soru şu: sizin yakınınızdaki insanların bunu gerçekleştirdiğini nasıl bilmezsiniz?

Cevap: Soruşturmalar yürütülüyor. Herhangi birine yönelik suç kanıtlandığına, rütbesi ve konumuna bakılmaksınız, istisnaya uğramaksızın mahkeme karşısına çıkacak.

Soru: Gazetedeki bir köşe yazarı, vahşice öldürülmeyi hak edecek kadar Suudi Arabistan için nasıl bir tehdit oluşturabilir?

Cevap: Hiçbir gazetecinin tehdidi yok. Bir Suudi gazetecisine karşı yapılan böyle bir eylem, Suudi Arabistan'a yönelik tehdittir. Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda meydana gelen bu korkunç suç.

Soru: CIA’in yüksek gizlilik içeren değerlendirmelerinde sizin Kaşıkçı’yı bizzat hedef aldığınız ve cinayeti emrettiğiniz yönüne olduğu iddia ediliyor.

Cevap: Umuyorum bu bilgiler gündeme getirilir. Eğer bana yönelik bir suçlama var ise umarım kamuoyuna da açıklanır ve ortaya çıkar.

İran ile savaş, siyasal çözüm...

Prens Selman, İran ile yaşanan gerilime de değindi. 

Bin Selman, "Dünya İran'ı caydırmak için güçlü ve sağlam bir eylemde bulunmazsa, dünya çıkarlarını tehdit edecek şekilde daha fazla tırmanış göreceğiz" diye konuştu:

Petrol tedariki kesilecek ve petrol fiyatları daha önce görmediğimiz, düşünülemez derecede yüksek rakamlara sıçrayacak. Barışçıl bir karar vermeyi tercih ediyorum çünkü Suudi Arabistan ile İran arasındaki bir savaş küresel ekonomiyi çökertebilir. Siyasi ve barışçıl bir çözüm, askeri olandan çok daha iyi.

Petrol tesisine yönelik saldırılar

14 Eylül cumartesi günü sabah saatlerinde Suudi Arabistan'ın doğusundaki devlet petrol şirketi Aramco'ya ait petrol tesislerine saldırılar düzenlenmişti.

Saldırıyı Husiler üstlenirken ABD, İran'ı sorumlu tutmuştu.

Bununla ilgili Veliaht Prens, İran'a Yemen'deki Husilere verdiği desteği sonlandırma çağrısını yineledi.

Muhammed bin Selman, Aramco saldırısının, yalnızca Suudi Arabistan'ı değil, dünyanın enerji kaynaklarını da kalbinden vurduğunu söyledi.

Savaşı sona erdirmeye yönelik siyasi bir çözüm için tüm girişimlere açık olduğunu dile getirdi.

Bin Selman ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın Tahran'ın nükleer programı hakkında yeni bir anlaşma yapmak için İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle görüşmesinin yerinde olabileceğini söyledi.

Röportajdan öne çıkan bölüm şöyle:

Soru: Suudi Arabistan dünyanın en büyük silah ithalatçısı, askeri teçhizat ve ekipmana milyarlarca dolar harcadı. Böyle bir saldırıyı nasıl önleyemedi?

Cevap: Suudi Arabistan neredeyse bir kıta büyüklüğünde. Tüm Batı Avrupa'dan daha büyük. Dört bir yandan bize yönelik tehditler var. Bunları tam olarak bertaraf etmek zordur.

Soru: Sizce, İran'ın Saudi Aramco'yu vurmasının stratejik nedeni nedir?

Cevap: Bence bu akılsızlık. Herhangi bir stratejik nedeni yok. Sadece aklı olmayan, dünya petrol arzının yüzde 5’ine yönelik saldırıda bulunur. Bu yüzden tek stratejik hedefin, akılsız olduklarını kanıtlamak olduğunu düşünüyorum. Yaptıkları şey bu.

Soru: ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ın bu adımını ‘savaş eylemi’ olarak niteledi. Siz de bunu bir savaş eylemi olarak mı görüyorsunuz?

Cevap: Kesinlikle evet. Bu bir savaş eylemidir.

Soru: Olası bir Suudi Arabistan-İran savaşı, bölgeyi nasıl etkiler?

Cevap: Bölge, dünya enerji arzının yaklaşık yüzde 30'unu, küresel ticaret geçişlerinin yaklaşık yüzde 20'sini ve küresel gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) oranlarının yaklaşık yüzde 4'ünü oluşturuyor. Tüm bunların tamamen durduğunu düşünün. Bu sadece Suudi Arabistan veya Ortadoğu’nun değil, tüm dünya ekonomisinin çöküşü anlamına gelecektir.

 

Independent Türkçe, CBS

DAHA FAZLA HABER OKU