Çavuşoğlu'ndan Kaşıkçı açıklaması: Birçok ülke Suudi Arabistan yönetimini suçladı, biz yapmadık, işin arkasında kim var öğrenmek istedik

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ". Bu cinayeti işleyenlerin hesap vermesi lazım. Ceset ne oldu, nerede? Yerel işbirlikçi kim ve kimler?" açıklamasında bulundu

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler 74’üncü Genel Kurul toplantılarının ardından New York’ta temaslarını devam ettiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili “Suudi Arabistan’dan maalesef işbirliği göremedik. Bu cinayeti işleyenlerin hesap vermesi lazım” dedi.

Çavuşoğlu, “Birçok ülke Suudi Arabistan’a yönelik suçlayıcı açıklamalarda bulundu, Biz öyle bir işe tevessül etmedik, arkasında kim varsa öğrenmek istedik” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın "sorumluluğu kabul etmesinin önemli olduğunu, ancak bu sorumluluğun yerine getirilmesi gerektiğini" aktardı.

Çavuşoğlu, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölge ile ilgili ise, "Gelinen noktadan memnun değiliz. Oyalama devam ederse başımızın çaresine bakarız. ABD ile anlaşamazsak terör örgütünü temizleriz" açıklamasında bulundu.

(ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey'in güvenli bölgenin derinliğiyle ilgili 'Türkiye'yle görüşmedik' açıklamasına tepki gösteren bakan, "Bizim söylediklerimizi iyi dinlememişler demek ki. Kendi ajandalarını sadece gündemde tutmaya çalışıyorlar" sözlerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Ceset ne oldu, yerel işbirlikçiler kimler?”

Ortada bir cinayet var. Nasıl yapıldığını Suudi Arabistan daha önce itiraf etti. Bu cinayeti işleyenlerin hesap vermesi gerekiyor. Bu konuda Suudi Arabistan’ın şeffaf olması lazım. Bize işbirliği teklifinde bulunuldu. Delilleri kendileriyle paylaştık. Suudi Arabistan’dan maalesef işbirliği göremedik. Bu cinayeti işleyenlerin hesap vermesi lazım. Ceset ne oldu, nerede? Yerel işbirlikçi kim ve kimler?

Birçok ülke Suudi Arabistan’a yönelik, yönetim de dahil bizzat isim belirterek suçlayıcı açıklamalarda bulundu. Biz böyle bir işe tevessül etmedik, arkasında kim varsa öğrenmek istedik. Bu bizim için ikili mesele değildir, adalet ve hukuk meselesidir.

Veliaht Prens'in bu konuda sorumluluğu kabul etmesi önemli ama bu sorumluluğun da yerine getirilmesi gerekiyor

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU