Deprem sonrası GSM hatları niye kesildi? Türk Telekom kesintiyi kabul etti, neden olduğuna açıklık getirmedi

Milyonlarca insanın yaşadığı metropoldeki 5.8'lik depremin ardından GSM operatörleri saatlerce hizmet vermedi

İstanbul dün en büyüğü 5.8 olmak üzere 100’den fazla deprem ile sarsıldı.

İstanbullular, depremin endişesiyle saatlerce yakınlarına ulaşmaya çalıştı ancak başarılı olamadı.

GSM operatörleri milyonların yaşadığı bu şehirde sosyal medya kullanıcılarının deyimiyle ‘sınıfta kaldı.’

Uzmanlar da depremin ardından en büyük sorunun toplanma alanları kadar iletişim konusunda olduğuna dikkati çekti.

GSM operatörleri sosyal medyada olduğu gibi televizyonda da gündemeydi. Habertürk’teki programında İstanbul depremini işleyen Fatih Altaylı, telekominikasyon şirketlerine tepki gösterdi:

Telefon bize lazım ve bu depremde lazım. Yani bundan geyik yapmak, tamam, hoş, güzel. Ama depremde can için önemli. Eğer depremde bir halta yaramıyorsanız, ne zaman yarayacaksınız?

“Çıkın bari iki satır açıklama yapın. Yıllardır cebindeki parasını aldığınız şu halkı adam yerine koyun” diyen Altay, şunları söyledi:

 'Kardeşim biz bundan, bundan dolayı yapamadık. Yarın düzelteceğiz' deyin, 'Seneye düzelteceğiz' deyin. Bir şey deyin. Bunca insan eşine, dostuna, sevdiğine, çoluğuna, çocuğuna ulaşamadı. Tam anlamıyla çuvalladınız, rezil oldunuz. Çok büyük konuştunuz, 'Teknolojide böyleyiz' diye.

Fatih Altaylı’nın bu açıklamalarından sonra Türk Telekom’dan özür geldi.

Açıklamasına “Abonelerimize daha iyi hizmet vermek için teknoloji altyapımızı yenileme çalışmaları devam ederken, 26 Eylül 2019 saat 14.00'te İstanbul'da 5,8 şiddetinde bir deprem meydana gelmiştir” ifadesiyle başlayan kurum, abonelerinden şöyle özür diledi:

Yaşanan deprem sonrasında sesli aramalardaki trafik yoğunluğu nedeniyle mobil iletişimde aksaklık yaşanmıştır. Sorun sadece mobil iletişimi olumsuz etkilemiş olup sabit ses, geniş bant ve fiber altyapı hizmetlerimizde bir sorun oluşmamıştır. Uzman ekiplerimizin titiz çalışmaları sonucu abonelerimizin büyük bir bölümünün iletişimi normalleşmiştir. Kısa bir süre sonra tüm abonelerimiz normal hizmetlerini almaya başlayacaktır. Yaşanan bu aksaklık nedeniyle üzüntülerimizi belirtir, süreçten etkilenen tüm abonelerimizden özür dileriz.

Bilişim teknolojileri uzmanı Füsun Sarp Nebil de T24’teki köşe yazısında deprem anında GSM operatörlerinin performansını değerlendirdi.

Yazısında GSM ve sabit telefonların kitlendiğini hatırlatan Nebil, iletişimin ağırlıklı olarak WhatsApp ve internet üzerinden yapıldığını söyledi.

Olayda operatörlerinin kapasitesi ile ilgili bir sorun olmadığı görüşünü dile getiren Nebil, “asıl sorunlar” olarak şunları sıraladı:

Haberleşmenin sürekliliğini sağlayacak, mobil telefon cihazlarıyla, mobil internet üzerinden telefon servisi (yani WhatsApp araması benzeri) için BTK 2013 yılında engelleme kararı verdi. Bunun nedeni, GSM operatörlerinin gelirlerinin azalmasını engellemekti. Ama bu tür servisler bütün dünyada serbest. Tabii bunun olması için internet altyapısının geliştirilmesi lazım

Deprem ya da afet anında bize hizmet vermesi gereken itfaiye, sağlık personeli, kolluk vs gibi görevli insanların organize edileceği ve kesintisiz haberleşebileceği, sürekliliği olan sistemin olmamasıdır.

Nebil yazısında ayrıca şu önerilerde bulundu:

Altyapının bugün olduğu gibi tekel değil, çoklu olması lazım. Hele Türkiye'nin 170 küsur yılda kurduğu altyapının "imtiyazını" elinde tutan firmanın bugünkü halini görünce bunu daha fazla düşündük. Bir an önce şebekelerimizin birden fazla ve çeşitli olması lazım. Çünkü bu şebekeler de depremde zarar görebilir. Birden fazla şebeke olduğunda ise, kesinti olsa bile diğer taraftan devam edilebilir. Bildiğiniz gibi toplamda sadece 330 bin km fiberimiz var. Oysa en az 3-4 milyon km olmalıydı.

“Turkcell de mi algıya oynuyor?”

Nebil, yazısında bir konuya daha dikkati çekti:

Eski Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, büyük buluş diyerek drone üzerine konulan mobil baz istasyonu duyurmuştu. Reklamlarını epeyce görmüştük. Bunları depremde görebildik mi? Turkcell de mi "algıya" oynuyor?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU