Küçük kargalar "tehlikeli" insanları ayırt edebiliyor

Küçük kargalar, tehdit edici bir unsuru ikinci kez gördüklerinde yuvalarına iki kat daha hızlı dönüyor

Küçük kargalar, karga ailesinin en küçük türü olarak biliniyor (Unsplash)

Bilim insanlarına göre küçük kargalar birbirlerinin uyarı çağrılarına kulak vererek "tehlikeli" insanları ayırt edebiliyor.

İngiltere'nin Exeter Üniversitesi'nden araştırmacılara göre yüksek seviyede sosyal bu kuş türü aynı zamanda yuvalarının yakınına yeniden gelen kişileri hatırlayabiliyor.

Yeni araştırmada kuşların daha önce hiç görmediği bir kişi yabani küçük kargaların yuvasına yaklaştı. Bilim insanları bu sırada farklı yuvalara bir (tehdit bildiren) uyarı çağrısı veya (tehdit olmadığını bildiren) “tanıdık çağrısı” içeren ses kayıtları dinletti.

 

 

Aynı kişi bir sonraki sefer yeniden yaklaştığında daha önce uyarı çağrısını duymuş kuşlar savunmacı davrandı ve yuvalarına ortalama iki kattan daha hızlı döndü. "Tanıdık çağrısı" dinletilmiş küçük kargalarsa benzer şekilde yuvalarına döndü ancak bu, çağrıları hiç duymamış kuşlarla kıyaslığında yüzde 63 daha uzun sürdü.

Açık erişimli, hakemli bilim dergisi Royal Society Open Science'de yayımlanan araştırma küçük karga türüne ait 34 kutu yuvayı inceledi.

Makalenin başyazarı, Exeter Üniversitesi'nden doktora araştırmacısı Victoria Lee şunları söyledi:

Çoğu hayvan için başlıca zorluklardan biri insanlarla nasıl yan yana yaşayacağıdır. İnsanlar kuş yemliğindeki besinler gibi bazı faydalar sağlayabilir ancak bazı durumlarda insanlar aynı zamanda bir tehdittir. Tehlikeli ve zararsız insanları birbirinden ayırabilmek muhtemelen faydalı olur ve bu örnekte küçük kargaların, kendileri onlarla kötü bir deneyim yaşamamış olsa bile, tehlikeli insanları tanımayı öğrenebildiklerini görüyoruz.

Karga ailesinin en küçük türü olan küçük kargaların açık gri renkte boyunları ve soluk fildişi rengi gözleri bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kuş türü eşleriyle güçlü bağlar kurmasıyla biliniyor ve yıllar boyunca üremede başarısız olsalar bile tüm yaşamlarını birlikte geçiriyorlar.

Bu son derece sosyal canlılar birlikte tünüyor, besleniyor ve hatta eğer iyi bir yiyecek kaynağı keşfederlerse diğer küçük kargaları kendileriyle gelmeye teşvik edebiliyor.

Araştırmacılar makalede şu ifadeleri kullandı:

Bu çalışma, bu hayvanların tekil insanların yarattığı tehlikenin seviyesini belirlemek için sosyal öğrenmeyi kullandığına dair önemli bir kanıt sunuyor. Sosyal öğrenmenin avcıyı önleme tepkilerini nasıl şekillendirdiğini anlamak, insan faaliyetinin etkilerini öngörmek ve hafifletmek için yaşamsal önem taşıyor. Aynı zamanda bilişsel yetilerin değişen çevrelere uyum sağlanmasını nasıl etkilediğine dair değerli bir kavrayış sağlıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU