Atatürk ile Bayar'ın birlikte çekilen görüntüleri ilk kez renklendirildi

Mustafa Kemal Atatürk’ün Fransız gazete arşivlerinden çıkan görüntülerinin yer aldığı video, Atatürk Colored Archive tarafından renklendirildi

Mustafa Kemal Atatürk'ün bir videosu daha renklendirildi. 

Atatürk Colored Archive'in renklendirdiği videoda Atatürk ile Celal Bayar'ın ziyaret gerçekleştirdiği görünüyor. 

Atatürk Colored Archive videonun Fransız gazete arşivinden çıktığını belirtiyor. 

Renklendirme yapan kuruluşa göre söz konusu video Mustafa Kemal'in Kurtuluş Savaşı'nın Galip Hocası Celal Bayar ile birlikte Cumhuriyet'in ilanından yedi ay önce  15 Mart 1923'te Adana'ya yaptığı ziyarette çekildiği öne sürülüyor.

Mustafa Kemal'in 15-17 Mart 1923 tarihleri arası Adana'ya düzenlediği bir ziyaret bulunuyor. 


Yenice tren istasyonundaki treninden inen ve bir heyet tarafından karşılanan Mustafa Kemal'in 1923'teki ziyaretinde dönemin Adana Valisi Refet (Sonradan Bursa Milletvekili olan Refet Canıtez), Belediye Başkanı Ali Münif (Yeğenağa), Tümen Kumandanı Kenan (Paşa) Beyler karşılamış, Atatürk'e bu seyahati sırasında, eşi Latife Hanım'ın yası sıra gazeteci İsmail Habib (İsmail Habib Sevük), Adana Milletvekili Zamir (Damar Arıkoğlu), Gaziantep Milletvekili Kılıç Ali, Eskişehir Milletvekili Hüsrev Sami, Konya Milletvekili Refik (Koraltan), Siirt Milletvekili Mahmut (Soydan), Şair, Mehmet Emin (Yurdakul), Başyaver Salih (Bozok), Muhafız Birliği Kumandanı İsmail Hakkı (Tekçe), sivil yaver Recep Zühtü ve özel doktoru Asım Beyler eşlik etmişti. 

Tarihçiler bu ziyarette Celal Bayar'ın bulunduğuna dair yazılı bir belgenin olmadığını belirtiyor.

Hem bundan hem videoda Atatürk ile Celal Bayar'ın fiziki görünümleri akla kente düzenlenen diğer ziyaretleri getiriyor.

Bu ziyaretlerden biri 15-18 Şubat 1931 tarihleri arasında yapılmıştı.

1930 Ağustos'unda kurulan Serbest Fırka deneyiminin üç ay sonra başarısızlığa uğramasının ardından Mustafa Kemal'in ülke çapında yaşanacak siyasi ve sosyal politika değişimlerin önüne geçmek için yine Adana'ya gitmişti.

Çukurova Bölgesi’ndeki ekonomik kriz  için bölgeye giden Mustafa Kemal'in bölgedeki şikayetleri incelemek için Mersin'in ardından Adana'ya gittiği biliniyor.

Atatürk'ün o ziyarette beraberinde eski Milli Eğitim Bakanı Vasıf (Çınar) Bey'in bulunmuştu ancak Celal Bayar yoktu. 

Geriyi kalan tek tarih Atatürk'ün Adana'ya düzenlediği sekizinci ziyaratten, yani 19 Kasım 1937 tarihinden. 

13 Kasım 1937'de Doğu Anadolu gezisine çıkan Atatürk, gezi kapsamında Sivas, Malatya, Diyarbakır, Elazığ'ın ardından 19 Kasım'da Adana'ya geçimişti.

Ziyaret Türk Sözü, Yeni Adana, Ulus, Cumhuriyet gazeteleri tarafından "Ulu Önderi yalnız Adanalılar değil, bütün Çukurovalılar karşıladı”, "Büyük Şef Dün tetkikte bulundular", "Sefa Geldin Ulu Önderimiz", "Ulu Önder Büyük Tezahürat içinde Adana'ya Vasıl oldu" gibi başlıklar ile haberleştirilmişti.

O dönem Başbakan olan Celal Bayar da gezi programında yer alıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya, milletvekillerinden İsmail Müştak Mayakon, Ali Kılıç, Salih Bozok, Dr. Neşet Ömer ile Sabiha Gökçen de Mustafa Kemal'a eşlik etmişti.

Videoda bu isimlerin hepsi görünüyor.
 

b31faa850a0335069e0d3922d9cda5dd.jpg
Fotoğraf: Pinterest


Videoda ayrıca Atatürk'ün kız öğrenciler ile bir araya geldiği de görünüyor.

Çukurova Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Erdem Çanak'ın "Atatürk'ün Adana Ziyaretleri" isimli akademik çalışmasında  Mustafa Kemal'in bu tarihte İsmet İnönü Kız Enstitüsü'nü ziyaret ettiği belirtiliyor. 

Videodaki atölyenin bu enstitü olduğu tahmin ediliyor.

Mustafa Kemal Adana ziyaretinde enstitüye gidip kız öğrencilerin atölyelerini gezmiş, tarih dersine girmiş; kendisine ise kahve likörü ile pasta ikram edilmişti.

Bu bilgiler ışığında Atatürk Colored Archive'in yayınladığı renkli görüntüler 19 Kasım 1937 tarihine ait görünüyor. 

Ancak videonun 1.13'e kadar olan kısmının Adana ziyaretine, kalan bölümün ise Mersin’deki görüntülere ait olduğu da iddia ediliyor.

Zaten Mustafa Kemal'in Adana'dan bir sonraki durağının da Mersin olduğu biliniyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU