Boris Johnson hakkında görevi kötüye kullanma soruşturması için gözler polis araştırmasına çevrildi

Arkadaşlığını kullanarak işkadını ve eski model Jennifer Arcuri’ye kamu fonlarından milyonlarca sterlin destek verdiği iddia edilen Johnson için süreç işliyor

Kamu fonunu usulsüz kullandığı iddialarını yalanlayan Boris Johnson, "her şeyin yapılması gerektiği gibi yapıldığında" ısrar ediyor (AP)

Londra belediye başkanlığı görevi sırasında Amerikalı işkadını ve eski model Jennifer Arcuri’ye iltimas geçtiği iddia edilen Başbakan Boris Johnson cezai soruşturma ihtimaliyle karşı karşıya.

Büyük Londra İdaresi (GLA), polislik faaliyetlerini gözetim birimi Bağımsız Polis Davranışları Ofisi’ni (IOPC), konumunu kötüye kullandığı öne sürülen Johnson hakkında resmi soruşturma açılmasına gerek olup olmadığına dair araştırma yapmakla görevlendirdi.

Kuruluş araştırma talebinde, Arcuri’nin ticaret heyetlerine katılmasına ve büyük çaplı ödeneklerden istifade etmesine izin verilip verilmediğinin incelenmesini istedi.

GLA’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Boris Johnson’ın Jennifer Arcuri’yle olan arkadaşlığını muhafaza ettiği; bu arkadaşlığın bir sonucu olarak Arcuri’nin -kendisinin ve firmalarının başka halde elde etmesi beklenmeyen- ticaret ofislerine katılma ve teşvik parası alma gibi menfaatler sağlamasına izin verildiği yönündeki iddialar gözetim yetkilisinin dikkatine sunulmuştur.

Başvuru, Sunday Times gazetesinin Johnson’la, teknoloji alanında faaliyet gösteren girişimci Arcuri arasındaki arkadaşlığı ilk kez ortaya çıkarmasından 5 gün sonra geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamadaysa, Johnson'ın "her şeyi kurallara uygun ve normal yollardan yaptığı" iddia edildi. 

Londra'da belediye başkanı aynı zamanda polis veya komiser olarak da kabul edildiği için "görevi kötüye kullanma" gibi iddialarla ilgili ilk incelemeyi IOPC yapıyor.

GLA’nın başvurusu öncesi Londra Meclisi, Johnson'a kamu fonundan 126 bin sterlin (yaklaşık 880 bin TL) aktarılan Jennifer Arcuri’yle ilişkisini açıklaması için iki hafta tanımış, Johnson'da belediye başkanıyken bu kişiyle yaşadığı "kişisel, sosyal ve mesleki" ilişkilerinin tüm detaylarını bildirmesini istemişti.

 

 

Teknoloji şirketi kurarak iş dünyasına adım atan 34 yaşındaki Amerikalı eski model Jennifer Arcuri'nin Johnson'ın belediye başkanlığı sırasında haksız yere milyonlarca sterlin teşvik aldığı ve üç dış ticaret ofisine ayrıcalıklı erişime sahip olduğu iddia edilmişti.

Belediye başkanıyken Arcuri'nin evini "defalarca ziyaret ettiği" öne sürülen Johnson, iddialarla ilgili açıklama yapmayı reddetmişti.

İngiliz basını, Arcuri'nin Johnson'ı "en yakın arkadaşlarından biri" olarak tanımladığını yazmıştı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU