Fettah Tamince ‘FETÖ borsası’ iddialarıyla ilgili konuştu: Adalete ihtiyacımız var

Tamince: Yargıtay’a giden dosyada bir süreç yaşanıyor. Lehte aleyhte sonuçlanabilir, bekleyeceğiz

Fotoğraf: Twitter 

Adalet Bakanlığı’nın itirazı sonrası FETÖ üyeliği suçlamasıyla hakkında yeniden soruşturma açılan Rixos Hotels Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Fettah Tamince, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği ‘FETÖ borsası’ iddialarıyla ilgili konuştu.

Salı günü RS FM’de konuşan Tamince, Kılıçdaroğlu’nun sözleriyle tekrar gündeme geldiğine dair yoruma şöyle cevap verdi:

Yargı ve siyasete karşı açıklama yapmam uygun değil. Bir cümle ile şunu diyebilirim: Adalete ihtiyacımız var.

Adaletle ilgili devam eden süreçte yorum yapmak benim haddim değil. Bazı kararlar aleyhime olunca farklı, lehime olunca farklı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum. Adalete güveniyorum.

Yargıtay’a giden dosyada bir süreç yaşanıyor. Lehte aleyhte sonuçlanabilir, bekleyeceğiz adaleti.


“Her türlü belgeyi ortaya koyduk”

Tamince, geçmişte FETÖ olarak adlandırılmayan Gülen Cemaati'nin isteğiyle kurduğunu ifade ettiği Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin eğitim-öğretim hayatına başlarken 400 milyon liranın kaybolduğu iddialarıyla ilgili de şunları söyledi:

Bunların hepsini yargı önünde anlattık. Her türlü belgeyi ortaya koyduk. Eski hakim Osman (Kaçmaz) Bey ve avukat Nizamettin Sağır Bey ile ilişkisi nereden kaynaklanıyor? Buna bakmak lazım. Avukat beyin bizimle ilgisi nedir? Bunlara da bakmak lazım.


Tamince, program sunucusu Atilla Güner’in “Bu konuyu kendilerine de sordum. Osman Kaçmaz Bey, FETÖ ile ilgili kitap yazmak için araştırma yaparken Nizamettin Bey ile temasa geçmiş. Bir alacak dosyası nedeniyle bazı belgelere ulaşan Nizamettin Bey’den bunları almış. Soçi’de bir stat inşaatıyla ilgili borç meselesiymiş” ifadesi üzerine şöyle devam etti:

Tamam işte. FETÖ nefreti değil yani? Başka bir konu yani. Peşine düştükleri başka bir FETÖ meselesi var mı bu kadar yoğun, ona da bakmalı. Biz de bazı konuları yargıya taşıdık.


Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin ‘Bilim Üniversitesi’ olarak hayatına devam ettiği, yönetiminde Cumhurbaşkanlığı avukatlarının da olduğu hatırlatılan Tamince, “Bu isimler yedieminlik mi yapıyor?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

Üniversiteyi yaşatmak için, 4 bin 200 öğrenciye sahip çıkmak için üniversiteyi güçlendirdim. O kişiler yediemin olur mu hiç? Eğitime destek veren herkes gibi onlar da hassasiyet sahibi insanlar.


Osman Kaçmaz'ın avukatı: 400 milyon lira ortada yok

RS FM'deki programa Tamince'den önce konuk olan  Osman Kaçmaz’ın avukatı Nizamettin Sağır şunları söylemişti:

FETÖ bağlantılı görülen ve KHK ile kapatılan Gaye Vakfı, Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin kuruluşu sırasında 150 milyon liraya yakın bağış toplamış. Buna "himmet" deniliyordu o vakit.

Ayrıca  üniversiteye uygulama oteli yapılması için tahsis edilen arazi ipotek gösterilerek  120 milyon dolarlık bir kredi çekilmiş. Bu para ve bağışlar kayıp. Yani 400 milyon lira ortada yok.

Bununla ilgili zimmet iddiasıyla Mütevelli Heyeti hakkında suç duyurusunda bulunduk. Dosya budur.


Kılıçdaroğlu’nun ifadeleri

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tamince’ye yönelik yürütülen soruşturmalarla ilgili daha önce birçok kez açıklama yapmıştı.

Son olarak 23 Eylül'de Cumhuriyet Gazetesi'ne bir röportaj veren CHP lideri, FETÖ’den tutuklu iş adamlarının belli bir meblağ karşılığında tahliye edildiği ve “itirafçı” olarak gösterildiği iddiasını açıklayan “FETÖ borsası” kavramı hakkında şunları söylemişti: 

Soruşturma açılırken aranan bazı temel kurallar vardı. Örneğin '17-25 Aralık'tan sonra da FETÖ ile ilişkisi sürüyor olmak, FETÖ liderinin bulunduğu Pensilvanya'ya gitmiş olmak, Bank Asya'ya para yatırmış olmak' gibi...

Fettah Tamince'de bu kriterlerin neredeyse tümü vardı. 17-25'ten sonra Pensilvanya'ya gitti. 17-25'ten sonra Zaman gazetesinin hisselerini aldı. Buna dokunulmuyordu. Tam tersine AK Parti'nin protokol listesinde oturuyordu. Ben bunu söyleyip fotoğrafını gösterdiğim zaman önce bir sessizlik oldu…

Şimdi Tamince'yle ilgili bir durum var. Dava açılması suretiyle gerçeklerin ortaya çıkmasını zorunlu kılan bir durum. Ama sorun sadece Fettah Tamince olayı değil. FETÖ borsası dolayısıyla İzmir'de öldürülen bir kişi var. Normalde Adalet Bakanlığı'nın o süreçten itibaren harekete geçmesi gerekiyordu.

 

Adalet Bakanlığı FETÖ üyeliği, nitelikli dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla Antalya’da yargılanan iş insanı Fettah Tamince ve beraberindeki 9 kişi hakkında verilen “takipsizlik” kararına kanun yararına bozma yetkisini kullanarak itiraz etmişti.

Bakanlığın bozma talebine sebep olan başvuruyu eski Sincan hâkimi Osman Kaçmaz’ın yaptığı ortaya çıkmıştı.

FETÖ borsası nedir? 

Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör,  "FETÖ'cü Kurtarma Borsası" başlığıyla 2017'de kaleme aldığı yazıda "FETÖ ile kelle koltukta mücadele eden hakim, savcı ve emniyet güçlerini tenzih ediyorum. Ancak edindiğim istihbaratlar, maalesef, bu işin bilerek sulandırılmaya çalışıldığını hatta bol sıfırlı bir rant pazarlığına dönüşmeye başladığını gösteriyor" ifadelerini kullanmıştı. 

FETÖ üyesi bazı "kilit isimlerin" serbest kalması için bir tür "tahliye oyunu" oynandığını söyleyen Güngör, her ilde bir "FETÖ'cü kurtarma borsası" oluştuğunu yazmıştı. Güngör, "Mahkumun önem derecesine ve parasına göre serbest kalma maliyeti belirleniyor. Misal, kiminden 100 bin, kiminden 1 milyon, kiminden 10 milyon lira isteniyor" iddiasında bulunmuştu. 

AK Parti'nin eski Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar da Mart 2018'de Beyaz TV'de katıldığı canlı yayında Gaziantep'te ve Türkiye'nin birçok yerinde ciddi bir "FETÖ borsası" olduğunu, milyon dolarların döndüğünü ve iş adamlarının "itirafçı" adı altında serbest bırakıldığını söylemişti. 

Tayyar, "Ben milletvekiliyim her konuşmam suç duyurusudur. Bununla ilgili daha bugün suç duyurusunda bulundum, HSK teftiş kuruluna. Sadece televizyonda konuşmuyorum. HSK ne yapmış? Bir yerde problem var" demişti. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU