Yenilenen İstanbul seçimi için ilk davalar açıldı, 41 sandık görevlisi yargılanacak

İptal edilen 31 Mart İstanbul seçimi için ilk davalar açıldı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı 41 sandık görevlisi hakkında 3 ayrı iddianame hazırladı. Sanıkların 3 aydan bir yıla kadar hapsi isteniyor. 37 sandık görevlisi ise FETÖ'den yargılanacak

Fotoğraf: AA

İstanbul’da, yenilenen 31 Mart seçimleri hakkında sürdürülen soruşturmalardan üçü tamamlandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Ataşehir ve Kadıköy'de usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sonunda, sandık başkanı ve üyesi olan 41 sanık hakkında iddianame hazırladı.

Hazırlanan iddianameler, gönderildiği Anadolu 35 Asliye Ceza Mahkemesi, 40. Asliye Ceza Mahkemesi ve 54. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

Sanıklar hakkında, “görevi ihmal" suçlamasıyla üçer aydan birer yıla kadar hapis cezası istemiyle 3 ayrı dava açıldı.

'2’si geçersiz 16 oy pusulası kayıp'

Kadıköy ilçesinde kurulan sandıklarda görev yapan sandık başkanı ve üyesi 19 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, AK Parti Kadıköy İlçe Başkanlığı’nın, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı müracaatta, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için 1045 No'lu sandıkta kullanılıp geçersiz sayılan 7 oy pusulasından 5'inin kaybolduğunun ihbar edildiği anlatıldı.

Bu sandıkta görev yapan sanıkların savunmalarında tüm işlemleri usule uygun olarak yerine getirdiklerini belirttikleri ve suçlamayı kabul etmedikleri aktarıldı.

Kadıköy'de yine 3329 No'lu sandıkta 9, 1041 No'lu sandıkta da 2 geçersiz oy pusulası olmak üzere toplam 16 geçersiz oy pusulasının kaybolduğu belirtilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

Sandık heyetince geçersiz sayılan oyların yeniden incelemeye tabi olma ve geçerli sayılma ihtimalinden ötürü geçersiz oy pusulasının kaybolmasının seçim sonuçlarına etki edici mahiyeti bulunması, itiraz ve yeniden sayım işlemlerinden ötürü kamunun ekonomik zararının ve kişi mağduriyetinin doğması karşısında şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kamu davası açılmasını gerektirecek yeterlilikte şüphe oluştuğu anlaşılmıştır.

İddianamede, Kadıköy’deki 2073 No'lu sandıkta ise AK Parti'ye ait 55 oyun Demokrat Parti’ye yazıldığı, İBB seçimi sandık sonuç tutanağının gerçeğe aykırı olarak tanzim edilip tüm sandık görevlilerince imzalandığı iddia edildi.

‘Ölen seçmenlerin yerine oy kullanıldı’

Kadıköy'deki sandıklarda yapılan usulsüzlük iddialarına ilişkin hazırlanan 5 sanıklı ikinci iddianamede, 2081 No'lu sandıkta ölen kişilerin yerine oy kullandırdıkları ileri sürüldü.

İddianamede sanıklar, kimlik kontrolüne ilişkin görevlerini ihmal ederek, kayıtlı olmayan bir kişinin oy kullanmasına neden olmakla da suçlandı.

‘4 geçersiz oy sandık görevlilerinin huzurunda yakıldı’

Ataşehir ilçesindeki sandıklarda yapılan usulsüzlük iddialarına ilişkin hazırlanan 17 sanıklı iddianamede ise 2391 No'lu sandıkta 4 geçersiz oyun tüm sandık görevlileri huzurunda yakıldığı ileri sürüldü.

İlçede kurulan 2326 No'lu sandıkta 14, 2324 No'lu sandıkta 8 ve 2325 No'lu sandıkta da 8 geçersiz oy pusulasının kaybolduğu aktarıldı.

37 sandık görevlisine FETÖ davası

İstanbul'da 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla aralarında sandık kurulu başkan ve üyelerinin bulunduğu 37 sanık hakkında ise Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kapsamında davalar açıldı.

Tutuksuz 3 sanık hakkında ''FETÖ'ye üye olmak'' suçundan, tutuksuz 34 sanık hakkında ise ''FETÖ'ye üye olmamakla birlikte yardım etme'' suçundan 7 iddianame hazırlandı. Sanıklar hakkında, 5-10 yıl arasında hapis cezaları istendi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU