"90'larda bu devlet bal gibi katil devletti” diyen Nagehan Alçı: Yarın bir gün bu devlet yeni Nurettin Soyer ve Dürüst Oktay bulmakta zorlanmaz

Habertürk yazarı: Günümüz MHP camiasının da kulağına küpe olmalıdır merhum Türkeş’in sözleri

Alparslan Türkeş, 12 Eylül'ün ardından mahkemede ifade verirken. (Fotoğraf: Twitter)

Habertürk’te katıldığı bir programda söylediği “90’larda bu devlet bal gibi katil devletti” sözleriyle özellikle MHP’ye yakın grupların eleştirilerinin hedefi olan Nagehan Alçı, 12 Eylül’ü hatırlattığı bir köşe yazısı kaleme aldı.

Alçı, yazısında MHP’nin 12 Eylül darbesinde ülkücülere işkence yaptığı iddiasını mahkemeye taşıdığı polis Dürüst Oktay ve eski başsavcı Nurettin Soyer’i örnek verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alçı’nın “Devlet kutsal bir kavram değildir, vatan kutsaldır” başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

12 Eylül zindanlarında tam da bu devlet zihniyetinin senelerce zulmettiği ve her gün hücrelerde işkence ettiği MHP camiası aslında 1980’lerin ikinci yarısından itibaren yepyeni bir sivil söyleme yaslandı.

Yani kutsal devlet kavramını değil millet ve vatan kavramını merkeze alan bir sivil milliyetçilik geliştirmeye çalıştı Alparslan Türkeş.

Sayın Devlet Bahçeli de o zaman ülkücüler içindeki akademisyenler grubunun başındaydı ve bu yeni sivil ve demokrat milliyetçi düşünceyi üreten bir teorisyendi. Şimdi ise MHP’nin lideri.

Çok iyi hatırlıyorum…1992 sonunda ilk kez Alparslan Türkeş’ten bir televizyon konuşmasında ‘Leviathan’ tabirini duymuştum. Henüz lise öğrencisiydim ve program sonrası ansiklopediyi açıp bakmıştım.

Thomas Hobbes’un mutlakiyetçi devlet anlayışına karşı bir çıkıştı bu. Devletin vatandaşlarını ezen mitolojideki Leviathan benzeri bir canavara dönüşmesi halinde meşruiyetini kaybedeceğini söylemişti Türkeş.

Devleti her koşulda kutsayan faşizan zihniyete karşı çıkıyordu. 12 Eylül rejiminin böyle bir canavar devlet olduğunu anlatmıştı. Hukukun üstünlüğüne bağlı adil devlet nizamı yoksa bir ülkenin infilak edebileceğini söylüyordu.

Günümüz MHP camiasının da kulağına küpe olmalıdır merhum Türkeş’in sözleri.  Bu yazdıklarımdaki meramımı en iyi Sayın Bahçeli’nin anlayacağına inanıyorum.

Çünkü yarın bir gün bu ‘devlet’ bir yeni Nurettin Soyer bir yeni Dürüst Oktay bulmakta zorlanmaz ve ülkücülere de aynı zulümleri bir kez daha yaşatabilir. 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU