"İran'a gülümsemekle olmaz": Richard Ratcliffe, eşi Nazenin'in serbest bırakılması için Boris Johnson'ı daha fazla çaba göstermeye çağırdı

Tutuklu Britanya vatandaşının eşi, "Hükümetin sağlam durmasını ve rehin almanın kabul edilemez olduğunu söylemesini diliyorum. Umarım kapalı kapılar ardında söylenen budur" dedi

Boris Johnson, BM toplantıları sırasında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle bir araya geldi (AFP)

Boris Johnson'ın İran cumhurbaşkanıyla görüşmesinin ardından çağrıda bulunan Richard Ratcliffe, eşi Nazenin Zaghari-Ratcliffe'in Tahran'da tutulduğu hapishaneden çıkarılması için başbakandan daha fazla çaba göstermesini istedi.

Britanyalı eşi casusluk suçlamalarıyla Nisan 2016'dan bu yana alıkonan Richard Ratcliffe, krizin "gülümseyerek çözülmeyeceğini" söyledi.

Ratcliffe, eşinin "tamamen perişan halde olduğunu ve bu duruma daha fazla dayanamayacağını" dile getirdi.

Ratcliffe bu açıklamayı, "İran'ın daha güçlü ve eş güdümlü eleştirilmesini" teşvik etme umuduyla Birleşmiş Milletler Genel Kurul'unun toplandığı sırada birkaç yetkiliyle görüştüğü New York'tan yaptı.

Johnson zirve gününün erken saatlerinde Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle bir araya gelmişti. Başbakan karşısında kahkaha attığı ve ellerini çırptığı görülen İranlı liderle şakalaşmıştı.

Hampstead merkezli çalışan muhasebeci Ratcliffe ise başbakanı Tahran'a karşı daha sert bir tutum sergilemeye çağırdı.

The Independent'a konuşan Ratcliffe şu ifadeleri kullandı:

Hükümetten sağlam durmasını ve rehin almanın kabul edilemez olduğunu söylemesini talep ediyorum. Umarım kapalı kapılar ardında söylenen budur (…) (Yabancıların) tutuklanıp alıkonması gitgide daha fazla yaygınlaşıyor. İran'a bu şekilde devam edemeyeceği söylenmeli. İnsanları serbest bırakmaya başlamaları gerekiyor.

Ratcliffe, Johnson'dan önce dışişleri bakanı koltuğuna oturmuş ve Muhafazakar Parti liderliği için Johnson'la bir kez karşı karşıya gelmiş Jeremy Hunt'ın, hükümetten "diplomatik rehin almaya" karşı BM'de bir müttefikler koalisyonuna öncülük etmesini talep ettiği mesajın çok daha açık olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her ne kadar Johnson'ın harekete geçmesi, dışişleri bakanıyken yaptığı açıklamaları bir ihtimal telafi edecek olsa da Ratcliffe, Johnson'ın Hunt kadar açık sözlü olmayacağından endişeli. Johnson 2017'de Zaghari-Ratcliffe'in İran'da gazetecilik dersleri verdiğini söyleyerek farkında olmadan İran'ın bu kişiye karşı suçlamalarını desteklemişti.

Aileyse tutuklandığı sırada Zaghari-Ratcliffe'in tatilde olduğu konusunda ısrar etmişti. Hükümet daha sonra meselenin "kuşkusuz" böyle olduğuna açıklık getirmişti.

Ratcliffe, “Johnson'ın onun derhal serbest bırakılması çağrısında bulunduğunu gördüm ama rehin almanın kabul edilemez olduğunu söylediğine şahit olmadım. Devletlerin İran'a getirdikleri eleştirilerde daha sağlam durması ve eş güdümlü davranması gerekiyor" diye devam etti.

 

reuters.jpeg
Richard Ratcliffe, eşinin serbest kalması için onunla birlikte açlık grevi yapmıştı (Reuters)

 

“Şu anda hücre hapsinde tutulan Britanya vatandaşları var ve içlerinden bazıları hiçbir şey yapmadıkları halde neredeyse bir yıldır orada. Bu kabul edilemez” diyen Ratcliffe, “İran'a gülümseyerek çözülecek iş değil bu" diye ekledi.

Çifte vatandaşlığa sahip bazı kişiler son yıllarda genellikle düzmece casusluk suçlamalarından gözaltına alındı. İnsan hakları grupları bu yılki gözaltılarda endişe verici bir artış yaşandığını bildirdi.

İran yargı makamları ağustos ayında Britanya-İran çifte vatandaşı Enuşe Aşuri'nin casusluk suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurmuştu.

İranlılar bu karardan birkaç hafta sonraysa bu kez Britanya-Avustralya vatandaşı iki kadının -Melbourne Üniversitesi'nden Ortadoğu siyaseti uzmanı Kylie Moore-Gilbert ve seyahat blogu yazarı Jolie King- yanı sıra Avustralyalı Mark Firkin'i bilinmeyen suçlamalara dayanarak tutuklamıştı. Söylendiğine göre hepsi de Zaghari-Ratcliffe'in bulunduğu Evin Hapishanesi'nde tutuluyor. Hapishanede zayıf düşmüş birkaç çifte vatandaşın daha olduğu düşünülüyor.

 

 

Cumhurbaşkanı Ruhani'yle çarşamba günkü görüşmesinde Johnson, diğer çifte vatandaşlarla birlikte Zaghari-Ratcliffe'in de derhal serbest bırakılması yönündeki çağrısını yineledi. Ayrıca görünüşe bakılırsa İranlı lideri Londra'ya tekrar davet ederek bunu Tahran'da tutuklu Britanya vatandaşlarının davalarında bir "ilerleme" olarak nitelendirdi.

Başbakan'ın görüşmesi, İslam Cumhuriyeti'yle gerginliklerin tırmandığı bir sırada gerçekleşti. Johnson, Fransa ve Almanya'yla birlikte, Suudi Arabistan'daki petrol tesislerine yapılan son saldırılarda Tahran'ı suçlamıştı. Başbakan aynı zamanda, İran'ın baş düşmanı ABD Başkanı Donald Trump'ı tekrarlayarak 2015 tarihli İran nükleer anlaşmasına "kötü anlaşma" demişti. Downing Sokağı'ndaki başbakanlık, Johnson'ın İran nükleer anlaşmasının bir "halefi"ni ve karşılıklı konuşmanın gerekliliğini desteklediğini açıklamıştı.

10 Numara, Cumhurbaşkanı Ruhani'yle toplantısında Johnson'ın "İran'ın, Aramco petrol tesislerine yapılan saldırı da dahil olmak üzere bölgeyi istikrarsızlaştıran faaliyetlerinden duydukları derin endişeyi ve bunun sona ermesi yönündeki ısrarlarını" da dile getirdiğini belirtmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU