Adalet Bakanı Gül: Bağımsız ve tarafsız bir yargı hukuk devletinin ayrılmaz bir parçasıdır

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "hukukun üstünlüğünün geliştirilmesinin" reform anlayışlarının temelinde yer aldığını söyledi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İzmir Ticaret Odası (İZTO) eylül ayı meclis toplantısında konuştu / Fotoğraf: AA

İzmir Adliyesini, AK Parti İl Başkanlığını ve Valiliği ziyaret eden Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, daha sonra "Yargı Reform Stratejisi" konulu İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Toplantısına katıldı.

Bakan Gül, toplantıda yaptığı konuşmada, yargının sadece hukukçuların konusu olmadığını, bireysel ve toplumsal yaşamın tüm yönlerini ilgilendiren konuda herkesin söz sahibi olması gerektiğini belirtti.

Gül, bağımsız ve tarafsız yargının hukuk devletinin ayrılmaz parçası olduğunu söyledi.

Herkesin çözüm yolunda fikir beyan etmesiyle daha iyi bir yargı sistemine ulaşmanın mümkün olabileceğine işaret eden Gül, "Hukuk devleti, demokrasiyi, insan onurunu, insan hak ve özgürlüklerini, yasa önünde eşitliği teminat altına alan, tüm kurumsal işleyişinde, iş ve işlemlerinde kendisini hukukla bağlı sayan devlettir. Hukuk devletinin temel şartı, 82 milyon vatandaşımızın kendisini emin ve güvende hissetmesini sağlamak olmalıdır" dedi.

"Hukuk devleti niteliğinin, hukukun üstünlüğünün daha da geliştirilmesi reform anlayışımızın temelinde yer almaktadır" diyen Gül, konuşmasına şöyle devam etti:

Hukukun üstünlüğü kavramının gerçekleşmesi bağımsız ve iyi işleyen güçlü bir yargı teşkilatı ile olur. Adalet mülkün temelidir, ülkemizde toplumsal barışın, huzurun, ekonomik kalkınmanın, refahın, hatta sosyal ve kültürel gelişmenin sağlanmasının ön koşulu adaletin tesis edilmesidir. Bizlerin bugün için en önemli gayreti, iyi işleyen bir adalet sisteminin oluşturulmasıdır.

Yeni alternatif çözüm yöntemleri

Abdulhamit Gül, yargı paketiyle ilgili çalışmalar kapsamında yeni alternatif çözüm yöntemleri de öngördüklerini ifade ederek, seri muhakeme usulünde, 13 suç için verilecek cezada cumhuriyet savcısı ile şüphelinin anlaşması usulünün getirildiğini aktardı.

Gürültüye neden olma, genel güvenliğin tehlikeye sokulması, trafik güvenliğinin tehlikeye sokulması gibi kamuya karşı işlenen suçlarda savcı ile şüphelinin anlaşması suretiyle ceza verilip uyuşmazlığın hakim onayından sonra sistemden çıkarılacağını anlatan Gül, konuyla ilgili 180 bin dosya bulunduğu bilgisini verdi.

Gül, basit yargılama usulünde de kolaylık sağladıklarını belirterek, "2 yıla kadar hapis cezası öngören suçlarda duruşmasız karar verilebilmesine imkan tanınmaktadır. Hakim, sanık ve mağdurun yazılı beyanını aldıktan sonra dosya üzerinden duruşmasız karar verebilecek. Taraflardan biri itiraz ederse duruşma açarak karar verebilecektir. Basit yaralama, taksirli yaralama, basit tehdit, hakaret gibi suçlarda uygulanacak. Bu dosya sayısı 340 bin." dedi.

Bakan Gül, lekelenmeme hakkı, alternatif çözüm yöntemleri, ara buluculuk, uzlaştırma, e-tebligat, noterlik hizmetlerine ilişkin çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU