İstanbul sallandı, akıllara deprem toplanma alanları geldi

5.8 büyüklüğündeki depremden korkan İstanbullular, kendilerini dışarı attı. İstanbullular sokaklarda, parklarda sığınacak açık alanlar aradı. Yaşananlar ‘deprem toplanma alanları’ tartışmalarını da yeniden gündeme getirdi

Fotoğraf: Independent Türkçe

İstanbul’da yaşanan 5.8 büyüklüğündeki deprem, toplanma alanları tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Sarsıntının ardından korkan İstanbullular binaları boşaltarak kendilerini sokağa attı.

Kendilerini güvene almak isteyen İstanbullar sığınacak açık alanlarda toplanmaya başladı. Sokaklar, parklar depremden kaçan İstanbullularla doldu.

Sosyal medyada da deprem toplanma alanları tartışması yaşandı.

ABD dönüşünde, Atatürk Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘toplanma alanları yetersiz’ iddialarına da yanıt verdi. Erdoğan şunları söyledi:

İstanbullular başta olmak üzere tüm milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bazı açıklamalar yapılıyor, toplanma alanları gibi. AFAD'ın on binlerce ilan edilmiş toplanma alanları vardır. Bunlar kendi sitesinden de yayınlanmaktadır. Bunun sürekli güncellenmesi söz konusudur

Toplanma alanlarını e-devlet’ten öğrenebilirsiniz

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz ettiği Acil Toplanma Alanı Sorgulama sayfasına e-devlet üzerinden ulaşılabiliyor. Sisteme girenler kimlik numaralarını yazdıklarında, afet anında nerede toplanmaları gerektiği bilgisine ulaşabiliyor.

'Buralar afet toplanma alanı değil'

AFAD’ın 2016 verilerine göre İstanbul'da 2354 toplanma alanı bulunuyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) paylaştığı verilere göre ise çoğu başka amaçlarla kullanılan ya da imara açılan toplanma alanlarının sayıları değişti. TMMOB’a göre İstanbul’da ihtiyacı karşılayabilecek sadece 76 alan var.

 İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, deprem toplanma alanları hakkında şunları söyledi:

Deprem toplanma alanı dedikleri yerlere baktığınız zaman okul bahçesi, çocuk parkı cami avlusu, hatta büyük sitelerin bahçeleri bile o apartmanda yaşayanların toplanma alanı olarak gösteriliyor.  Bu 2850 adet alan, depremin hemen ardından insanların o sıcak dakikaları ayakta geçirebileceği, çocuğuyla, eşiyle dostuyla buluşabileceği yerdir. Bakıyorsunuz alan 15 katlı bir binanın yanındaki küçük alan olarak belirlenmiş. Buralar afet toplanma alanı değildir.

Suna deprem toplanma alanlarının nasıl olması gerektiğini ise şöyle tarif etti:

Deprem toplanma alanları, alt yapıları tamamlanmış, yani, elektriği suyu pis su giderleri yeterli hale getirilmiş insanca yaşamın sağlanabileceği barınma hizmetini görebileceği yani çadırların ve konteynerlerin konulabileceği alandır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU