Fuat Oktay: Toplanma alanında hiçbir kurum ve belediye yapılaşmaya gidemez

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul'daki 5,8 şiddetindeki depremden sonra tartışmaya neden olan toplanma alanlarıyla ilgili "İhtiyacımızın karşılanmasında herhangi bir sorun yoktur" dedi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul'daki deprem sonrası toplanma alanlarının eksik ve yetersiz olduğuna yönelik tartışmalara "Bugün de çalışmalarımızda gördük ki, ihtiyacımızın karşılanmasında herhangi bir sorun yoktur" yanıtını verdi.

Toplanma alanlarına AVM ve rezidans benzeri yapılar inşa edildiği iddialarına yanıt veren Oktay, hiçbir belediye ve kurumun toplanma alanlarında herhangi bir yapılaşmaya gidemeyeceğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Şehirden sorumlu arkadaşımız hem burada olmayacak, hem de siyasetini yapacak"

Oktay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Türkiye Afet Planlama Planı Toplantısı'na davet edilip edilmediğine yönelik soruya, "Bakanlarımızın, Valimizin burada olduğu bir ortamda şehirden sorumlu arkadaşımız hem burada olmayacak, sonrasında da bunun siyasetini yapacak" şeklinde yanıt verdi.

Oktay, "Son derece samimi olarak tüm tarafları ilk andan itibaren davet ettik. Buna İstanbul Büyükşehir Belediyesi dahildir" dedi.

Deprem sonrası mobil hatlarda bağlantının kopmasıyla ilgili konuşan Oktay, "Veri, data paylaşımında bir sıkıntı yaşanmadı. Görüntü paylaşımında bir sıkıntı yaşanmadı. Seste bir sıkıntı yaşandı ve mobil cihazlarda, aramalarda bir sıkıntı yaşandı. Biz kendi içimizdeki afetin yönetimiyle alakalı sorumlu olan birimler arasında bir sıkıntımız olmadı. Orada bir iletişim sistemi yönetenler arasında var" açıklamasında bulundu.

Oktay'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

İlk günden itibaren kurduğumuz sistemde son derece şeffaf olduk, tüm Türkiye ile bunu paylaştık. Web sitelerine koyduk. Toplanma alanlarının nerede olduğunu e-devlet üzerinden girdiğinizde görebilirsiniz.

Bugün de çalışmalarımızda gördük ki, ihtiyacımızın karşılanmasında herhangi bir sorun yoktur

"Toplanma alanında herhangi bir kurum yapılaşmaya gidemez"

Biz şöyle çalışıyoruz; herhangi bir en ağır, en kötü senaryoda ihtiyacımız olan toplanma alanı metrekare olarak nedir ve bu metrekare alan olarak biz ihtiyacımızı karşılayabiliyor muyuz, karşılayamıyor muyuz? 'Burası toplantı alanıdır, ilanihaye hiçbir belediye ve kurum herhangi yapılaşmaya gidemez.' Böyle bir kural yok zaten. Orası olduğu zaman bir başka alandır. Bizim için önemi olan ihtiyacın karşılanmasıdır.

Altyapı ile ilgili hasarların derhal giderilmesi, beslenme ve acil sağlık hizmetleri, hasar tespit birimlerinin işlemesi, nakliye, ulaşım, trafik, güvenlik hizmetleri, yangın ve itfaiye toplam 28 ayrı alanda çalışmalar gözden geçirildi. Eksik alanlarda talimatlar verildi.

İstanbul'da bilgi kirliliğinden dolayı tek bir vatandaşımızın burnu kanarsa, bilgi kirliliği oluşturanları affetmeyiz.

"Bu sistem dünyaya örnek bir sistemdir"

Yıllarca yaptığımız hazırlıkların aslında son derece ciddi bir hazırlık olduğunu, 28 çalışma grubuyla ne kadar sağlıklı bir sistem kurduğumuzu bir kez daha görmüş olduk. Bu sistem dünyaya örnek bir sistemdir.

"Medyadan destek istiyoruz"

Deprem olduğu andan itibaren ve depremden önce yapmaları gereken hususlarla alakalı bilinçlendirme konusunda eksiğimiz var. Medyadan ve basın kuruluşlarından destek istiyoruz.

Ekrem İmamoğlu’nun davet edilmediği iddiası

Son derece samimi olarak tüm tarafları ilk andan itibaren davet ettik. Buna İstanbul Büyükşehir Belediyesi dahildir.

Toplanma alanları dahil, sürekli gündeme geldiği için ifade ediyorum. Bu çalışmaları gördük. 

Kendisinin de olduğu bir ortamda bu açıklamayı birlikte yaptık. Sonrasında kanal kanal dolaşıp 'Bu vardır, yoktur' tartışmasına girmek kadar anlamsız bir şey olamaz.

Sonrasında bakıyoruz, sosyal medyada başka şeyler dolaşıyor. Bakanlarımızın, Valimizin burada olduğu bir ortamda şehirden sorumlu arkadaşımız hem burada olmayacak, sonrasında da bunun siyasetini yapacak.

Biz burada siyaset yapmıyoruz, İstanbul'daki vatandaşımızın hayatı söz konusu ise onunla ilgili hazırlıkları yapıyoruz

Şebeke kesilmesi

Veri, data paylaşımında bir sıkıntı yaşanmadı. Görüntü paylaşımında bir sıkıntı yaşanmadı. Seste bir sıkıntı yaşandı ve mobil cihazlarda, aramalarda bir sıkıntı yaşandı. Biz kendi içimizdeki afetin yönetimiyle alakalı sorumlu olan birimler arasında bir sıkıntımız olmadı. Orada bir iletişim sistemi yönetenler arasında var.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU