Paraya damga vuran kadınlar

Paranın yönetimindeki kadınlar, erkek egemen alanlarda çığır açıyor

Christine Lagarde, Kristalina Georgieve, Janet Yellen, Elvira Nabiullina, Gita Gopinath, Mary Daly,  Esther George. (Kolaj: Independent Türkçe)

Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı görevine resmen 31 Ekim’de başlayacak IMF Başkanı Christine Lagarde’ın koltuğunu hemcinsi, Bulgar ekonomist Kristalina Georgieva’ya devretmesinin ardından Bloomberg HT editörü Kıvılcım Harika Ertunç, parayı yöneten kadınları derledi.

Ertunç’un hazırladığı yazı şöyle:

Christine Lagarde- İlk kadın IMF ve AMB başkanı

31 Ekim’de Mario Draghi’den boşalacak koltuğa geçecek isim Christine Lagarde 8 sene süreyle Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanlığı görevinde kaldı ve IMF’in ilk kadın başkanı oldu.

1956 yılında Paris'te doğan Lagarde, Paris X Üniversitesi'nde hukuk fakültesini bitirdikten sonra siyaset bilimi yüksek lisansı yaptı. Lagarde Bir süre özel sektörde görev aldıktan sonra  Fransız hükümetinde 2005 yılında Ticaret Bakanı oldu.

Lagarde, kısa bir dönem Tarım ve Balıkçılık Bakanlığını yürütmesinin ardından 2007 yılında bir G7 ülkesinde Finans ve Maliye Bakanı olan ilk kadın oldu.

2008 Aralık ayında Avrupa Birliği'nin Ekonomik ve Mali İşler Konseyi Başkanı oldu.

2011 yılında ise, IMF başkanlığına seçilen Lagarde, 2016 yılında tekrar bu görevi üstlendi.

Lagarde 31 Ekim’de Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanlığı görevini devaralacak.

Görevde olduğu süre boyunca Lagarde uzlaşı yeteneği ile ön plana çıkarak kendisine şüpheyle yaklaşan bir çok insana karşı ekonomik yeterliliklerini sergiledi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaube Christine Lagarde'ın mali kriz sonrası IMF'nin başında kararlı ve istikrarlı bir şekilde durduğunu ve kriz yönetimi konusunda örnek bir yönetim sağladığını söyledi.

Kristalina Georgieva- IMF Başkanı

Gelişen ekonomilerden çıkan ilk IMF Başkanı da olan Georgieva, Bulgar ekonomist Kristalina Georgieva  1953'te Bulgaristan’da doğdu ve komünist rejim altında büyüdü.

Georgieva 1993’den 2010’a kadar Dünya Bankası’nda çeşitli görevlerde bulunmuş, Başkan Yardımcılığı ve CEO’luk görevlerini üstlenmişti.

Kristalina Georgieva 2017’ye kadar AB bütçesinden sorumluydu.

“Yönetilmesi zor durumları yönetebilen” biri olduğu kaydedilen ve 5 yıl süreyle IMF Başkanı olarak görev yapacak olan Georgieva için IMF 65 yaş sınırından vazgeçti.

Janet Yellen – Fed’in ilk kadın Başkanı

1 Şubat 2014’de Bernanke’den Fed Başkanlığı görevini devalan Yellen, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) ilk kadın başkanı oldu.

Senato'dan çıkan sonuçtan memnuniyetini dile getiren dönemin Başkanı Barack Obama, Janet Yellen'ı ''ekonomi ve mali konularda politika üretmenin temel nedeninin Amerikan işçisinin ve ailesinin hayatını, işini ve yaşam standartlarını iyileştirmek olduğunu bilen'' bir kişi olarak tanımlamıştı.

Yellen'ın dört yıllık döneminde, işsizlik yüzde 6.7'den yüzde 4.1'e inerken, enflasyon düşük kaldı. Bir yandan, Yellen, kriz dönemi teşvikleri, finans piyasalarını veya ekonomik büyümeyi fazla etkilemeksizin azaltmaya başladı.  

Aslen New York'lu olan Janet Yellen, eski Amerikan Başkanı Bill Clinton'ın Ekonomik Danışmanlar Konseyi'nin başkanığını yürütmüş ve California Üniversitesi, Berkeley kampüsünde ekonomi profesörlüğü yapmıştı.

Senato'daki oylamadan önce yapılan konuşmalarda çok sayıda senatör Janet Yellen'ın işsizlik konusundaki hassasiyetinden övgüyle bahsetti.

Yellen'ın koltuğunu devralanJerome Powell ise Yellen'ın Fed'in tarihinde gördüğü en kaliteli başkan olduğunu belirtti. 

Elvira Nabiullina- Rusya Merkez Bankası Başkanı

Rusya Merkez Bankası Başkanı  Elvira Nabiullina, 2007 ve 2012 yılları arasında ekonomik kalkınma ve ticaret bakanı olarak görev yapmasının ardından görevine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ekonomik danışmanı olarak devam etti.

Nabiullina, 2014 itibariyle, Forbes tarafından dünyanın 72. en güçlü kadın, 2015 yılında ise Euromoney dergisi tarafından bu yılın en iyi merkez bankası başkanı seçildi.

Euromoney dergisi, Elvira Nabiullina başkanlığındaki Rusya Merkez Bankası'nın yaptırımlar ve düşük petrol fiyatlarına rağmen, faiz oranını artırma dahil makul yöntemlerle ulusal parayı sabitlemeyi başardığını yazdı.

Gita Gopinath- IMF Başekonomisti

2018 yılının Kasım ayından beri IMF’in başekonomisti olan Gita Gopinath 46 yaşında ve Harvard Üniversitesi’nde ekonomi profesörü. Hindistan’da büyüyen ve parlak bir akademik kariyere sahip olan Gopinath 2018 yılında IMF’in başekonomisti oldu. 

Gopinath ayrıca Ulusal Ekonomik Araştırma Birimindeki Uluslararası Finans ve Makroekonomi programının eş-direktörü ve Hindistan’ın Güney Batısında bir eyalet olan Kerala'nın Başbakanı'nın Ekonomik Danışmanı olarak çalıştı.

Gopinath, 2014 yılında Uluslararası Para Fonu tarafından 45 yaş altı ilk 25 iktisatçıdan biri ve 2011'de Dünya Ekonomik Forumu'nun Genç Küresel Lideri seçildi. 2019 yılında Hindistan Devlet Başkanı tarafından Pravasi Bharatiya Samman'a ödül aldı.

Mary Daly- San Francisco Fed Başkanı

San Francisco Fed Başkanı ekonomist Mary Daly araştırmacı ekonomist olarak girdiği San Francisco Fed’de Başkan Yardımcılığı ve Araştırma Müdürlüğü yaptı. Ardından 2018 yılında John Williams’tan boşalan San Francisco Fed Başkanlığına kadar yükselen Daly’nin araştırmaları işgücü piyasası dinamikleri ile para ve maliye politikasının toplu ve dağıtımcı etkileri üzerine odaklandı.

Daly Janet Yellen’ın kendisinin mentoru olduğunu ve kariyerinde önemli etkileri olduğunu söyledi.

Esther George- Kansas City Fed Başkanı

Esther George IMF’in araştırma destek fonksiyonları da dahil olmak üzere Halkla İlişkiler ve İnsan Kaynakları gibi çeşitli departmanlarda liderlik görevleri yapmasının ardından 2001 yılında Bankanın Denetim ve Risk Yönetimi Bölümünde kıdemli başkan yardımcısı oldu.

2011 yılında ise Kansas City Fed Başkanı olarak görevi devraldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU