Deprem uzmanları uyardı: Komşu fayları tetiklerse daha büyüğü olur

İstanbul'da kent genelinde hissedilen 5.8 şiddetindeki depremin merkez üssü Silivri açıkları

Fotoğraf: AA

İstanbul'un Silivri ilçesi açıklarında meydana gelen 5.8 şiddetindeki depremi uzmanlar yorumladı.

"Faydalı bir deprem olarak görülebilir"

ODTÜ Öğretim Üyesi Haluk Sucuoğlu şunları söyledi:

Tahmin ediyorum ki bu deprem daha önce üç gün önce olan depremden bağımsız bir deprem. Fayın başka bir kısmının kırılmış olması gerekiyor. Zaten gerekli açıklamayı yaparlar. Bunun bağımsız ve yeni bir deprem olduğunu düşünüyorum. Tabi 6 daha ciddi. 6 olunca yavaş yavaş orta şiddetli deprem sınıfına girmiş oluyor. Belki şöyle değerlendirmek lazım.

Bildiğimiz bir şey var; bu deprem bir faydalı deprem olarak da görülebilir. Silivri bundan etkilenmiştir, bazı binalarda hasarlar olabilir. Şöyle yararlanabiliriz; herkes kendi binasına daha dikkatli bakar. Bu bir ön test diye değerlendirilebilir. Eğer binalarda daha önce olmayan çatlaklar, hasarlar varsa; o bina depreme dayanıklı değildir. Bunu doğru değerlendirmek lazım.

Etkili bir deprem. Bunun yerleşim yerlerindeki sonuçlarını iyi değerlendirmek lazım. 6'lık deprem; İstanbul depremi 7 civarında olacaksa onun enerjisini azaltmış olmaz. Başka türlü değerlendirmeliyiz bunu.

"Bir bilim insanı loarak endişelendim"

Yıldız Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy:

Çok şiddetli hissettim ama çok kısa sürdü. 6’lık bir depremin enerjisi yer kabuğunu da kırabilir. Kırsal kesimlerde hasar da verebilir. Silivri çevresindeki kötü yapılar etkilenmiş olabilir. 4,6 büyüklüğündeki deprem kuzey Anadolu fayının tam üstündeydi ama bu da Silivri açıklarında olduğu için büyük ihtimalle aynı fay üzerindedir. 6’lık bir depremin olması bir bilim insanı olarak biraz endişelendirdi beni açıkçası. Öncü mü yoksa müstakil bir deprem mi bunu bilme şansımız yok. Ama bağımsız bir deprem ise giderek küçülmesi lazım ama daha büyüğü gelmez diyemeyiz.

AFAD Başkanı: Hasarlı binalarda oturanlar evlere girmesin

AFAD Deprem Daire Başkanı Murat Nurlu, hasarlı binalarda oturanların evlerine girmemesini isteyerek şunları söyledi:

Deprem 5.8 büyüklüğünde 13:59 itibariyle derinliği yaklaşık 7 km’de. Geçen olan deprem yakın bir noktada meydana geldi. Şu anda aktiviteyitakip etmekteyiz. Silivri’deki ivme ölçer merkezinden de bilgiler geliyor. Şu an için bir hasar bilgisi söz konusu değil. Gelişmeleri takip ediyoruz. İstanbul İl AFAD Müdürlüğümüz incelemelerini sürdürüyor.

"6.9 şiddetinde deprem üretebilecek bir fay üzerinde oldu"

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise şu değerlendirmeyi yaptı:

Avcılar, zemini çürük yerlerde AFAD yetkililerine bilgi verilmeli. Bağımsız bir deprem. Fayın başka bir noktası kırılmış olmalı. Şu anda kırılmakta olan parça 50 kilometre uzunluğunda. Bundan sonra artçı şoklar devam edecektir.  6.9 büyüklüğünde deprem üretebilecek bir fay üzerinde deprem oldu. İstanbul'un güneyinde parça henüz kırılmış değil.

"Bu kadar geç beklemiyorduk"

Deprem uzmanı Prof. Dr. Doğan Perinçek ise şunları söyledi: 

4.6’lık deprem olduğunda öncü deprem olduğunu söylemiştik vede dikkatli olunmasını söylemiştik. Bu kadar geç beklemiyorduk bunu. Eğer öncü depremden sonra ana deprem olacaksa 24 saat sonra 40 saat sonra olmaz. 1 saat içinde olur. Bu sürpriz oldu. İlk 4.6 deprem, 5.6 km’de oldu. Ondan sonraki artçılar 7 km derinliğe kadar ulaştı. Fay derine doğru kırılmaya devam etti. Bugünkü de 7 km derinlikte. Derine doğru kırılıyor. Ama bu fay km olarak da net bir şey söylemem ama çok uzun bir fay değil. Şuan için daha büyük bir deprem yaratmaz diye düşünmüyorum. Deprem komşu fayları tetikleyebilir. Tetiklerse 7’den büyük deprem bekleniyor. İstanbul halkından çok dikkatli olması gerekiyor.

 

Independent Türkçe, Karar, CNN Türk, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU