Meral Akşener, Erdoğan'ın BM'de kullandığı sözleri yorumladı: İnşallah dönüşte Türkiye'de bunu hayata geçirir

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Ülkenin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini kaldıramadığını belirterek “Güçlendirilmiş parlamenter sisteme bir yol aranıyorsa orada biz oluruz” açıklamasında bulundu

Fotoğraf: AA

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Habertürk’te Fatih Altaylı’nın konuğu oldu. Akşener, "İyi Parti Erdoğan'ı destekler mi?" sorusuna, "Güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönmek için bir konsensüs aranıyorsa CHP de orada yer alır" yanıtını verdi.

Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya da değinen Akşener, “Bugün Sayın Erdoğan BM’de bir konuşma yapıyordu. Herkes için adalet, özgürlük, hukuk istedi. İnşallah dönüşte Türkiye'de bunu hayata geçirir” ifadelerini kullandı.

Akşener’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

17 yıllık gitmez denen bir kanaatin yıkılmış olması, seçmenin 'biz istersek olabilir' şeklinde düşünmesinden dolayı umutluyum, memnunum. Bu gerilimli, çirkin dilin kullandığı durumdan memnun değilim.

Bugün Sayın Erdoğan BM’de bir konuşma yapıyordu. Herkes için adalet, özgürlük, hukuk istedi. İnşallah dönüşte Türkiye'de bunu hayata geçirir.

Ben büyük zikzaklar görüyorum. Büyükşehir Belediye Başkanları Saray'a çağrıldı. Bu normalde olması gereken bir iş. Ama biz bunu alkışlarken öldük. Bu normal bir şeydi aslında. Ama Türkiye öyle bir halde ki, birisi birine gülümsediğinde roman yazıyoruz.

Biz çok çalıştık İYİ Parti olarak. Partimizden bir oy firesi olmadı. Bizim aldığımız mesaj şudur: Seçmen kucaklayıcı, kutuplaştırmadan uzak, kapsayıcı bir dille yürüdüğünüz zaman sizi görüyor. Ama şunu da anladık; İstanbullunun verdiği oyu İYİ Parti olarak veya Millet İttifakı olarak başarıyı sahiplenip "Vay bee, biz kazandık bunu" dersek hata ederiz. Bu seçimi kazanan İstanbulludur. Biz bu hükümetin kulağını çektik. Ceketimi assam seçilirim şeklinde bir seçmen saygısızlığı vardı. 31 Mart'ta kulak çekildi, 23 Haziran'da kulağı kopardı İstanbullu.

“4.5 milyon Suriyeli sığınmacının ülkemizde bulunmasına itirazlarımız var”

2023'te sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçilme şansı yok.

25 yıl aktif politika yapmış biri olarak bunu söylüyorum. Bizim sayın Erdoğan'a ve AK Parti'ye yönelik itirazlarımız sürüyor.

Burada bir değişiklik yok. Sayın Erdoğan'ın diline, Cumhur İttifakı'nın sanki mitoz bölünme gibi iki eşit hücre şeklinde olmasına, kötü dillerine, ekonomideki gidişata, patron şirketi gibi Türkiye'nin yönetilmesine, dış politikadaki değerli yalnızlığımıza, 4.5 milyon Suriyeli sığınmacının ülkemizde bulunmasına, bunun olmasını sağlayan yanlış politikalara ve 1 yıl evvel 'kardeşim Esad', 1 yıl sonra 'katil Esed' olmasına itirazlarımız var.

“Güçlendirilmiş parlamenter sisteme bir yol aranıyorsa orada biz oluruz”

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini bu ülke taşıyamıyor. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme bir yol aranıyorsa orada biz oluruz. Sanırım orada CHP de olur. Onun dışında tüm itirazlarımız sürüyor.

Ben bir bilim insanı olarak kişisel anlamda parlamenter sistemin değiştirilmesinin karşısındaydım. Bugünkü hükümet sistemi hiçbir bilimsel, hiçbir uygulanmış yeri yok. Bir tek Güney Amerika ile Afrika ülkelerinde uygulanan değişik bir şey. Henüz hiçbir şey yok. Bir tek Saray kurumu oluştu. Hukuk sistemi aynı duruyor. Hukuk üstünlüğü var mı? Hayır.

Şöyle bir temel problem var. Mesela ABD bize dost mudur düşman mıdır İYİ Parti Genel Başkanı olarak bilmiyorum. Putin'in 'şimdilik' dost olduğunu biliyoruz. Almanya, Fransa dost mudur, düşman mıdır bilmiyoruz. İsrail limanlarında alışveriş devam ediyor. Liderliğin ahbaplığı elbette güzel bir şeydir ama sadece liderlerin ahbaplığı üzerinden ilişkiler yürümez.

EYT konusu

Biz EYT'lilerin hakkını gündeme getiren bir partiyiz. Bununla ilgili bir siyasi düzenleme Meclis'e gelsin elbette destekleriz. İşsizliğe çare bulunacak bir kanun gelsin elbette destekleriz. Milletin ihtiyaçlarına cevap verecek her türlü kanunu, teklifi elbette destekleriz.

“HDP’nin iktidarla olan ilişkisinin sürdüğüne inanıyorum”

Ben burada bir dümenin olduğuna inanıyorum. HDP'nin iktidarla olan ilişkisinin sürdüğüne inanıyorum. Öcalan'la ilgili 23 Şubat'ta söylemiştim 'iktidar görüşüyor' diye. Sonra bırakın görüşmeyi mektup yayınlandı. Osman Öcalan TRT'ye mülakat verdi.

“Erdoğan’a yakın bir bakana bile vurmaya başladılar”

Ben AKP’nin kuruluşunda varım biliyorsunuz. Kuruluşu sağlayan o irade ile bugün gelinen noktada ortaya çıkan yazar kılıklı üniversite hocası kılıklı o geniş kitlelerin hepsini rencide eden çirkin bir alan oluştu. O çirkin ve kötü alan o kadar genişledi ki içe döndü. O kişiler o kadar para kazanıyor ki onun getirdiği şımarıklıkla Sayın Erdoğan’a yakın bir Bakana bile vurmaya başladılar. Gazetecilerin en büyük özelliği fikri takiptir, birikimdir. Bu insanların hiçbirinde bu yok. Öyle yazılar yazılıyor ki ‘Reisin’ hoşuna gittiğini düşünerek.

 

Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU