BM’den seslenen Mızraklı: Şimdi vicdanları dinleyip buna dur demenin zamanı

Adnan Selçuk Mızraklı’dan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne kayyumlara karşı komisyon oluşturma çağrısı

Adnan Selçuk Mızraklı / Fotoğraf: HDP Basın Birimi

Yerine kayyum atanan HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 42’nci oturumunda, Halklar Arasında Dayanışma ve Irkçılık Karşıtı Hareket’in (MRAP) düzenlediği “Türkiye’de Yargının Bağımsızlığı” konulu panele video konferans ile katıldı.

Yurtdışı yasağı olduğu nedeniyle panele katılamadığını ifade eden Mızraklı, “Sizlerin katılım sağladığı Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin oturumlarını saygı ile selamlıyorum. Aslında ben de bu oturumda sizler ile birlikte tartışmalara katılmak, aranızda yerimi almak isterdim. Fakat ben de diğer belediye eş başkanlarımız gibi yurtdışı yasağından dolayı katılamıyorum” dedi.

“Militarist yöntemlerle ülkede yaşayan insanlar üzerinde baskı kuruluyor”

BM İnsan Hakları Konseyi’ne kayyum uygulamalarına karşı çıkma çağrısı yapan Mızraklı, Konsey’in bir komisyon kurmasını; Diyarbakır, Van ve Mardin’e gelmesini istedi.

Demokratik yöntemlerle seçildiklerini ama demokratik olmayan diktatöryal yöntemlerle görevden alındıklarını aktaran Mızraklı, “Halkın bize verdiği yetkileri kullanamıyoruz. Öncelikle nasıl böyle bir duruma geldik onu kısaca anlatmakta fayda var. 2002’lerde demokrasi, hukuk ve evrensel insan hakları ilkelerini ülkeye hakim kılma vaadiyle iktidara gelen AKP özellikle 2015 ile birlikte tek adam yönetimini otoriter bir rejimi hakim kılmaya çalıştı. Bunu da yapmak için hukuku hiçe saymakta, militarist yöntemlerle ülkede yaşayan insanlar üzerinde baskı kurmaktadır. Muhalif güçleri gözaltılar, işkenceler ve tutuklamalar ile bastırmaya çalışmaktadır” diye konuştu.

“Yerel yönetimler demokrasinin yansımasıdır”

Vicdanları dinleyip buna dur demenin zamanının geldiğini kaydeden Mızraklı, devamında şunları söyledi:

“Yerel yönetimler demokrasinin bir ülkede yansımasıdır. Demokrasinin yansıması olan yerel yönetimleri hayata geçirmek isteyen bizlere yapılan bu zorbalıklara sessiz kalmayacağınız umuduyla sizleri bir kez daha saygı ile selamlıyorum. Savaşların olmadığı barışın galip geldiği bir dünyada hep birlikte yaşamak inancımla sizlerle en kısa zamanda bir araya gelmek umuduyla teşekkürlerimi sunuyorum.”
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU