BM’de Kürtçe konuşan Irak Cumhurbaşkanı Salih: Kerkük ve tartışmalı bölgeler anayasa ile çözülmeli

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 74’üncü Genel Kurulu'ndaki konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yaptı

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, BM Genel Kurulu'nda Kürtçe konuştu / Fotoğraf: Twitter

Birleşmiş Milletler (BM) 74’üncü Genel Kurulu’na Kürtçe hitap eden Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Kürtlerin yıllardır verdiği mücadelenin uluslararası toplumun da desteğiyle başarılı olacağını söyledi.

Konuşmasına genel kurul üyelerini selamlayarak başlayan Salih, “Buradan şehit ve diktatörlüğe kurban vermiş ailelere selam olsun, refah ve huzur, güvenlik ve barış mücadeleniz kutlu olsun diyorum. Sizlerin umut ve dileklerinizi yerine getirmek bizim görevimiz. Yolumuz uzun ancak değişmeyen arzumuz ve uluslararası toplumun da desteğiyle bu yolda başarılı olacağız” dedi.

“Irak’ın komşu ülkelere saldırı noktası olmasını kabul etmeyiz”

Erbil-Bağdat arasında büyük problemlerden biri olan Kerkük ve tartışmalı bölgeler sorunun anayasal çerçevede çözüme kavuşması gerektiğini kaydeden Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Peşmerge ve Irak güçlerinin yendiği IŞİD’in bir daha geri dönülmesine müsaade edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Ortadoğu’da yaşanan savaş ve çatışma krizlerinden birleşerek çıkılması gerektiğini dile getiren Irak Cumhurbaşkanı Salih, “Irak'ın komşu ülkelerimize saldırı noktası olmasını kabul etmeyiz. Körfez ve Suudi Arabistan'ın güvenliğinin hedef alınması riskli bir gelişmedir. Irak olarak bu yaşananlardan kaygılıyız. İran ile de ortak çıkarlarımız söz konusu. Ülkemizin güvenliği ve istikrarı Körfez ve bölge ülkelerinin güvenliğine bağlıdır” diye konuştu.

“Irak halkı terörden çok çekti”

Salih, Filistin meselesinin adil çözülme kavuşturulması gerektiğini kaydederek, Filistin halkının bağımsız devletini oluşturmasında yanlarında yer alacaklarını söyledi.

Bölge ülkeleriyle ilişkilerinin geliştiğini ifade eden Salih, “İran ve kuzey komşumuz Türkiye ile ikili ilişkilerimizi daha da güçlendirmek için çaba harcıyoruz. Irak halkı terörden çok çekti. IŞİD Irak için sinsi bir projeydi” ifadelerini kullandı.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU