Güvenli bölgede modern 10 ilçe ve 140 köy inşa edilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Genel Kurulu’nda anlattığı güvenli bölge planının ayrıntıları ortaya çıktı. Plana göre güvenli bölgede, 5 bin nüfuslu 140 adet köy ile 30 bin nüfuslu 10 ilçe oluşturulacak

 Görsel: TRT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 2 milyon Suriyelinin yerleştirileceği güvenli bölge planını dünya liderlerine anlattı.

Tüm ülkelere, “Suriye ile ilgili çabalarımızı desteklemeye çağırıyorum" diye seslenen Erdoğan, Türkiye’nin amacını ise "Niyetimiz, ilk etapta 30 kilometre derinliğinde ve 480 kilometre uzunluğunda bir barış koridoru tesis ederek uluslararası toplumun desteğiyle burada 2 milyon Suriyelinin iskanını sağlamaktır" sözleri ile aktardı.

Erdoğan'ın açıkladığı güvenli bölge planının detayları ortaya çıktı.

genel yerleş2m3.jpg
Örnek proje, yerleşim alanları / Görsel: TRT

 

Her haneye 3+1 ev

Plana göre, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırında oluşturulacak güvenli bölgede 1 milyon Suriyeli nüfusun yerleştirilecek. 5 bin nüfuslu 140 adet köy ile 30 bin nüfuslu 10 ilçeden oluşan yerleşim alanları oluşturulacak.

binalar.jpg
Örnek proje, yerleşim alanları / Görsel: TRT

 

Her köy bin konut, 2 cami, 16 derslikli 2 okul, 1 gençlik merkezi ve kapalı spor salonu ile yönetim merkezinden oluşturulacak. 350 metrekare büyüklüğünde arazi içerisine inşa edilecek 3+1 evler 100 metrekare büyüklüğe sahip olacak.

cami.jpg
Örnek proje, cami / Görsel: TRT

 

Evlere ayrıca hayvancılık için ahır da eklenecek. Köylerde her haneye 1 dönüm tarım yapılabilecek arazi de verilecek.

Hastane, spor alanları, sosyal tesisler...

İlçeler ise 3+1 ve 2+1, 6 bin konuttan oluşacak. İlçelerde birisi merkez camisi olmak üzere 11 cami, 16 derslikli 8 okul, 1 lise, 2 kapalı spor salonu, 5 gençlik merkezi, 1 küçük stat, 4 futbol sahası, sosyal tesisler yer alacak.

habtane.jpg
Örnek proje, hastane / Görsel: TRT

 

2 ilçede 200, 8 ilçede ise 10 yataklı hastane inşa edilecek. Ayrıca projede planlanan küçük sanayi sitesi, üniversite ve teknik altyapı gereksinimlerini karşılayacak yapılar yerleşimcilere hizmet verecek.

spor.jpg
Örnek proje, spor merkezleri / Görsel: TRT

 

Güvenli bölgeye yapılacak 200 bin konut yabancı fonlarla oluşturulacak.

140 milyon metrekare alan lazım

Projede köy ve ilçe yerleşimleri için 92.6 milyon, tarımsal amaçlı araziler izin ise 140 milyon metrekare toprağa ihtiyaç var.

1 milyon kişilik yerleşimin inşaat maliyeti ise, yaklaşık 150 milyar 965 milyon 400 bin lira tutuyor.

 

Independent Türkçe, TRT

DAHA FAZLA HABER OKU