Juul, CEO'sunun e-sigara tartışması sonrası istifasının ardından ABD’deki reklam ve lobi faaliyetlerini askıya aldı

E-sigara üreticisi firma, elektronik sigaralara bağlı gizemli hastalıklardan kaynaklanan ölüm vakalarının ardından değişikliğe gittiğini duyurdu

ABD'de elektronik sigara bağlantılı olduğu belirtilen akciğer hastalığı salgınında ölü sayısı artmıştı (Reuters) 

Elektronik sigaralara dair güvenlik kaygılarının artmasıyla birlikte e-sigara üreticisi Juul, ABD’deki yayınlarını, yazılı ve dijital reklamlarını durdururken, Washington'daki lobi faaliyetlerine de son veriyor.

Firma çarşamba günü yaptığı açıklamada, şirketin CEO'su Kevin Burns'ün istifa ettiğini ve onun yerine Marlboro'nun üreticisi Altria'dan üst düzey bir yöneticinin getirileceğini belirtmişti. Altria, geçen yıl aralık ayında Juul’un yüzde 35 hissesini 13 milyar dolar (yaklaşık 74 milyar TL) karşılığında satın almıştı.

Tütün devleri Altria ve Philip Morris International firmaları da çarşamba günü, 200 milyar dolarlık (yaklaşık 1 trilyon 135 milyar TL) bir birleşme müzakeresi içinde olduklarını açıkladıktan bir ay sonra, söz konusu görüşmeleri askıya aldıklarını duyurmuştu.

Juul, kendilerini tütün ürünlerinden vazgeçirmek isteyen yetişkinlere uzun süredir e-sigarayı alternatif olarak sunuyordu. Ancak e-sigaralar gençler arasında popüler hale geldi ve bu ürünlerle bağlantılı olması muhtemel hastalıklar artmaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Massachusetts valisi salı günü halk sağlığına dair acil durum ilan etmiş ve görünüşe bakılırsa ABD'de alanında bir ilke imza atarak eyalet sınırları içinde e-sigara ürünlerinin satışına 4 aylık yasak getirmişti. Massachusetts’te salı günü itibarıyla elektronik sigara kullanımına bağlı 61 potansiyel akciğer hastalığı vakası görüldüğü bildirilmişti.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) Massachusetts'ten e-sigaralara bağlı üç doğrulanmış, iki de potansiyel akciğer hastalığı vakası rapor edilmişti.

CDC’den Dr. Anne Schuchat, Kongre'nin bir alt komitesine salı günü yaptığı değerlendirmede, merkezlerinin kesin ve muhtemel vaka sayısını 530 olarak hesapladığı geçen hafta perşembe gününden bu yana sağlık yetkililerine "yüzlerce" yeni akciğer hastalığı vakasının bildirildiğine inandığını söylemişti.

ABD'de reşit olmayan gençler arasında elektronik sigara kullanımında yakın zamanda yaşanan artışın ülke genelinde ebeveynleri, politikacıları ve sağlık yetkililerini alarma geçirmesinin ardından, Başkan Donald Trump 11 Eylül'de yaptığı açıklamada hükümetin elektronik sigaralarda kullanılan binlerce farklı aromayı yasaklamak için harekete geçeceğini ilan etmişti. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), tütün hariç tüm e-sigara aromalarını piyasadan kaldırmak için yönergeler hazırlayacak.

Trump yönetiminin yetkilileri tarafından açıklanan kısıtlamalar, yalnızca halihazırda FDA tarafından denetlenen nikotinli e-sigaralar için geçerli olacak. 2016'dan bu yana e-sigara aromalarını yasaklama yetkisini elinde bulunduran FDA, bu konuda adım atmasına dair çağrılara daha önce direniş göstermişti. İdare yetkilileri bunun yerine, e-sigara aromalarının sigara içenlerin geleneksel sigarayı bırakmalarına yardımcı olup olmayacağını araştırdıklarını söylemişti.

Fakat giderek artan bir şekilde ebeveynler, öğretmenler ve sağlık hakları savunucuları, Juul'unkiler gibi küçük ve parçalara ayrılabilen cihazlar başta olmak üzere, reşit olmayan Amerikalı gençler arasında e-sigara kullanımındaki patlamadan büyük çoğunlukla sorumlu tuttukları aromaların yasaklanmasını istemişti.

Federal yasalar, 18 yaşın altındakilere e-sigara ve diğer tüm tütün ürünlerinin satışını yasaklıyor.

 

 

Altria, K.C. Crosthwaite’in, Kevin Burns’ün yerine geçerek Juul’un yeni CEO'su olacağını duyurmuştu. Crosthwaite, Altria'da büyüme alanında genel müdür olarak hizmet etmişti.

Crosthwaite önceden hazırlanmış açıklamasında, Juul'un uzun zamandır yetişkin sigara kullanıcılarına alternatif sağlamaya odaklandığını belirtmekle birlikte şu anda “gençler arasında kabul edilemez düzeyde bir kullanım olduğunu ve halkın sektöre yönelik güveninin sarsıldığını” kabul etti.

Açıklamada Crosthwaite, “Düzenleyiciler, kanun yapıcılar ve diğer hissedarlarla çalışmak için çaba göstermeli ve faaliyet gösterdiğimiz toplumların güvenini kazanmalıyız. Bu, açık bir diyaloğa davet etmeyi, başkalarını dinlemeyi ve onların endişelerine karşı duyarlı olmayı içeriyor” ifadelerini kullandı.

Geçen ay Altria ve Philip Morris, davaların artması sonrası iki şirkete ayrılarak geçirdikleri 10 yıldan uzun sürenin ardından, tek bir şirket altında toplanma yönünde görüşmeler yürüttüklerini açıklamıştı.

Altria, Marlboro sigaralarını ve diğer tütün markalarını yalnızca ABD içinde satarken, Philip Morris ise uluslararası satışlarla ilgilendi.

Philip Morris International'ın CEO'su Andre Calantzopoulos, çarşamba günü yaptığı açıklamada, firmaların birleşme yerine IQOS'un ABD'de de satışını başlatmaya odaklanacağını söyledi. Philip Morris'in ürettiği IQOS, tütünü yakmak yerine ısıtan bir sigara alternatifi.

Juul'da görevi devralacağı açıklanan Crosthwaite, IQOS'un geliştirilme sürecine başkanlık etmişti.

Virginia eyaletinde Richmond merkezli faaliyet gösteren Altria, 2008'de ABD’deki dava dalgası ve devlet denetlemeleri nedeniyle uluslararası operasyonları ayrı bir birim haline getirmişti. Bu ayrılık, Philip Morris International’a gelişmekte olan pazarlarda satışlarını arttırmak için daha geniş bir alan açmıştı. Tütün karşıtı gruplar, söz konusu şirketi, pazarlama hamlelerini fakir ve gelişmekte olan ülkelerde sigara içmeyen kadın ve çocuklara yönlendirdiğini söyleyerek suçlamıştı.

Bölünmeden bu yana her iki şirket geleneksel sigaralara alternatif olarak tasarlanan ürünlere yatırım yapmış olsa da Philip Morris Asya, Avrupa, Latin Amerika ve diğer bölgelerdeki yerel lezzetlere hitap eden Marlboro markalı yeni ürünlerin seri üretimine geçmişti.

Altria'nın hisse senedi piyasalar açılmadan önce yüzde 3,1 artarken, Philip Morris'in hisseleriyse yüzde 7,3 yükseliş gösterdi.

AP

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU