Kılıçdaroğlu: Erdoğan’ın avukatı “Sigaramın külünü dökeceğim” dediği zaman savcı koşarak kültablası getiriyor

CHP lideri yargıya yönelik eleştirilerine devam ederken 'FETÖ borsası' hakkında açıklamalarda bulundu

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yargıya yönelik eleştirilerini tekrarlarken mahkemelerin kararları Beştepe'den aldığını öne sürdü.

CHP lideri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir avukatı hakkında da dikkati çekici bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, Ben şunu asla içime sindiremem. Erdoğan’ın avukatı 'Kültablasını getir, sigaramın külünü dökeceğim' dediği zaman savcı koşa koşa gidip kültablası getiriyor. Bunu benim vicdanım kaldırmaz. Adalet de kaldırmaz. Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun da kaldırmaması lazım" dedi.

Partisi ile İYİ Parti heyetinin Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinin yaptığı görüşmeye ilişkin olarak ilk açıklamasını da yapan CHP lideri, IMF’in Türkiye’ye iktidarın davetiyle geldiğini belirtirken fon yetkililerinin her gelişinde muhalefet ile de görüştüğünü belirtti. Kılıçdaroğlu, IMF görüşmesinin gizli saklı yapılmadığını belirtirken muhalefetin görüşmeye davet edildiğini vurguladı.

İstanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, özellikle iktidarın IMF ile görüşmeye gösterdiği tepkiler hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

Bunun kamuoyuna yansıması iktidar ile IMF ile arasındaki görüşmelerin üstünün örtülmesine yönelik. İyi de siz davet ettiniz. Siz görüştünüz, bizimle de görüşüyorlar evet. Diğer akademik dünyadan ve STK’larla da görüşüyorlar, yeni bir olay değil.


Yerel seçim davası

31 Mart yerel seçimiyle ilgili 3 ayrı iddianame ile 41 kişi hakkında görevi ihmal suçlamasıyla açılan davaları hakkında açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

İstanbul seçimleri YSK tarafından siyasal baskının talepleri çerçeveisnde yenilendi. Farkı hep beraber gördük. Bu milletin bir vicdanı var, haksızlığa tahammül edemiyor.

Geçmişte şu veya bu şekilde seçimlere müdahale edildi diye yapılan şikâyetlerin tamamının doğru olmadığı ortaya çıktı. 13 bin ile 900 bin arasında bir fark var. O dönemde siyasal iktidar “ben İstanbul’u nasıl kaybetmem” diye düşündü…

Ama İstanbullular buna izin vermedi.


İttifakta çatlak var mı?

Kılıçdaroğlu, İYİ Parti ile gerçekleştirdikleri ittifakta bir çatlak olup olmadığı konusunda şunları söyledi:

Seçimin birinci etabını tamamladık. Yerel yönetimlerde özellikle Millet İttifakı önemli bir başarı elde etti. Sıra ikinci etapta. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Elbette ki Millet İttifakı'nı oluşturan partilerin farklı görüşleri var. Demokrasi, düşünce özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, parlamentonun daha güçlü olması gibi ortak paydalarımız var. Hep birlikte hareket ederiz bu ortak paydalarda. Farklı görüşlerimiz olabilir ama belli konularda birlikte hareket ediyoruz. Türkiye için bu birlikte hareket etmenin büyük faydası var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yargıya eleştiri, 'küllük' iddiası

Adalet Bakanlığı’nın itirazı sonrası FETÖ üyeliği suçlamasıyla hakkında yeniden soruşturma açılan Rixos Hotels Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Fettah Tamince'nin açıklamaları sorulan CHP lideri, şöyle konuştu:

Avukatlık, savcılık, hakimlik meslekleri değerlidir. Bunların ahlaki kuralları vardır. Bu kurallar sadece Türkiye için değil, yargıya saygı duyulan ülkelerde vardır. Bizde iddia makamı ve hüküm veren makam olgunluğu bir süre için gösteriyordu. Tabii yargıç saraya bakıyor. Acaba ben bu kararı alırsam Erdoğan'ın hoşuna gider mi gitmez mi diyor.

Çoğu zaman sarayın taleplerini Erdoğan'ın avukatları dillendiriyor HSK'ya, YSK'ya, mahkeme başkanına. O talep çerçevesinde karar alınıyor. Davalarına baktıkları kişilerden astronomik rakamlar talep ediyorlar. Baktıkları davaların hepsinden beraat çıktı. FETÖ borsası vardı, insanların canını ve malını kurtarmaya yönelik olan bir borsa bu.

Benim Fettah Tamince'yi dillendirmenin nedeni somut bir örnek olmasıdır. Tamince benzeri çok sayıda örnek var. Adalet Bakanlığı iki müfettiş görevlendirirse bütün ayrıntılar ortaya çıkar.

Ben şunu asla içime sindiremem. Erdoğan’ın avukatı “Kültablasını getir, sigaramın külünü dökeceğim” dediği zaman savcı koşa koşa gidip kültablası getiriyor. Bunu benim vicdanım kaldırmaz. Adalet de kaldırmaz. Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun da kaldırmaması lazım.

Ben bunları söylerken birilerinin isimlerini zorunlu olarak veriyorum. Yoksa böyle onlarca yüzlerce örnek var. Türkiye'nin her tarafında var. Çürüyen bir adalet sistemi ülkeye adalet getirmez. 

Demirtaş’ın tekrar tutuklanması: Hâkim vicdanını kiraya verdiği için…

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tekrar tutuklanması hakkında da görüşü sorulan CHP lideri, şunları söyledi:

Erdoğan, yargının bağımsız olmadığını söylüyor. Hâkim yerine geçip ‘Bunları bırakamayız’ diyor. Hâkime böyle karar ver diyor. Hâkim de vicdan kiraya verildiği için tutuklayalım diyor. 82 milyon yaşıyor bunu, dünyaya dönüp “Türkiye’de adalet var” diyoruz. Aklı olan kim inanır buna? Tahliye edilmesi gerekirken hemen hâkimler devreye konuluyor, tutukluyorlar. Bu sadece ve sadece Türkiye’ye zarar verir. Türkiye’de hakkın, hukukun olmadığını; adaletin bir kişinin iki dudağından çıkan sözlere baktığını gösteriyor.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU