Boris Johnson, BM'de Brexit'i "kartalın gagaladığı ciğere" benzettiği tuhaf bir konuşma yaptı

Uykusuz kalan Başbakan, Parlamento'yu askıya almasını yasa dışı bulan Yüksek Mahkeme kararının yankılarıyla başa çıkmak üzere New York ziyaretini kısa kesmeden önce, büyük kısmı boş olan salonda karmaşık bir konuşma yaptı

Johnson'ın konuşmasına serpiştirdiği esprilerin salonda karşılık bulmadığı aktarıldı (AFP)

Boris Johnson, yapay zeka gündemli BM Genel Kurulu'nda yaptığı karmaşık açılış konuşmasında Brexit bahsinden büyük ölçüde kaçındı.

Salı günü geç saatlerde katılımın az olduğu bir salona hitap eden Johnson, Londra'nın "Avrupa'daki en büyük teknoloji (endüstrisine)" sahip olmasıyla övünürken, yeni teknolojik gelişmelerin olası tehlikelerini ele aldı.

Konuşmasının Yüksek Mahkeme'nin parlamentoyu askıya alma kararını yasa dışı bulduğu gün gerçekleşmesi nedeniyle Johnson'ın konuşması, New York ziyaretini kısa kesip Birleşik Krallık'a (BK) erken dönüşü öncesi son hitabı oldu.

Başbakan, konuşmasına fütüristik "akşamdan kalma tedavisine", "göz yangısı olan Terminatörlerin" tehdidine, "kanatsız korkunç tavuklara" ve "kabuslarınızı izleyen, buzdolabınızı izleyen" ev aletlerine dair şakalar serpiştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat kendi ülkesinin milletvekillerini Brexit sürecinin sonsuza kadar sürmesini istemekle suçlayarak hepsini tek bir sepete sığdırmayı başardı.

Johnson yorumunu, Zeus tarafından sonsuz işkenceye mahkum edilen, Titan Prometheus mitinin tartışıldığı sırada yaptı.

Johnson, "Herhangi bir bilimsel gelişmenin tanrılar tarafından cezalandırılması edebiyat kadar eski bir fikir” dedi.

Prometheus rezene tüpünün içinde insanlığa ateşi getirdiğinde, Zeus onu, ciğerinin bir kartal tarafından gagalandığı Tartaria kayalıklarına zincirleyerek cezalandırdı. (…) Ve bu sonsuza dek sürdü. Bazı milletvekillerimiz kendi başına buyruk olduğundan, BK'da yaşanacak Brexit deneyimi biraz buna benziyor.

Johnson'ın konuşmasındaki diğer klasik referanslar gibi bu şaka da birkaç kahkaha aldıysa da çoğunlukla salonun boş duvarlarına çarpmış gibi görünüyordu. Press Association haber ajansı hiç değilse Londra’nın BM büyükelçisi Karen Pierce’ın güldüğünü bildirdi.

Yapay zekaya dairse Johnson, "Her şeyden önce, (bu) yeni teknolojinin gelişimine rehberlik edecek normlar ve standartların şekillenmesi için ortak küresel ilkeler dizisi üzerine uzlaşmamız gerekiyor" dedi.

Johnson ayrıca, salonda bulunanlara bir de davetiye sundu.

Londra'yı "sadece teknoloji alanında çalışan belki yarım milyon insana" sahip olmakla övmeden önce Johnson, "Pekala, işte iyi haber, sizi gelecek sene Londra'da düzenlenecek zirveye davet ediyorum" dedi.

Bu hayati görevi gerçekleştirmek için mümkün olan en geniş koalisyonu kurmaya çalışacağımız bu zirveye katılacağınızı umuyorum.

Johnson'un ilki 2014'te yapılan ve her yıl haziranda düzenlenen Londra Teknoloji Haftası'ndan mı yoksa yeni bir etkinlikten mi söz ettiği belirsiz kaldı. Ne Başbakanlık ne de Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı aydınlatıcı bir açıklamada bulundu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU