Mont Blanc'taki dev buzulun çökme riski nedeniyle bölge tahliye ediliyor

İtalya başbakanı, Planpincieux buzulunun daha hızlı hareket etmesinin iklim krizine dikkat çektiğini söylüyor

Planpincieux buzulu, Mont Blanc dağ grubunda yer alan Grandes Jorasses'in güney yamacında bulunuyor (Wikimedia Commons)

Avrupa'nın en yüksek dağı Mont Blanc'ın İtalya tarafında yer alan ve çökme riski bulunan devasa buzul, yetkililerin yolları kapatmasına ve Alpler'in o bölgesinde bulunan dağ kulübelerini boşaltmasına neden oldu.

Buzul yakınlarında bulunan Courmayeur kasabasının belediye başkanı Stefano Miserocchi, uzmanların Planpincieux buzulunun normalden daha hızlı hareket ettiğini ortaya koymasının ardından buzulun 250 bin metreküplük bir parçasının dağdan kopup düşebileceğini söyledi.

Uzmanların buzulun Ferret Vadisi'nin bir bölümünü tehdit ettiğini aktarmasının ardından Miserocchi, iki yolun kapatılması ve 4 bin 810 metre yüksekliğindeki dağda yer alan kulübelerin tahliye edilmesi talimatını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağustos sonuyla eylül başı arasında, buzulun alt kısmı günde 50 ila 60 cm hızla kayıyordu.

Dağ zirvesinin güneydoğusunda, bir uçurumun üzerinde asılı olan buzul, bir kilometre kareden daha büyük ve 2013'ten beri yakından takip ediliyor. Önceki yaz aylarında buzul, günde 30 cm'yi nadiren aşan bir hızda hareket ediyordu.

Miserocchi, “Bu durum dağın değişen iklim koşulları nedeniyle büyük bir değişim dönemi yaşadığını bir kez daha gösteriyor, dolayısıyla dağ özellikle savunmasız durumda” dedi.

Belediye başkanı, yerleşim alanları için acil bir risk bulunmadığını belirtti.

Belediye başkanının uyarıları, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'yi çarşamba günkü BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, iklim krizinin yol açtığı ve giderek artan riskleri belirtmeye itti.

Başbakan, “Mont Blanc'taki buzulun çökme riski taşıdığı haberi kayıtsız kalamayacağımız bir uyarı; bizi sarsmalı ve harekete geçmeliyiz” dedi.

Fakat uzmanlar, buzulun ne zaman çökeceğini tam olarak bilmenin olanaksız olduğunu ve herhangi bir uyarı sisteminin bulunmadığını söylüyor.

 

 

İtalya'nın Güvenli Dağ Vakfı (Fondazione Montagna Sicura) Facebook'ta yapılan paylaşımda, “Bugün 19.30'dan itibaren Val Ferret belediye yolu - Montitaz ve Planpincieux arasında - ve yolun Planpincieux buzuluyla bağlantılı olarak buzul riski taşıyan diğer kısımları kapalı olacak" ifadelerini kullandı.

Alpler boyunca, ısınan havaların donmuş toprakları eriteceği ve buzulların yok olma ihtimalini artırdığı yönünde bir endişe mevcut.

Dünya Meteoroloji Örgütü bu hafta yayımladığı yeni bir raporda, ortalama sıcaklık mevcut seviyelerle artmaya devam ederse, Alpler'in doğu ve orta bölgelerinde bulunan buzulların iki veya üç yıl içinde tamamen kaybolacağı konusunda uyardı. Bu durumda yıllık buzullar yalnızca dağ sırasının en yüksek kısmı olan Batı Alpler'de varlığını sürdürecek.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU