Hong Kong polisinden göstericilere plastik mermili müdahale

Zanlıların Çin’e iadesi yasa tasarısının gündeme gelmesi nedeniyle Hong Kong'da aylardır süren hükümet karşıtı protestolar, Şemsiye Devrimi'nin beşinci yıldönümü etkinlikleri kapsamında da devam etti

Çin, Ağustos 2014'te Hong Kong halkının 2017'de yapılması planlanan seçimde kendi liderlerini seçebileceğini ancak adayların geniş temsilli bir komite tarafından belirleneceğini açıklamıştı. Bunun üzerine bağımsızlık yanlıları, Hong Kong'da gösteriler düzenlemiş, kendilerini polisten şemsiye ile korumaya çalıştıklarından olaylar "Şemsiye Devrimi" olarak anılmıştı / Fotoğraf: İHA

Çin Halk Cumhuriyeti 1 Ekim Salı günü 70'inci kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken, Hong Kong'da hükümet karşıtı binlerce gösterici, polis engeline rağmen eylemlerini sürdürdü.

Polis, hükümet binalarına yönelen göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

 

 

Bazı göstericiler ise metro istasyonlarına girerek, Çin’in 70. yıl dönümü pankartlarını indirip, sokaklarda kurdukları barikatları ateşe verdi.

Göstericilerden bazılarının Çin Komünist Partisi’nin bayrağını yaktığı görüldü.

Olaylara tazyikli suyla müdahale eden güvenlik güçleri, protestocuları belirlemek için toplumsal olaylara müdahale aracından (TOMA) boyalı su püskürttü.
 

Hong Kong 2 - İHA.jpg
Fotoğraf: İHA


Gösterilerde Ukrayna bayrağı taşıyan bir protestocu, "Dünyanın farklı bölgelerinde birleşip Çin komünizmine karşı savaşırsak, bu eylemi kazanacağımızı umuyoruz" dedi.

62 yaşındaki bir protestocu ise, "Rejimin devrilmesini istemiyorum. Ama kesinlikle değişmesi gerekiyor. Rejimin insanlarla uzlaşması gerekiyor” şeklinde konuştu.
 

Hong Kong 3 - İHA.jpg
Fotoğraf: İHA


Çin yanlısı Hong Konglulardan hükümete destek

Diğer yandan sabah saatlerinde yüzlerce Çin yanlısı Hong Konglu, hükümete destek amacıyla gösteri düzenledi.

Kırmızı giyen ve Çin bayrakları taşıyan göstericiler, ulusal marş söyleyip "Ben bir Çin vatandaşıyım" sloganları attı.

Hong Kong Özel İdari Bölgesi, 1 Ekim Çin Ulusal Bayramı'nda geleneksel havai fişek gösterisinin "kamu güvenliği" gerekçesiyle iptal edildiğini açıklamıştı.

Hong Kong'da protestolar

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ndeki protestoların hedefindeki iade tasarısı yerel meclise nisan ayında sunulmuş ancak protestolar üzerine Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam temmuzda tasarının "öldüğünü" açıklamıştı.

Bu açıklamaya rağmen devam eden gösterilerin ardından Baş Yönetici Lam, 4 Eylül'de tasarının geri çekileceğini belirtmişti. Ancak protestocular, tasarının geri çekilmesinin yanı sıra eylemcilere yönelik polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız bir komisyon kurulması, tutuklanan protestoculara af çıkarılması, protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasına son verilmesi ve siyasi reformların yeniden başlatılmasını talep ediyor.

 

Independent Türkçe, AA, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU