Assange’ın babası konuştu: Oğlum her türlü eziyete maruz kalıyor, günde 23 saat hücre hapsinde tutuluyor

John Shipton, Julian Assange’ın böylesi sert hapishane koşullarında tutulmasının “eşi görülmedik” bir durum olduğunu ve oğlunun sağlığının kötüye gittiğini söyledi

Assange, Birleşik Krallık'ta kefaletle bırakılma koşullarını ihlal etmekten yargılandığı davada 50 hafta hapse mahkum edilmişti (Reuters)

Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde 7 yıl geçirdikten sonra tutuklanıp Belmarsh Cezaevi’ne gönderilen Julian Assange’ın hapishane koşullarıyla ilgili iddialar ortaya atıldı.

Press Association’a konuşan baba John Shipton, “iğrenç” diye tanımladığı cezaevinde oğlunun günde neredeyse 23 saat boyunca hücre hapsinde tutulduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Shipton, Julian Assange’ın böylesi sert hapishane koşullarında tutulmasının “eşi görülmedik” bir durum olduğunu ve oğlunun sağlığının daha da kötüleştiğini ifade etti.

“Yasaları çiğneyen birileri varsa onlar Birleşik Krallık hükümeti ve Kraliyet Savcılık Hizmetleri’dir” diyen Shipton, “Julian’ın en son ağustos ayında ziyaret ettim. Sağlıksızdı, anksiyete yaşıyordu. Çok kilo kaybetmişti. Çok üzücü. Gördüğü muamelenin yoğunluğu arttı. Her türlü eziyete maruz kalıyor" diye konuştu. 

Shipton, İspanyol gazetesi El Pais’e verdiği röportajdaysa, Ekvador Büyükelçiliği’ni korumakla görevli özel güvenlik firmasının, ABD istihbarat servisleri adına Assange aleyhine casusluk yaptığını söyleyerek bu durumdan yaşadığı şaşkınlığı dile getirdi.

 

AP baba.jpg
John Shipton, oğlunun cezaevinde sert koşullarda tutulduğunu anlattı (AP) 


Sohbetleri takip etmek için lazer mikrofonlar ve video kameraların tuvaletlere bile yerleştirildiğini söyleyen Shipton, “Kayıt altına alınmadan hiçbir şey söyleyemezdik ve görünüşe bakılırsa ellerindekileri CIA’e satmak istediler. Aslında sattıkları Julian’dı” ifadelerini kullandı.

2012'de İsveç'te kendisine yöneltilen cinsel taciz suçlamaları nedeniyle Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınan Assange nisan ayında Londra polisinin operasyonuyla gözaltına alınmıştı.

Tutuklanan Assange, Birleşik Krallık'ta kefaletle bırakılma koşullarını ihlal etmekten yargılandığı davada 50 hafta hapse mahkum edilmişti.

Diğer taraftan ABD Adalet Bakanlığı, kurucusu olduğu WikiLeaks üzerinden ABD’ye ait gizli yazışmaları ifşa eden Assange'a toplam cezası 175 yılı bulan 17 yeni suçlama yöneltmişti.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU