Thomas Cook: İflas eden dünyanın en eski tur operatörünün havacılık serüveni

Simon Calder iflas eden seyahat şirketinin hikayesini anlatan 10 önemli yılı araştırdı

(AFP) 

Dünyanın en eski tur operatörü Thomas Cook’a veda ederken, şirketin şanlı tarihinin en önemli yıllarını sıraladık:

1841: Demiryolu devrimi

Thomas Cook, Leicester’dan komşu kasaba Loughborough’ya 500 yolcuyu yaklaşık 10 mil (16 km) taşıyacak bir tren kiralayarak tek başına demiryolu turizmini endüstriyelleştirdi. Gidiş dönüş ücreti 1 şilin 6 peni. Koyu bir dindar olan ve içki içmeyen Cook, yolculuğu alkol karşıtı toplantıya katılmak için organize etti. Fakat katılımcıların çoğu için bu etkinlik ilk kez trenle seyahat etme fırsatıydı.

1855: Cook uluslararası hale geliyor

Paris’teki Baron Haussmann’ın yeniden çizilmiş kentinin hareketli muhitinde bulunan uluslararası fuar, Thomas Cook’un ilk uluslararası seferi için mükemmel bir hedef oldu. İstikrarlı bir şekilde yükselen gelirler ve endüstri devriminin beraberinde getirdiği orta sınıfın artan istekleri Cook’u Londra’dan Paris’e yapılacak seyahatlerle pazar oluşturabileceğine inandırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cook ilk defa tam tatil “paketi” (seyahat, konaklama ve yemeği kapsayan) sundu.

1865: Bir seyahat acentesi doğdu

Thomas Cook, Londra’nın merkezinde Fleet Street’te seyahat acentesi açtı. Açılış, dünyanın ilk yer altı demiryolu olan Londra Metrosu’nun açılışına denk geldi.      

1874: Çek yaz

Seyahat çekinin ilk örneği olan “Cook’s Circular Note” piyasaya sürüldü. Yurt dışında para taşımak için güvenli ve kolay bir yol sağladı.

1892: Yeni nesil

Thomas Cook, Leicester’da hayatını kaybetti. Şirketi oğlu John Mason Cook üstlendi. Daha sonra John Mason Cook’un baş harfleriyle firmanın paket tatilleri piyasaya yeniden sürüldü (bu uygulamaya hızlı ve pahalıya mal olacak şekilde son verildi).

1928: Satılığa çıktı

Cook’ların son ikisi, Thomas’ın torunları Frank ve Earnest, emekliye ayrıldı. İşletmeyi, dışarıda çok sayıda sahibi bulunanların ilki olan demiryolu traversi firması Compagnie Internationale des Wagons-Lits’e sattı.

1948: Millileştirme

Birleşik Krallık’taki demiryollarının millileştirilmesi sırasında Thomas Cook tuhaf şekilde devlet malı haline geldi. İki yıl sonra, ilk defa hava yoluyla ilkel kitlesel pazarlama paket tatiller – Gatwick’ten Corsica’ya uçuş, sahilde çadır ve yemeği kapsayacak şekilde - Vladimir Raitz isimli genç bir adam tarafından satışa sunuldu.

1972: İşler yolunda ilerledi

Thomas Cook, Midland Bank, otel işletmesi Trust House Forte ve Otomobil Derneği tarafından satın alınarak özel sektöre geri döndü. İki yıl boyunca, madencilerin greviyle başlayan ve Ortadoğu petrol kriziyle büyüyen “Haftada Üç Gün”ün ekonomik belirsizliğinde çok sayıda seyahat firması kepenk indirdi. Ancak Thomas Cook ayakta kaldı.

1992: Şirketin yeni sahipleri

Westdeutsche Landesbank ve LTU Group’u kapsayan Alman konsorsiyumu, Thomas Cook Group’u satın aldı.

2019: Her şey bitti

Anglo-Alman firması olan Thomas Cook Group, 23 Eylül pazartesi günü saat 02.00’de ticari faaliyetlerine son verdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU